ΧΑ: Οι ΑΜΚ έρχονται, η διόρθωση θα συνεχιστεί;

Πλήρης επιβεβαίωση από τις εκτιμήσεις του άρθρου της περασμένης εβδομάδας, με τίτλο «ΧΑ: Οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών θα φέρουν πτώση».

Με πτώση 3,39% έκλεισε η χρηματιστηριακή αγορά την περασμένη εβδομάδα, υπό το βάρος των ρευστοποιήσεων στις τραπεζικές μετοχές. Ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε εβδομαδιαίες απώλειες 19,57%. Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress test, τα οποία ήταν καλύτερα των αναμενομένων, κυρίως για τη Eurobank και την Alpha Bank, οδήγησαν τις τραπεζικές μετοχές στη συνεδρίαση της Δευτέρας σε ισχυρή άνοδο, για να υποχωρήσουν σημαντικά στη συνέχεια, καθώς οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών θα γίνουν σε χαμηλότερες τιμές.
Τα μεγάλα και αναμενόμενα reverse split και οι πιθανώς χαμηλότερες τιμές των αυξήσεων δρουν ενισχυτικά στην πίεση των τελευταίων ημερών στις τραπεζικές μετοχές, ενώ δεν αποκλείεται και μια πίεση στο υπόλοιπο ταμπλό για την απόκτηση ρευστότητας.

Το ενδιαφέρον των επενδυτών την ερχόμενη εβδομάδα θα επικεντρωθεί στον τραπεζικό κλάδο, καθώς είναι ήδη σε εξέλιξη το βιβλίο προσφορών για την Πειραιώς, ενώ παίρνουν σειρά η Eurobank, η Alpha Bank και η Εθνική. Οι τράπεζες προσπαθούν να κινηθούν γρήγορα, για να καλύψουν τις κεφαλαιακές τους ανάγκες. Κρίσιμα για το επόμενο διάστημα είναι η επιτυχής έκβαση της πρώτης αξιολόγησης και το να δοθεί το πράσινο φως από το Eurogroup για την εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. Μια τέτοια εξέλιξη θα βοηθούσε στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και στην προσέλκυση των επενδυτών στις αυξήσεις των τραπεζών. Η επιτυχής έκβαση των αυξήσεων αυτών είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την επανεκκίνηση της οικονομίας αλλά και για τη διατήρηση του Γενικού Δείκτη στα τρέχοντα επίπεδα, ώστε να μπορέσει στη συνέχεια να δοκιμάσει υψηλότερα επίπεδα.
Την τρέχουσα εβδομάδα, εκτός του Eurogroup θα μας απασχολήσουν τα αποτελέσματα του γ’ τριμήνου των εισηγμένων (11/11 ΜΠΕΛΑ, 12/11 ΕΛΠΕ) και η εξαμηνιαία αξιολόγηση του MSCI (12/11).

Η τεχνική εικόνα της αγοράς

Τεχνικά, στήριξη στην αγορά παρέχουν τα επίπεδα των 680 μονάδων, που αν διασπαστούν καθοδικά, η επόμενη ισχυρή στήριξη εντοπίζεται στις 630 μονάδες. Αντιθέτως, σε ενδεχόμενη ανοδική κίνηση της αγοράς, τα επίπεδα των 730 μονάδων αποτελούν την πρώτη αντίσταση και οι επόμενες βρίσκονται στις 760 και τις 780 μονάδες. Ο Γενικός Δείκτης αναμένεται να δοκιμάσει τη στήριξη στις 680 μονάδες, όπως παρατηρεί η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ. Σε περίπτωση διατήρησής του, η ανοδική αντίδραση στην κύρια πτωτική τάση θα εξακολουθήσει να βρίσκεται σε ισχύ. Σε διαφορετική περίπτωση, θα μετατραπεί σε πτωτική και η βραχυπρόθεσμη τάση, με πιο πιθανό αποτέλεσμα την επιτάχυνση της πτωτικής κίνησης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*