Παίρνουν πίσω το κοινωνικό μέρισμα!

της Ελενας Ερμείδου

Η αληθινή ατζέντα της ελληνικής οικονομίας δεν περιλαμβάνει κοινωνικό μέρισμα, ή μάλλον το περιλαμβάνει για ένα μήνα και με το νέο έτος, αλλάζει. Η «οχλαγωγία» που γίνεται με το κοινωνικό μέρισμα έχει κάνει να περνούν απαρατήρητες οι ειδήσεις που προσώρας δεν έχουν «κοινωνική λάμψη».

Μισθωτοί και συνταξιούχοι, πολύτεκνοι αυτοί που δικαιούνται το μέρισμα θα σηκώσουν τα βάρη του προϋπολογισμού του 2018, χρονιά κατά την οποία το πλεόνασμα θα πρέπει να φτάσει στο 3,5%.

Το κόστος των νέων μέτρων ανέρχεται στα 1,9 δισ. ευρώ που σημαίνει ότι η ομάδα των δικαιούχων του κοινωνικού μερίσματος θα αποψιλωθεί μαζί με τους ιδιοκτήτες ακινήτων για να πληρώσει το κόστος της ανεπαρκούς ανάπτυξης.

Η παρέμβαση στις συντάξεις σύμφωνα με το μεσοπρόθεσμο σχέδιο δημοσιονομικής στρατηγικής φτάνει τα 660 εκατ. χαμηλότερο κατά 60 εκατ. από το μέρισμα των 720 εκατ. ευρώ.

Γύρω στους 140.000 θα λάβουν το επίδομα ΕΚΑΣ  για τελευταία φορά προσεχώς μαζί με το μέρισμα καθώς το ΕΚΑΣ καταργείται. Μόνο 80.000 από σημερινούς 220.000 θα συνεχίσουν να λαμβάνουν το επίδομα και το ποσό φαίνεται να περιορίζεται σχεδόν στο ¼ του σημερινού των 319 εκατ. ευρώ.

Ελεύθεροι επαγγελματίες θα πληρώσουν επίσης το κόστος της ανυπαρξίας υγιών μέτρων που θα στόχευαν στη διόρθωση του ασφαλιστικού στην Ελλάδα.

Φόρους που πνίγουν την ανάπτυξη θα πληρώσουν και οι ιδιοκτήτες ακινήτων καθώς η κυβέρνηση επαναφέρει το 2018 το φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας.

Η κυβέρνηση θα μπορούσε να είχε εφαρμόσει υγιή μέτρα ώστε να μειωθεί η φορολογία, και το πλεόνασμα να βγει από την ανάπτυξη και, όχι την εξαθλίωση της μεσαίας τάξης. Στόχος είναι εξαφάνιση της μεσαίας τάξης και η ενίσχυση της τακτικής του διχασμού και πόλωσης μεταξύ των τάξεων.

Δεν μας λένε όμως κάποιοι κύριοι ανήκοντες στην παράταξη για τις βίλες και τις μεζονέτες 100δων τετραγωνικών που έχουν στα Βόρεια Προάστια και για τα ακριβά ασφαλιστήρια συμβόλαια που έχουν αγοράσει για να προστατευτούν, ή δεν έχουν;

Μήπως είναι κάποιοι από αυτούς που φωνάζουν κατά των ιδιωτικών ασφαλιστικών και υπέρ των υπηρεσιών προστασίας που παρέχει το κράτος; ή δεν είναι;

Κατά τα άλλα οι μηχανισμοί που «φιλοτεχνούν» τις ειδήσεις έχουν καύσιμα 98 οκτανίων και λειτουργούν άριστα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*