Euromoney Conference: Ιδιωτικοποιήσεις και Επενδύσεις στην Ελλάδα

Η Ελλάδα έχει κάνει σημαντικά βήματα προόδου το τελευταίο διάστημα σε ότι αφορά την προσέλκυση επενδύσεων και τις ιδιωτικοποιήσεις, όμως έχει ακόμα πολύ δρόμο να διανύσει για να φτάσει στο επιθυμητό σημείο να χαρακτηρίζεται ως ελκυστική χώρα από τους διεθνείς επενδυτές. Κι αυτό γιατί υπάρχουν ακόμα πολλοί παράγοντες που λειτουργούν αποτρεπτικά για τις επενδύσεις όπως: το αναχρονιστικό και δαιδαλώδες θεσμικό πλαίσιο, οι συνεχείς αλλαγές στη φορολόγηση των επιχειρήσεων που δημιουργεί ανασφάλεια, η εχθρική νοοτροπία που υπάρχει ακόμα στην Ελλάδα έναντι οποιασδήποτε επένδυσης, η έλλειψη στρατηγικής για επιμέρους κλάδους της οικονομίας, η έλλειψη σημαντικών υποδομών κ.α.

Τα συμπεράσματα αυτά προέκυψαν στο “Euromoney Conference: The Greece Privatisation and Investment Forum”, που πραγματοποιήθηκε χτες και διοργανώθηκε από το περιοδικό Euromoney σε συνεργασία με την Ethos Media S.A. Ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γιάννης Στουρνάρας

Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας άνοιξε με ομιλία του τις εργασίες του συνεδρίου. Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι η ύφεση για φέτος στην ελληνική οικονομία θα είναι χαμηλότερη από τις αρχικές εκτιμήσεις, επισημαίνοντας ότι πλέον έχουν αρχίσει να εμφανίζονται θετικά σημάδια. Συγκεκριμένα είπε πως, εκτός από το γεγονός ότι η ύφεση το β΄ τρίμηνο εφέτος περιορίστηκε στο 3,8% (πολύ χαμηλότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις), με βάση τα εποχικά διορθωμένα στοιχεία του ΑΕΠ, στο β΄ τρίμηνο, σε σχέση με το α΄ τρίμηνο, το ΑΕΠ παρουσιάζει αύξηση, για πρώτη φορά τουλάχιστον από την αρχή της κρίσης. «Για πρώτη φορά», είπε ο κ. Στουρνάρας, «τρίμηνο-τρίμηνο έχουμε πλέον εκτιμήσεις ότι το ΑΕΠ αυξήθηκε».

Ο υπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η Ελλάδα βρίσκεται στον δρόμο προς την οικονομική ανάκαμψη χάρη κυρίως στην εξασφάλιση της πολιτικής και χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και του δημοσιονομικού εξορθολογισμού.
Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Στουρνάρας φέτος αναμένεται να παρουσιαστεί, έστω και μικρό, πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα. Επίσης, είναι αξιοσημείωτο ότι από το 2009 έως σήμερα, το κυκλικά διορθωμένο πρωτογενές αποτέλεσμα έχει βελτιωθεί κατά 20% του ΑΕΠ.

Στη συνέχεια στο βήμα ανέβηκε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Νότης Μηταράκης ο οποίος τόνισε χαρακτηριστικά ότι: «στόχος της κυβέρνησης είναι οι ιδιωτικοποιήσεις και η προσέλκυση επενδύσεων».

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας,κ.  Νότης ΜηταράκηςΤόνισε ότι δεν πιστεύει πως οι δημόσιες επενδύσεις μπορούν να σηκώσουν το βάρος της ανάπτυξης στη χώρα και σημείωσε ότι τα ΣΔΙΤ σχεδιάζεται να αξιοποιηθούν σε διάφορους τομείς πέρα από τη διαχείριση απορριμμάτων που αξιοποιούνται, κυρίως, σήμερα, στην κρουαζιέρα και στην ηλεκτρική διασύνδεση της ηπειρωτικής χώρας με την Κρήτη. Ακόμη, γνωστοποίησε ότι το αμέσως προσεχές διάστημα, μόλις ολοκληρωθεί η αξιολόγησή τους, αναμένεται να ανακοινωθούν τρεις νέες επενδύσεις fast track και σημείωσε ότι για τις ιδιωτικοποιήσεις έπρεπε να ολοκληρωθεί το απαιτούμενο νομικό πλαίσιο που δεν υπήρχε στον δημόσιο «όπως απαιτείται για τον ιδιωτικό τομέα». Ως παράδειγμα ανέφερε ότι τώρα ολοκληρώνεται το νομικό πλαίσιο για την αλλαγή της χρήσης του ανενεργού αεροδρομίου στο Ελληνικό.

Σημείωσε ότι η προσέλκυση επενδύσεων ξεκινάει από την αλλαγή νοοτροπίας. «Από μια χώρα που αποτρέπει τις επενδύσεις δουλεύουμε για να γίνουμε μια χώρα δεκτική σε αυτές. Με αυτήν τη λογική σχεδιάζονται και τα ταξίδια του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, στο Κατάρ, την Κίνα και τον επόμενο μήνα στο Ισραήλ» ανέφερε.

Ο Δημήτρης Παπαδημητρίου Καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Manchester ανέφερε ότι η σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα του θυμίζει αντίστοιχες περιπτώσεις ανατολικών χωρών τη δεκαετία του ’90 όπου γινόντουσαν ιδιωτικοποιήσεις χωρίς να υπολογίζονται τα μελλοντικά οφέλη για την τοπική οικονομία και αγορά. «Είναι πολύ κρίσιμο το πώς θα χτίσουμε την νέα οικονομία μέσα από μία σταθερή δημοκρατία» υπογράμμισε ο κ. Παπαδημητρίου.

Στο θέμα της ποιότητας των επενδυτών που συμμετέχουν στους διαγωνισμούς του δημοσίου στάθηκε και ο Joly Dixon ειδικός σύμβουλος της Task Force για την Ελλάδα. «Δόθηκε πολύ λίγη προσοχή στις εταιρείες που συμμετέχουν στις ιδιωτικοποιήσεις και πολύ προσοχή στα χρήματα που θα έρθουν. Θα πρέπει να έχουμε ξεκάθαρη στρατηγική για όλους τους κλάδους πριν κάνουμε τις ιδιωτικοποιήσεις» είπε ο Dixon ο οποίος παρ’ όλα αυτά θεωρεί ότι «η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα σε πολύ καλύτερο σημείο από ότι ένα χρόνο πριν που οι αναλυτές θεωρούσαν ότι κατά 90% θα βρίσκεται εκτός Ευρωζώνης».Andrey Popel, Director, Central, Eastern and Peripheral Europe, Greylock Capital Management και Mark Johnson , Editor, Euromoney Conferences

Ο Andrey Popel της Greylock Capital επικεφαλής για τις αγορές της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης  μίλησε μεταξύ άλλων για το πρόβλημα χρέους της χώρας μας, αναφέροντας ότι: «στην Ευρώπη δεν μας αρέσουν λέξεις όπως «κούρεμα», «διαγραφή χρέους» κλπ. Η Ελλάδα χρειάζεται μία λύση για το πρόβλημα του χρέους της». Η Ελλάδα έχασε πολύτιμο χρόνο σε σχέση για παράδειγμα με την Πορτογαλία, σύμφωνα με τον κ. Popel, εξαιτίας της πολιτικής κρίσης και του γεγονότος ότι στην αρχή προσπαθούσε να «πολεμήσει» την Τρόικα. Για το ενδεχόμενο να γίνουν πρόωρες εκλογές στη χώρα μας, είπε ότι «κάθε διακοπή θα είναι κακή για την προσπάθεια της κυβέρνησης, ιδιαίτερα τώρα που φαίνεται ότι η Ελλάδα μπορεί από το επόμενο καλοκαίρι να βγει στις αγορές».

Ο Γκίκας Χαρδούβελης επικεφαλής οικονομολόγος του τμήματος ερευνών της Eurobank είπε για τον τραπεζικό κλάδο ότι άντλησε περί τα 40 δις ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση του και οι δείκτες του πλέον πληρούν τα κριτήρια της Ε.Ε. τα οποία είναι πιο αυστηρά για χώρες που έχουν μπει σε μνημόνιο. Ο κ. Χαρδούβελης θεωρεί δεδομένο ότι η Ελλάδα θα πάρει νέο δάνειο μέχρι και τον Απρίλιο. Σε περίπτωση που η Ευρώπη αρνηθεί νέο δάνειο αυτό πρακτικά θα σημαίνει ότι  «παρατάει την Ελλάδα στην τύχη της» καθώς σύμφωνα με τον ίδιο η χώρα δεν σηκώνει άλλα δημοσιονομικά μέτρα που θα την ρίξουν ακόμα πιο βαθιά στην ύφεση.
 

Constantinos Vousvounis, General Manager Group Corporate and Investment και Mark Johnson , Editor, Euromoney ConferencesΟι θεματικές ενότητες που συζητήθηκαν ήταν οι ακόλουθες:

-    Panel I: Privatisation in Greece

-    Workshop: Eurobank: “Major Infrastructure Projects: A Key Driver of Economic Growth”

-    Panel II: Greece’s Corporate Sector

-    Panel III: Private Sector Investments into Greece

-    Recapitalising the Greek Banking Industry

Ομιλητές στο συνέδριο και συμμετέχοντες στα πάνελ ήταν οι ακόλουθοι:

-    Christopher Fordham, Managing Director, Euromoney Institutional Investor PLC
-    Yannis Stournaras, Minister of Finance, The Hellenic Republic
-    Notis Mitarachi, Deputy Minister of Development and Competitiveness, The Hellenic
-    Republic
-    Dimitris Papadimitriou, Professor of Politics, University of Manchester
-    Constantinos Antonopoulos, Chief Executive Officer, INTRALOT Group
-    Joly Dixon, Special Adviser, European Commission’s Task Force for Greece
-    Ben May, European Economist, Capital Economics
-    George Paparsenos, Chief Executive Officer, Hellenic Gas Transmission System Operator (DESFA)Euromoney Conference
-    Theodore Tzouros, Director of the Investment Banking Division, NBG Securities
-    Philippos Allexopoulos, Project Manager, HRADF
-    Gerasimos Drakatos, Finance Division, GEK TERNA
-    Emmanuel Maroulakis, Managerial Adviser, Project Finance, South East Europe, European Investment Bank
-    Theodoros Moschos, Project Director, Ellakt
-    Constantinos Vousvounis, General Manager Group Corporate and Investment
-    Banking, and Member of the Executive Board and Management Committee, Eurobank Ergasias SA
-    Andrey Popel, Director, Central, Eastern and Peripheral Europe, Greylock Capital Management

Το συνέδριο διοργανώθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας, του Χρηματιστηρίου Αθηνών, της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών και της Ένωσης Εισηγμένων Εταιριών και με την υποστήριξη των εταιρειών:
Lead sponsor: Eurobank
Co-sponsors: BNP Paribas, NBG Securities
Exhibitor: ΔΕΠΑ
Media Partners: Ethos Media, ΧΡΗΜΑ, ΧΡΗΜΑ WEEK, EMIS, EURO2DAY

Για περισσότερες πληροφορίες: http://www.euromoneyconferences.com/greece

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*