Παχυσαρκια και καρκίνος: Τι συμβαίνει μετά από μια δεκαετία

Καμπανάκι κινδύνου για τις υπέρβαρες γυναίκες συνιστά μελέτη που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό PLOS Medicine. Όπως διαπιστώθηκε, υπάρχει σχέση μεταξύ του χρονικού διαστήματος που μια γυναίκα είναι υπέρβαρη ή παχύσαρκη με την αύξηση του κινδύνου που διατρέχει να εμφανίσει καρκίνο.

Η μελέτη που διεξήχθη με γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση αποκαλύπτει ότι η διάρκεια διατήρησης ενός υψηλού δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης διάφορων μορφών καρκίνου, όπως καρκίνο του στήθους ή του ενδομητρίου.
Όπως ανέφερε στο CNN η Melina Arnold, επιστήμονας του Διεθνούς Γραφείου Ερευνών για το Καρκίνο του ΠΟΥ ειναι η πρώτη μελέτη που διερευνά τη σχέση μεταξύ της διάρκειας της παχυσαρκίας και του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου σε μια μεγάλη ομάδα γυναικών. Τα αποτελέσματα της καταδείκνυουν μια αθροιστική επίδραση της παχυσαρκίας σε σχέση με τον κίνδυνο του καρκίνου.
Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα 12ετίας 73.913 γυναικών από όλες τις ΗΠΑ, χρησιμοποιώντας πληροφορίες από τη μακράς διάρκιας εθνική μελέτη για την υγεία των γυναικών. Εξέτασαν τις μετρήσεις του ΔΜΣ, τη φυσική δραστηριότητα, τη διατροφή, το κάπνισμα, ιστορικό καρκίνου και διαβήτη.
Κατά τη διάρκεια των 12 ετών διαγνώστηκαν 6.301 καρκίνοι που συνδέονται με την παχυσαρκία. Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως για κάθε 10 χρόνια που οι γυναίκες ήταν υπέρβαρες στην ενήλικη ζωή τους, ο κίνδυνος για την εμφάνιση όλων καρκίνων που συνδέονται με το πάχος αυξάνεται κατά 7%. Επιπλέον, ο κίνδυνος για εμφάνιση μετεμμηνοπαυσιακού καρκίνου του στήθους αυξάνεται κατά 5% και καρκίνου του ενδομητρίου κατά 17%.
Αλλά και ο αριθμός των παραπανίσιων κιλών παίζει ρόλο. Για αυτό και είναι δύσκολο να διατυπωθεί μια γενικευμένη δήλωση για το πόσο αυξάνεται ο συνολικός κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου ανά έτος παχυσαρκίας, όπως αναφέρει η κ. Arnold. Πάντως, διευκρινίζεται πως περισσότερη έρευνα είναι απαραίτητη για να διαπιστωθεί κατά πόσο τα αποτελέσματα αφορούν και γυναίκες που έχασαν κιλά και τα ξαναπήραν στην πορεία.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*