Άποψη της ΕΑΕΕ για το δείκτη υγείας

Την άποψη της ΕΑΕΕ σχετικά με το «δείκτη δαπανών υγείας» εκφράζει ο πρόεδρος Επιτροπής Ζωής, Συντάξεων και Υγείας, κ. Δημήτρης Μαζαράκης, σε επιστολή του προς το iw με αφορμή ρεπορτάζ γύρω από το συγκεκριμένο θέμα.
 
Η επιστολή της ΕΑΕΕ αναφέρει τα εξής:

Διαβάσαμε το άρθρο σας με τίτλο «Βγαίνει πλαφόν για τις ανατιμήσεις στα συμβόλαια υγείας – Συμφωνία ΤτΕ, ΕΑΕΕ και Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή για το που θα βασιστεί ο μαθηματικός τύπος». 

Είναι γεγονός  ότι υπάρχει εν εξελίξει μελέτη στην ΤτΕ για τη δημιουργία «δείκτη δαπανών υγείας» (στο πλαίσιο προετοιμασίας για το Solvency II), που στηρίζεται στις παραμέτρους που αναγράφει το άρθρο σας, ήτοι:

- Η πιθανότητα νοσηλείας του ασφαλισμένου ανάλογα με την ηλικία του
- Το μέσο κόστος νοσηλείας του ασφαλισμένου ανάλογα με την ηλικία του
- Η ετήσια μεταβολή του κόστους νοσηλείας

Θα πρέπει όμως προς αποφυγή λανθασμένων εντυπώσεων, να διευκρινιστεί ότι όποιος δείκτης τελικά προκύψει δεν μπορεί ε των πραγμάτων, κατά την άποψή μας, παρά να έχει ενδεικτικό χαρακτήρα, σηματοδοτώντας  το γενικό επίπεδο αύξησης δαπανών στην αγορά υγείας.

Εννοείται ότι ανάλογα και με το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο που θα διαμορφωθεί, θα αναγνωρίζεται η δυνατότητα των ασφαλιστικών εταιρειών για αιτιολογημένες αποκλίσεις ανάλογα με την ιδιαιτερότητα των προγραμμάτων τους. Συνεπώς ο δείκτης δεν μπορεί να αποτελεί «πλαφόν». 

Με εκτίμηση,
Δ. Μαζαράκης, Πρόεδρος της Επιτροπής Ζωής, Συντάξεων και Υγείας ΕΑΕΕ
Μ. Αντωνάκη, Γενική Διευθύντρια ΕΑΕΕ

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*