Έφυγε απο τη ζωή ο Κ. Στεφανής

Την τελευταία του πνοή άφησε το Σάββατο στο Νοσοκομείο Σωτηρία ο καθηγητής Ψυχιατρικής και πρώην Υπουργός Υγείας Κώστας Στεφανής. Ήταν 88 ετών.

Γεννημένος στην Καλαμπάκα το 1928, αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών, στο οποίο αναδείχθηκε και διδάκτωρ. Συνέχισε σπουδες, ερευνητικό και ιατρικό έργο σε Καναδά και ΗΠΑ, ενώ το 1970 εξελέγη καθηγητής και διευθυντής της ψυχιατρικής κλινικής του Αιγινήτειου Νοσοκομείο, του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Διετέλεσε πρόεδρος της Παγκόσμιας Ψυχιατρικής Εταιρείας (1983-1990), της Eλληνικής Ψυχιατρικής και Nευρολογικής Eταιρείας, της Eπιτροπής Hθικής και Δεοντολογίας και της Διεθνούς Eταιρείας για την Πρόληψη και Θεραπεία της Kατάθλιψης. Το 1994 έγινε μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, της οποίας διετέλεσε και πρόεδρος.

Από το 1996 μέχρι το 2000 ήταν βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, ενώ από τον Ιούνιο του 2002 μέχρι τον Μάρτιο του 2004 διετέλεσε εξωκοινοβουλευτικός υπουργός Υγείας.

Συλληπητήρια για το θάνατο του εξέφρασε ο πολιτικός και επιστημονικός κόσμος.

«Η παρουσία του έχει σφραγίσει την ελληνική και διεθνή επιστημονική κοινότητα, όσο και την ελληνική κοινωνία. Δάσκαλος και εμπνευστής των περισσότερων από εμάς, έγινε ο φορέας της επιστημονικής ανανέωσης, αλλά και ισχυρός συντελεστής της ανανέωσης των ψυχιατρικών θεσμών, της λειτουργίας τους κοντά στις ανάγκες των ασθενών και της κοινωνίας», αναφέρει η Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία σε ανακοίνωσή της.

mitsotakis_stefanisΠρωτοπόρο Έλληνα καθηγητή και ακαδημαϊκό, χαρακτήρισε τον Κώστα Στεφανή σε ανακοίνωση του ο πρόεδρος της ΝΔ.«Μεγάλη προσωπικότητα στο χώρο της Ψυχιατρικής, άνοιξε δρόμους παγκοσμίως στην έρευνα της κατάθλιψης συμβάλλοντας τα μέγιστα στην εξερεύνησή της σε ακαδημαϊκό επίπεδο. Ο Κώστας Στεφανής, ως πολιτικός, εργάστηκε με πάθος και επιτυχία για τη μεταρρύθμιση των δομών ψυχιατρικής φροντίδας στο χώρο της υγείας στην πατρίδα μας. Το έργο του θα αποτελέσει πυξίδα για όλους μας. Στους οικείους του εκφράζω τα βαθιά μου συλλυπητήρια», αναφέρει.

«Ο Κώστας Στεφανής υπήρξε ένας σπουδαίος επιστήμονας με διεθνή φήμη και αποδοχή, ένας υπέροχος δάσκαλος με χιλιάδες μαθητές, ένας βαθύτατα δημοκρατικός και ενεργός πολίτης σε όλες τις φάσεις της ζωής του. Δημιούργησε σπουδαίο θεσμικό και κοινωνικό έργο στον χώρο της Υγείας. Σε αυτόν οφείλουμε την ψυχιατρική μεταρρύθμιση στην Ελλάδα. Εκφράζω τα βαθύτατα συλλυπητήριά μου στην οικογένεια και τους οικείους του», αναφέρει το μήνυμα της προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Φ. Γεννηματά.

gennimata_stefanis

«Αποχαιρετώ σήμερα με συγκίνηση έναν από τους ανθρώπους που αισθάνομαι τυχερός που γνώρισα. Από αυτούς που πλουτίζουν με την παρουσία τους τις ζωές των άλλων ανθρώπων. Ενεργός πολίτης, αυθεντικός ιατροφιλόσοφος, εκτός από την επιστήμη του άφησε έντονο το στίγμα του στην κοινωνία, αλλά και την πολιτική. Αποχαιρετώ έναν άνθρωπο που κόσμησε τη δημόσια ζωή, τώρα που όπως ο ίδιος μου είχε πει, επιστρέφει στα μόρια της», σημειώνει στο μήνυμά του ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης.

Η κηδεία του Κ. Στεφανή θα γίνει την Τρίτη, στις 14:00, από το Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*