Συνάντηση ΕΑΕΕ και ΤτΕ στις 18 Νοεμβρίου

Λύσεις σε μια σειρά κρίσιμων, αλλά και καθημερινών, ζητημάτων που απασχολούν την ασφαλιστική αγορά, με βασικότερο το εισπρακτικό, θα κληθεί να δώσει η Τράπεζα της Ελλάδος στις 18 Νοεμβρίου, ημέρα κατά την οποία η διοίκησή της θα συναντηθεί με εκπροσώπους της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος.

 

Στο προκαθορισμένο ραντεβού θα συμμετάσχουν πέραν από την ηγεσία της Ένωσης, πιθανότατα και οι πρόεδροι των βασικότερων Eπιτροπών της, και αυτό διότι η ατζέντα της συνάντησης περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ζητήματα που άπτονται των συντάξεων, της υγείας, των ανασφάλιστων οχημάτων, των Εταιρειών Παροχής Υπηρεσιών, και, όπως προαναφέρθηκε, του νέου πλαισίου είσπραξης των ασφαλίστρων, το οποίο σε μερικές εβδομάδες θα τεθεί σε εφαρμογή.

 

Ειδικότερα σε ότι αφορά το τελευταίο ζήτημα, η αγορά παραμένει ανήσυχη. Το ενδεχόμενο, μεγάλο μέρος της διαμεσολάβησης να στραφεί στις Εταιρείες Παροχής Υπηρεσιών προκειμένου να εξασφαλίσει πίστωση στην απόδοση των ασφαλίστρων και κατ΄ επέκταση ρευστότητα, προβληματίζει τις ασφαλιστικές εταιρείες, αλλά και την Τράπεζα της Ελλάδος, που μετά την έκδοση της Πράξης Διοικητή διαπίστωσε σειρά δυσλειτουργιών που θα ανακύψουν στην αγορά και οι οποίες είναι δυνατό να προκαλέσουν απρόβλεπτες ανατροπές.

 

Πάντως, υψηλόβαθμα στελέχη του κλάδου τονίζουν ότι ένα μεγάλο μέρος των ανείσπρακτων ασφαλίστρων είναι βέβαιο ότι θα χαθεί, εφόσον, τελικά, το νέο καθεστώς τεθεί σε εφαρμογή από 1η Ιανουαρίου 2014.

 

Μάλιστα, εκτιμούν ότι, το 40% της γκρίζας ζώνης των ασφαλίστρων που αυτή τη στιγμή παραμένουν στα χέρια της διαμεσολάβησης θα αποτελέσουν επισφάλειες για τις ασφαλιστικές, οπότε το ερώτημα που διατυπώνεται είναι πόσες εταιρείες θα αντέξουν υπό τέτοια πίεση, όχι μόνο σε επίπεδο ρευστότητας, αλλά και Solvency II.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*