«Η Ελλάδα σε νέα τροχιά: Τεχνολογία και Ανταγωνιστικότητα»

Παρουσιάστηκε σήμερα σε ειδική εκδήλωση της Microsoft Ελλάς «Η Ελλάδα σε νέα τροχιά: Τεχνολογία και Ανταγωνιστικότητα» η μελέτη του ΙΟΒΕ σχετικά με την επίδραση των εφαρμογών Cloud Computing στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. 
Όπως τόνισε ο κ. Γιάννης Στουρνάρας, Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ, στο σημερινό περιβάλλον της οικονομικής κρίσης και της αναζήτησης ενός διαφορετικού αναπτυξιακού προτύπου για τη χώρα, νέες εύκολα διαθέσιμες και άμεσα αξιοποιήσιμες τεχνολογικές εφαρμογές μπορούν να υποστηρίξουν τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. 

Σήμερα οι ελληνικές επιχειρήσεις καλούνται να επικεντρώσουν τις ενέργειές τους στην περιστολή δαπανών και στην αύξηση της προστιθέμενης αξίας των προϊόντων / υπηρεσιών που παράγουν, ώστε να γίνουν πιο ανταγωνιστικές στο διεθνές περιβάλλον. Την ίδια στιγμή το Δημόσιο οφείλει να παράσχει στήριξη σε αυτή την προσπάθεια, εστιάζοντας στον εποπτικό του ρόλο και αίροντας όποια εμπόδια εξακολουθούν να δυσκολεύουν την επιχειρηματικότητα. Αυτή η διαδικασία πρέπει να γίνει μάλιστα σε ένα περιβάλλον αυστηρής δημοσιονομικής προσαρμογής, με συγκράτηση των δαπανών και αύξηση των εσόδων του Κράτους. 

Όπως καταδεικνύεται και από τα πορίσματα της μελέτης η τεχνολογία αυτή μπορεί να συνδράμει δραστικά στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, εφόσον βέβαια προηγηθεί η αντίστοιχη πολιτική βούληση, αλλά και η ιδιωτική πρωτοβουλία. 

Τη μελέτη παρουσίασαν οι κ. Svet Danchev και Άγγελος Τσακανίκας. Το Cloud Computing (CC) αναφέρεται στη χρήση υπολογιστικής ισχύος και υπηρεσιών που χωροταξικά βρίσκεται σε ένα «σύννεφο» απομακρυσμένων υποδομών. Προσομοιάζει δηλαδή με το ηλεκτρικό ρεύμα όπου ο καταναλωτής είναι χρήστης αγαθού που παράγεται την ίδια στιγμή σε ένα ή περισσότερα διαφορετικά σημεία. Οι τεχνολογίες CC δημιουργούν ένα δυναμικό περιβάλλον διάθεσης υπηρεσιών, ανθεκτικό σε απότομες αυξομειώσεις της ζήτησης, χωρίς να επιβαρύνουν τον χρήστη με κόστος εξοπλισμού. Εκτιμάται ότι το CC μπορεί να αποτελέσει την επόμενη ριζική τεχνολογική καινοτομία που μπορεί να μεταβάλει καθοριστικά τον τρόπο λειτουργίας των οργανισμών – δημόσιων και ιδιωτικών – βελτιώνοντας όχι μόνο τις παραγωγικές τεχνικές, αλλά και συνολικά το μοντέλο εργασίας.

Η υιοθέτηση τεχνολογιών CC μπορεί να μειώσει σημαντικά τις δαπάνες για hardware και software χωρίς δυσμενείς επιπτώσεις στην ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών. Λόγω του χαμηλού κόστους ενσωμάτωσης, το CC μπορεί να εφαρμοστεί αμέσως και στο δημόσιο τομέα, ενισχύοντας αποφασιστικά την αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης και των συνδεόμενων φορέων. Επίσης οι εφαρμογές του CC μπορούν να βελτιώσουν αποφασιστικά την ανταγωνιστικότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς με πολύ μικρότερο κόστος από το υφιστάμενο μοντέλο επενδύσεων μπορούν να έχουν πρόσβαση σε ακόμα περισσότερες υπηρεσίες και τελικά να αποκτήσουν τεχνολογικό πλεονέκτημα. 

Σύμφωνα με τη μελέτη, ακόμα και σε ένα σενάριο ήπιας υιοθέτησης του Cloud Computing, αυτή η τεχνολογική εξέλιξη μπορεί θα αποφέρει ουσιώδη οφέλη στην ελληνική οικονομία. Με τη συγκέντρωση των IT δαπανών για εξοπλισμό, τεχνογνωσία και ενέργεια, το CC μπορεί να αποφέρει εξοικονόμηση κόστους ύψους 4,8 δις. ευρώ κατά την επόμενη δεκαετία. 

Επιπρόσθετα μέσω της αυξημένης επεκτασιμότητας των οικονομικών δραστηριοτήτων και την εξάλειψη των φραγμών για την είσοδο σε νέες αγορές το CC μπορεί να αποφέρει πρόσθετο όφελος στην οικονομία ύψους 5 δις. ευρώ. Συνεκτιμώντας τις δευτερεύουσες επιδράσεις από την ώθηση στην οικονομική δραστηριότητα, το συνολικό όφελος για την Ελλάδα από την υιοθέτηση CC, σύμφωνα με το σενάριο αναφοράς, θα ανέλθει στα 16 δις. ευρώ ενώ θα συμβάλει και στη δημιουργία περίπου 38.000 θέσεων εργασίας.
Ωστόσο για να εκμεταλλευτούν τα μεγάλα αυτά πλεονεκτήματα και οφέλη οι ελληνικές επιχειρήσεις και η δημόσια διοίκηση θα πρέπει να υιοθετήσουν το CC το ίδιο γρήγορα όσο και οι άλλες ανταγωνίστριες χώρες. Σύμφωνα με την μελέτη αν η Ελλάδα καταφέρει να πετύχει την μετάβαση στο CC σε ορίζοντα πενταετίας, ενώ οι ανταγωνιστές της ακολουθήσουν 10ετή μετάβαση, τότε το συνολικό όφελος για την ελληνική οικονομία μπορεί να φτάσει τα 21 δις. ευρώ, με πρόσθετα οφέλη απασχόλησης. Αντίθετα, εάν η μετάβαση προχωρήσει με βραδύτερους ρυθμούς στην Ελλάδα, σε σύγκριση με τους ανταγωνιστές της χώρας, το οικονομικό όφελος μπορεί να περιοριστεί σημαντικά, με ελάχιστες πρόσθετες θέσεις εργασίας κατά τα επόμενα 6 με 7 χρόνια.
Για να πιστωθούν τα παραπάνω οφέλη στο ελληνικό περιβάλλον, απαιτούνται ενέργειες σε επίπεδο επιχειρήσεων του κλάδου, αλλά και δημόσιων πολιτικών που να προωθούν και να ενθαρρύνουν την υιοθέτησή τους. Οι προτεραιότητες είναι:
1: Ενημέρωση. Οι πολίτες και οι επιχειρήσεις δεν είναι ακόμα εξοικειωμένες με την έννοια του CC, ακόμη και αν ήδη χρησιμοποιούν χωρίς να το γνωρίζουν κάποιες μορφές του. Απαιτούνται στοχευμένες εκστρατείες ενημέρωσης πολιτών και επιχειρήσεων για τις δυνατότητες και τα πλεονεκτήματα του CC.
2: Αντιμετώπιση ανησυχιών των διστακτικών χρηστών. Ακόμα και οι υφιστάμενοι χρήστες προβληματίζονται για τα ζητήματα ασφαλείας, αλλά και τα πραγματικά ποσοτικά οφέλη που μπορούν να απολαύσουν από την υιοθέτηση του CC. Γι’ αυτό και είναι απολύτως απαραίτητο να διασφαλίζεται εξαρχής το ανώτερο δυνατό επίπεδο ασφαλείας, αλλά ταυτόχρονα οι λύσεις που προτείνονται να είναι προσαρμοσμένες στις ανάγκες του ελληνικού περιβάλλοντος και του αντίστοιχου μεγέθους επιχειρηματικότητας και Δημόσιας Διοίκησης. 
3: Ενίσχυση των e-δεξιοτήτων. Η γεφύρωση του ψηφιακού χάσματος μεταξύ του μικρού τμήματος του πληθυσμού και των επιχειρήσεων που υιοθετούν γρήγορα τις νέες τεχνολογίες και του μεγαλύτερου μέρους της κοινωνίας που υστερεί θα επιτρέψει στην ελληνική οικονομία να επωφεληθεί από τις νέες αυτές δυνατότητες. Οι δράσεις επίδειξης σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης θα επιτρέψουν οι γενιές που σταδιακά ενσωματώνονται στην παραγωγική διαδικασία να εκκινούν από πλεονεκτικότερο επίπεδο δεξιοτήτων και τελικά να ανανεώσουν το υφιστάμενο ψηφιακό απόθεμα γνώσης στο ελληνικό κοινωνικοοικονομικό σύστημα.
4: Δημιουργία κρίσιμης μάζας υποδομών και υπηρεσιών. Οι επενδύσεις σε ευρυζωνικές υποδομές θα πρέπει να ενισχυθούν, ώστε να επιτρέψουν την ανάπτυξη ακόμα πιο ελκυστικών ψηφιακών υπηρεσιών. Το Δημόσιο θα πρέπει να επενδύσει σε μεγάλα datacenters (G-Data Centers / G-Cloud), τα οποία θα συνιστούν μία νέα κεντροποιημένη υπολογιστική υποδομή που θα μπορεί να υποστηρίξει πλήθος λειτουργιών της Δημόσιας Διοίκησης και να ενοποιεί  το πλήθος των διάσπαρτων μικρών πληροφορικών συστημάτων με λειτουργίες και ισχύ που μένει εν πολλοίς αναξιοποίητη. Πολύ σημαντικά οφέλη μπορούν να προκύψουν σε συγκεκριμένες λειτουργίες στη υγεία, στο σύστημα ασφάλισης, στη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών και στον φορολογικό μηχανισμό της χώρας. 
5: Διάδοση της χρήσης στο Δημόσιο. Νέες υπηρεσίες, μικρά πιλοτικά έργα επίδειξης εφαρμογών CC σχεδιασμένα για όλα τα στρώματα της δημόσιας διοίκησης, αλλά από ένα σημείο και μετά υποχρεωτική χρήση εφαρμογών για συγκεκριμένες λειτουργίες είναι απαραίτητες ώστε να ενισχυθεί η διάχυση των νέων τεχνολογιών στο Δημόσιο Τομέα.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*