Πρόταση της ΕΑΕΕ για την αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος

Αντίστροφα μετρά η Ένωση Ασφαλιστικών εταιρειών Ελλάδος για την κατάθεση νέας πρότασης περί αναμόρφωσης του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας και, όπως αναφέρουν πηγές του iw, πριν το τέλος του Σεπτεμβρίου η θέση της Ένωσης θα έχει κοινοποιηθεί στα συναρμόδια υπουργεία.

Κατά τις ίδιες πηγές, η ΕΑΕΕ, στην πρότασή της θα επισημαίνει ότι για να λειτουργήσει ορθά το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας θα πρέπει να πρώτα απ΄ όλα να οργανωθούν σωστά τρεις πολύ βασικές λειτουργίες.

Η πρώτη λειτουργία είναι καθαρά διαχειριστική και έχει να κάνει με τη σύναψη των ασφαλιστηρίων συμβολαίων, την είσπραξη των ασφαλίστρων  και την καταβολή των αποζημιώσεων. Κατά την Ένωση πρόκειται για μια καθαρά ασφαλιστική λειτουργία που θα πρέπει να παραμείνει στον κλάδο.

 Δεύτερη λειτουργία είναι η αναλογιστική που έχει να κάνει με το σχεδιασμό και την εφαρμογή μοντέλων τα οποία θα βασίζονται στο προσδόκιμο όριο ζωής ή άλλα βιομετρικά στοιχεία και θα διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα των συνταξιοδοτικών ή άλλων προγραμμάτων. Πρόκειται επίσης για μια καθαρά ασφαλιστική δραστηριότητα που θα πρέπει να παραμένει στην ευθύνη του κλάδου.

Τρίτη λειτουργία αποτελεί η διαχείριση των  αποθεματικών, την οποία η Ένωση γνωρίζει ότι ως δραστηριότητα ο κλάδος θα πρέπει να τη μοιραστεί με άλλες αγορές, όπως η τραπεζική, ή με τους asset managers άλλων αγορών.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, μιλώντας στο iw, τονίζει ότι «η Ελλάδα μέσα στους επόμενους μήνες θα αλλάξει το μοντέλο του συνταξιοδοτικού της συστήματος, ανοίγοντας, έστω και τελευταία στην Ευρώπη, την πόρτα της στην ασφαλιστική αγορά προκειμένου να ασκήσει το ρόλο που της αρμόζει».

Προσθέτει ωστόσο ότι «όποιο μοντέλο κι αν επιλεγεί τελικά, δεν πρόκειται να καταστεί λειτουργικό αν η πολιτεία δεν θεσπίσει κίνητρα ώστε ο μέσος Έλληνας να μπορέσει να συγκεντρώσει χρήματα για τη μελλοντική του σύνταξη και για την κάλυψη έκτακτων αναγκών του στον τομέα της υγείας».

Ο κ. Σαρρηγεωργίου διευκρινίζει μάλιστα ότι η πολιτεία θα οδηγηθεί προς αυτή την κατεύθυνση όχι μόνο διότι νομοτελειακά η αγορά κινείται ανάλογα, αλλά διότι, πέραν των άλλων το επιθυμεί και η τρόικα, η οποία διαπιστώνει τις αδυναμίες του σημερινού συστήματος και το αδιέξοδο προς το οποίο κινείται.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*