Bloomberg: Συμφωνία, εκλογές ή δημοψήφισμα;

 

Την ώρα που οι διαπραγμάτευσης κυβέρνησης – θεσμών για το πακέτο των «εφεδρικών» μέτρων 3,6 δισ. ευρώ παραμένουν άκαρπες και παραμένει αβέβαιο αν θα συγκληθεί την Μεγάλη Πέμπτη το Eurogroup για την Ελλάδα, το “Bloomberg” εκτιμά, σε εκτενή ανάλυση, ότι η συμφωνία με τους δανειστές είναι το πιθανότερο σενάριο, αλλά δεν θα πρέπει να αποκλείονται οι νέες εκλογές ή και η προκήρυξη δημοψηφίσματος.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του αμερικανικού πρακτορείου, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση, καθώς Ευρωπαίοι δανειστές και ΔΝΤ ζητούν πρόσθετα μέτρα λιτότητας, απαίτηση που «μπορεί να αποτελέσει βόμβα για την κυβέρνηση, επαναφέροντας την απειλή νέας αποσταθεροποίησης της χώρας».

Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έχουν τη λεπτή αποστολή να σχεδιάσουν ένα πακέτο μέτρων που θα ικανοποιεί τους πιστωτές, χωρίς να διαλυθεί ο κυβερνητικός συνασπισμός ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Τα τρία σενάρια για την εξέλιξη αυτής της κρίσης, όπως τα παρουσιάζει το “Bloomberg”, είναι:

  1. Το πικρό ποτήρι: Ο πρωθυπουργός υποχωρεί στις απαιτήσεις των δανειστών, μπροστά στον κίνδυνο μιας κατάρρευσης του τραπεζικού συστήματος και εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη, τον Ιούλιο. Ο κ. Τσίπρας, τονίζεται, έχει επιλέξει και στο παρελθόν το δρόμο της συνθηκολόγησης με τους δανειστές, ενώ στην παρούσα φάση θα μπορούσε να προσπαθήσει να «πουλήσει» τη συμφωνία στους βουλευτές του και στους ψηφοφόρους, τονίζοντας ότι θα ανοίξει ο δρόμος για την αναδιάρθρωση του χρέους. Επίσης, θα μπορούσε να υποστηρίξει ότι το πακέτο των «εφεδρικών» μέτρων δεν θα είναι δυσβάστακτο για τη χώρα, επειδή θα εκπληρωθούν οι στόχοι του προγράμματος και τα μέτρα δεν θα χρειασθεί να ενεργοποιηθούν. Οι ήπιες αντιδράσεις των αγορών ως τώρα, τονίζεται στο δημοσίευμα, δείχνουν ότι οι επενδυτές πιστεύουν ότι το σενάριο της συνθηκολόγησης κυβέρνησης – δανειστών είναι το πιο ισχυρό. Άλλωστε, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, δήλωσε την Δευτέρα ότι η πρώτη αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί «τελικά».
  2. Πρόωρες εκλογές: Αν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές, ή αποτύχει η προσπάθεια της κυβέρνησης να πείσει τους βουλευτές να ψηφίσουν τα πρόσθετα μέτρα, ο πρωθυπουργός θα μπορούσε, όπως έκανε και πέρυσι, να προκηρύξει πρόωρες εκλογές. Οι δημοσκοπήσεις, τονίζεται στο δημοσίευμα, δείχνουν ότι η Νέα Δημοκρατία έχει το προβάδισμα και θα μπορούσε να τεθεί επικεφαλής μιας κυβέρνησης που θα επιχειρήσει να επαναφέρει σε τροχιά το ελληνικό πρόγραμμα, αλλά πιθανόν να αποδειχθεί ότι είναι πολύ αργά, όπως εκτιμούν οι συντάκτες της ανάλυσης. Επίσης, υπάρχει ο κίνδυνος μετά τις εκλογές να μη σχηματισθεί μια νέα κυβέρνηση συνεργασίας. Και στις δύο αυτές περιπτώσεις, τα ρίσκα εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη αυξάνονται.
  3. Δημοψήφισμα: Ο πρωθυπουργός θα μπορούσε να ισχυρισθεί ότι οι πιστωτές ζητούν περισσότερα από όσα είχαν συμφωνηθεί πέρυσι το καλοκαίρι και να ζητήσει από τους ψηφοφόρους να εγκρίνουν τα πρόσθετα μέτρα λιτότητας. Αυτή είναι μια επιλογή, όπως σημειώνει το “Bloomberg”, που αφήνει στον κ. Τσίπρα περισσότερα περιθώρια ελιγμών, καθώς θα μπορεί να «παίξει» με την ερμηνεία του αποτελέσματος. Από την άλλη πλευρά, η αντιπολίτευση μπορεί να προσπαθήσει να απαξιώσει το δημοψήφισμα, συνιστώντας στους ψηφοφόρους να απόσχουν από τη διαδικασία.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*