Ίση μεταχείριση με τις τράπεζες στον «αναβαλλόμενο φόρο» ζητά η ΕΑΕΕ

Ίση μεταχείριση με τις τράπεζες στον «αναβαλλόμενο φόρο» διεκδικούν οι ασφαλιστικές εταιρείες έχοντας εντάξει τη διεκδίκηση του σχετικού αιτήματος στις προτεραιότητες του νέου ΔΣ της ΕΑΕΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες του iw στις προθέσεις της διοίκησης είναι να γίνουν παρεμβάσεις για την εφαρμογή του αναβαλλόμενου φόρου στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, σχετικά με τις ζημίες των ασφαλιστικών από τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα αναδιάταξης του ελληνικού χρέους.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η διοίκηση της Ένωσης μετά την απόσυρση των σχετικών διατάξεων που επρόκειτο να ψηφιστούν από τη Βουλή, σχεδιάζει να ασκήσει νέες πιέσεις προς την κυβέρνηση ώστε να τις επαναφέρει προς ψήφιση με το αιτιολογικό ότι οι εν λόγω διατάξεις θα βοηθήσουν τις ασφαλιστικές εταιρείες να αντιμετωπίσουν τις ζημίες με τις οποίες επιβαρύνθηκαν από τις απομειώσεις των αξιών των τίτλων του ελληνικού δημοσίου που είχαν υπό την κατοχή τους.

Επίσης, οι ασφαλιστικές εταιρείες θέτουν το θέμα της αναβαλλόμενης φορολογίας τόσο σε εποπτικό, όσο και σε λογιστικό επίπεδο.

Ειδικότερα, σε ότι αφορά τη λογιστική διάσταση του θέματος η Ένωση θεωρεί ότι θα πρέπει να υπάρξει νομοθετική παρέμβαση που να επιτρέπει στις εταιρείες που εφαρμόζουν τα εθνικά Λογιστικά Πρότυπα να εγγράφουν το όφελος του αναβαλλόμενου φόρου σε ειδικό λογαριασμό του ενεργητικού όπως ισχύει και για τις εταιρείες που εφαρμόζουν τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα, ώστε η ζημιά από την απομείωση της αξίας των ελληνικών ομολόγων να είναι ίδια για όλες τις εταιρείες του κλάδου.

Σε ότι αφορά, τέλος, την εποπτική διάσταση του αναβαλλόμενου φόρου, θα πρέπει, σύμφωνα πάντα με την Ένωση, να περάσει τροπολογία στον ν. 400/70 που να περιλαμβάνει τις απαιτήσεις από την αναβαλλόμενη φορολογία στα στοιχεία που συγκροτούν την ασφαλιστική τοποθέτηση. Η Ένωση σημειώνει ότι η τραπεζική νομοθεσία αναγνωρίζει κάτι ανάλογο για τις τράπεζες και ως εκ τούτου θα πρέπει να ισχύσει το ίδιο και για τις ασφαλιστικές εταιρείες.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*