back to top
37.9 C
Athens
Παρασκευή 27 Ιουνίου 2025

«Πολέμιον ανθρώποις αυτοί εαυτοίς»

της Έλενας Ερμείδου

Το ότι δεν λύσαμε το συνταξιοδοτικό ήταν η βασική αιτία της χρεοκοπίας της χώρας. Αν δούμε την πορεία της χώρας από το 2000 μέχρι το 2015, διαπιστώνουμε ότι για το ασφαλιστικό δόθηκαν 220 δισ. από τον κρατικό προϋπολογισμό, τα οποία αντιστοιχούν σε ποσοστό πολύ υψηλότερο από το χρέος της χώρας.

- Advertisement -

Τα ελλείμματα που καλύφθηκαν στο ασφαλιστικό από την κρατική χρηματοδότηση αντιπροσώπευαν το 83% της αύξησης του χρέους. Λύθηκε σήμερα, εν έτει 2019, μετά από τις τόσες περικοπές; Όχι, στην Ελλάδα το συνταξιοδοτικό είναι «κουτσό» και ό,τι και να κάνει από μόνο του δεν θα μπορέσει να σταθεί αν δεν προστεθούν «υποστηλώματα».

Έχουμε και το βάρος του δημογραφικού, σείοντας ακόμη περισσότερο τα υπό κατάρρευση θεμέλια του συστήματος. Δύσκολα η Ελλάδα μπορεί να ξεφύγει από το πρόβλημα του δημογραφικού: γερασμένος πληθυσμός, ανεργία, χαμηλοί μισθοί, ελάχιστες εισφορές, εισφοροδιαφυγή, ανύπαρκτα κίνητρα. Οι αριθμοί δεν βγαίνουν.

- Advertisement -

Όμως, ο εχθρός των ανθρώπων είναι ο άνθρωπος. Περάσαμε διά πυρός και σιδήρου, βγήκαμε στα τηλεοπτικά παράθυρα παριστάνοντας τους σωτήρες, βγήκαμε στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούμε, όμως δεν καταφέραμε να συνεννοηθούμε. Είναι το πιο δύσκολο, χρειάζεται να γνωρίζεις το πρόβλημα, να ξέρεις τι θέλεις και να μπορείς να καταλάβεις τι θέλουν οι άλλοι.

Κάτι πάει να γίνει το τελευταίο διάστημα, καλή και οργανωμένη είναι η πρωτοβουλία του συνεδρίου της ΕΑΕΕ για τις συντάξεις σε συνεργασία με ΣΕΤΕ, ΙΟΒΕ, ΣΕΒ, ΓΣΕΕ.

Συντονισμένη με το συνταξιοδοτικό είναι και η Ευρώπη. Μας λανσάρει ένα νέο Πανευρωπαϊκό Προσωπικό Συνταξιοδοτικό Προϊόν (Pan-European Personal Pension Product-PEPP), το οποίο λέγεται ότι θα ενισχύσει τη συνταξιοδοτική αποταμίευση. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τάχθηκε υπέρ, όμως, σύμφωνα με την Insurance Europe, είναι νωρίς να γίνουν προβλέψεις για το αν το προϊόν αυτό θα τραβήξει το ενδιαφέρον των καταναλωτών.

Στο μέτωπο των συντάξεων συσπειρώνονται πολλές δυνάμεις. Τα πράγματα αλλάζουν, ας προσαρμοστούμε, λοιπόν, κι εμείς, να γλυτώσουμε το περιθώριο και τον αφανισμό.

Aναδημοσίευση από το περιοδικό Insurance World

Σχετικές δημοσιεύσεις

Νέα καμπάνια από την ΕΑΕΕ για την ασφάλιση κατοικιών και επιχειρήσεων έναντι φυσικών καταστροφών

Η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) παρουσιάζει τη νέα της καμπάνια με τίτλο: «Τι θα κάνεις αν συμβεί κάτι απρόβλεπτο;»

Στα €865,4 εκατ. η ασφαλισμένη αξία των ακινήτων από τα ακραία φαινόμενα του Μαρτίου-Απριλίου

Ενημέρωση για εκτίμηση αποζημιώσεων από τις Ασφαλιστικές Επιχειρήσεις. Ζημιές από ακραία καιρικά φαινόμενα (βροχοπτώσεις) στην Ελλάδα από

Σε €7,2 εκατ. οι αποζημιώσεις των ασφαλιστικών για τα ακραία καιρικά φαινόμενα

Ολοκληρώθηκε η έρευνα της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) για την πρώτη εκτίμηση των αποζημιώσεων της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες οχημάτων για την υποχρεωτική ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών

Η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ), με αφορμή τη θέσπιση της υποχρεωτικής ασφάλισης οχήματος έναντι φυσικών καταστροφών

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Α.Σαρρηγεωργίου: H ασφαλιστική αγορά είναι ο μεγαλύτερος θεσμικός επενδυτής της χώρας

Η ασφαλιστική αγορά είναι πάνω από όλα οι άνθρωποί της, αλλά και αριθμοί.

Νικόλαος Βαγιάννης: Ο ρόλος των μεσίτη ασφαλίσεων καθίσταται πιο κρίσιμος από ποτέ

Η ασφαλιστική αγορά διέρχεται περίοδο έντονων μετασχηματισμών. Οι νέες προσδοκίες των ασφαλισμένων οδηγούν τις εξελίξεις.

Δήμητρα Λύχρου: Να ακουστούν οι φωνές των επαγγελματικών πρώτης γραμμής

Από το βήμα απηύθυνε χαιρετισμό η κα. Δήμητρα Λύχρου, Πρόεδρος, Ένωση Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ελλάδος (ΕΑΔΕ) & Ένωση Επαγγελματιών Ασφαλιστών Ελλάδος (Ε.Ε.Α.Ε)

Allianz: Εξι φορές πιο ακριβές οι πυρκαγιές, τι να προσέξουν οι επιχειρήσεις

Τα 10 θερμότερα χρόνια από το 1850 έχουν συμβεί όλα την τελευταία δεκαετία (2015-2024), με το 2024 να είναι το θερμότερο που έχει καταγραφεί

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Η “ακτινογραφία” της παραγωγής ασφαλίστρων

Η ΕΑΕΕ διεξάγει έρευνα σχετικά με την παραγωγή ασφαλίστρων ανά μήνα μεταξύ των ασφαλιστικών επιχειρήσεων - μελών της.

«Εξαιρετική κίνηση της Pharma PLUS είναι η συνεργασία με το AFFIDEA»

Με πορεία δεκαεπτά ετών και μια μοναδική συνεργασία με τη Pharma PLUS, η Χιτοπούλα Μελίδου μιλά για την ισχυρή συμμαχία τους

Sofos Insurance Agency: Μπροστά από τις Εξελίξεις με Δράσεις Ενημέρωσης & Επικοινωνίας για την Υποχρεωτική Ασφάλιση Έναντι Φυσικών Καταστροφών

Η Sofos Insurance Agency, συνεπής στη φιλοσοφία της άμεσης προσαρμογής στα νέα δεδομένα και στις ραγδαίες μεταβολές που συντελούνται στην ασφαλιστική αγορά

Νέο Κατάστημα – Μίνι Μάρκετ ΓΕΒ στη Βλάστη

Η ΕΜΠΟΡΟΤΕΧΝΙΚΗ - ΓΕΒ επεκτείνει τη φυσική της παρουσία, εγκαινιάζοντας ένα κατάστημα - Μίνι Μάρκετ στο Πρατήριο Καυσίμων Βλάστης

Νέο εργαλείο στο Intersalonica Agent App – Η Πολυτιμολόγηση στην Υπηρεσία του Συνεργάτη

Η ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ, με σταθερή προσήλωση στη στήριξη των συνεργατών της, παρουσιάζει την Πολυτιμολόγηση – ένα σύγχρονο και πρακτικό εργαλείο