Πυρά ΙΣΑ για τα αποτελέσματα της προκήρυξης των ΤοΜΥ

Ακάλυπτες – παρά την παράταση που δόθηκε – παραμένουν οι θέσεις ιατρών που προκήρυξε το Υπουργείο Υγείας με σκοπό να στελεχώσει τις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤοΜΥ) που θα ανοίξουν σε όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με στοιχεία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), στην Περιφέρεια Αττικής, όπου υπάρχουν και οι μεγαλύτερες ανάγκες βάσει πληθυσμού, μετά βίας καλύφθηκε το 50% των προκηρυγμένων θέσεων. Ειδικότερα, για την κάλυψη 195 θέσεων στις ΤοΜΥ υποβλήθηκαν 98 αιτήσεις, από τις οποίες 29 μόνο αφορούν γενικούς γιατρούς, 30 αφορούν παθολόγους, ενώ οι υπόλοιποι είναι παιδίατροι.

Η εικόνα είναι χειρότερη στην περιφέρεια, όπου οι αιτήσεις των υποψηφίων είναι πολύ λιγότερες από τις θέσεις που έχουν προκηρυχτεί – όπως παραδέχτηκε εμμέσως ο Υπουργός Υγείας (εδώ).

«Ο ιατρικός κόσμος γύρισε την πλάτη στο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που επιχειρεί να επιβάλει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας» σχολιάζει ο ΙΣΑ, που είχε εξαρχής προειδοποιήσει ότι δεν πρόκειται να υπάρξει ενδιαφέρον για τη στελέχωση των ΤοΜΥ.

Δεν αποκλείει, μάλιστα, το ενδεχόμενο κάποιοι από τους γιατρούς που έκαναν αίτηση να μην αποδεχθούν τελικά τον διορισμό, καθώς οι αποδοχές τους διαμορφώνονται χαμηλότερα από τις προσδοκίες τους.

«Το νέο σύστημα θα προσελκύσει αναγκαστικά μόνο όσους επαγγελματίες αναζητούν μια πρόχειρη και προσωρινή λύση πριν κάνουν το επόμενο βήμα τους» προσθέτει ο Σύλλογος, που εκτιμά ότι η χρηματοδότηση που έχει εξασφαλιστεί είναι μόνο προσωρινή.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*