Συμμετοχή της ΕΑΕΕ στον ΟΠΕΜΕΔ

Με απόφαση του Διοικητικού της Συμβουλίου, η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) συμμετέχει στον Οργανισμό Προώθησης Εναλλακτικών Μεθόδων Επίλυσης Διαφορών (ΟΠΕΜΕΔ) και προαναγγέλλει ειδική εκδήλωση όπου οι γενικοί διευθυντές των εταιρειών μελών της θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για όλα τα συναφή με τη διαμεσολάβηση θέματα, καθώς και την εφαρμογή της στην επίλυση διαφορών που προκύπτουν στον ασφαλιστικό κλάδο.

Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, ο οργανισμός λειτουργεί από τις 29.12.2015 και δημιουργήθηκε από 20 κοινωνικούς εταίρους και σημαντικούς φορείς της οικονομικής ζωής και της επιστημονικής κοινότητας, μεταξύ των οποίων -πέραν της ΕΑΕΕ- ο ΣΕΒ, η Ελληνική Ένωση Τραπεζών, ο ΣΕΤΕ, η ΓΣΕΕ και πολλοί άλλοι. Κύριος στόχος του είναι η διάδοση της διαμεσολάβησης και των λοιπών εναλλακτικών μεθόδων επίλυσης διαφορών στην Ελλάδα.

Ο θεσμός της διαμεσολάβησης είναι ένας εναλλακτικός τρόπος επίλυσης διαφορών, που συμπληρώνει το παραδοσιακό σύστημα απονομής δικαιοσύνης και θεσμοθετήθηκε στην Ελλάδα το 2010. Αφορά μια διαρθρωμένη διαδικασία, χάρη στην οποία τα εμπλεκόμενα σε διαφορά μέρη επιδιώκουν την εύρεση συμβιβαστικής λύσης μέσω μιας κοινώς αποδεκτής διαδικασίας, σε ουδέτερο τόπο, με τη βοήθεια ενός ουδέτερου και έμπειρου τρίτου προσώπου, ειδικά εκπαιδευμένου, του «διαπιστευμένου διαμεσολαβητή».

Πρόκειται για μια ταχεία και οικονομική επιλογή που βοηθά ώστε να μη διαρραγούν οι σχέσεις μεταξύ των εμπλεκομένων σε μια διαφορά. Η διάδοση της διαμεσολάβησης εμπεριέχει επίσης και μια θετική αλλαγή κουλτούρας, που προωθεί αντί για τη διαμάχη τη συναίνεση. Η προσφυγή στη διαμεσολάβηση είναι  εκούσια και συμφωνείται ελεύθερα από τα  μέρη μιας διαφοράς.

Η διαμεσολάβηση βρίσκει εφαρμογή και στον ασφαλιστικό κλάδο, και η προσφυγή σε αυτή για την επίλυση διαφορών στον ασφαλιστικό κλάδο μπορεί να προβλεφθεί στις ασφαλιστικές συμβάσεις ως ρήτρα διαμεσολάβησης.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στην κ. Γιολάντα Κουκουλέτσου, 210 3334137, yKoukouletsou@eaee.gr, ή στην κ. Εύη Τσιούρη, 210 3334124, evits@eaee.gr, καθώς και στην ιστοσελίδα του ΟΠΕΜΕΔ www.opemed.gr.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*