Νέα άνοδος επιτοκίων 0,25% της Fed λόγω επίμονου πληθωρισμού

του Νίκου Κωτσικόπουλου

Αύξηση επιτοκίων 0,25% ανακοίνωσε η αμερικανική Κεντρική Τράπεζα Fed οδηγώντας τα επιτόκια στα υψηλότερα επίπεδά τους από τον Οκτώβριο του 2007 καθώς τα μέλη της εκτιμούν ότι ο πληθωρισμός θα αργήσει να υποχωρήσει περισσότερο από όσο αναμενόταν. Δεν προβλέπει μείωση των επιτοκίων φέτος, είπε ο Τζερόμ Πάουελ.

Η αύξηση έρχεται εν μέσω αναταραχής στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και το ύψος των επιτοκίων της Fed σε επίπεδα 4,75%-5% σε επίπεδα που θυμίζουν το τέλος του 2007, δεν έκαμψαν τη Wall Street η οποία λειτούργησε κατά τα ειωθότα (πολύ παλαιότερα) όταν υποχωρούσε πριν την απόφαση και σημείωνε άνοδο στη συνέχεια. Έγινε και χθες σε όλους τους δείκτες της Wall Street , αλλά έγινε και με το χρυσό και το πετρέλαιο παραδόξως. Η τιμή του χρυσού παραδόξως παρά την άνοδο των επιτοκίων αυξήθηκε έως τα 1982 δολάρια.

Όμως επίσης υποχώρησε η απόδοση του διετούς τίτλου στο 3,97% όπως μιλούσε ο Πάουελ. Η απόδοση του διετούς τίτλου είναι στο επίκεντρο της προσοχής των ανθρώπων της αγορά καθώς η καμπύλη αποδόσεων έχει αντιστραφεί. Το bitcoin υποχώρησε.

Ο Πάουελ στις ερωτήσεις που του έγιναν είπε είναι πιθανό η πίεση στις τράπεζες να έχει μέτριο ή σοβαρότερο αντίκτυπο στην οικονομία και δήλωσε: “Δεν ξέρουμε”.