back to top
12.7 C
Athens
Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2026

Ευθυμίου: 90% αυτοματοποιημένη η έκδοση συντάξεων Δημοσίου, έρχονται νέα αναδρομικά

Για θέματα κοινωνικής ασφάλισης αλλά και τις πρόσφατες εξελίξεις σχετικά με το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ μίλησε η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άννα Ευθυμίου ως καλεσμένη στο ΣΚΑΪ, τονίζοντας τη θεσμική σοβαρότητα με την οποία η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει το θέμα και την απόφασή της να προχωρήσει στη σύσταση εξεταστικής επιτροπής στη Βουλή.

Η κ. Ευθυμίου τόνισε ότι «γίνεται μία αήθης πολιτική επίθεση στη Νέα Δημοκρατία από το σύνολο της αντιπολίτευσης. Κάνουμε εξεταστική επιτροπή, γιατί ακριβώς θέλουμε να διερευνήσουμε όλες τις μακροχρόνιες παθογένειες, ό,τι έχει γίνει, χωρίς διάθεση συμψηφισμού. Προσερχόμαστε σε αυτή την εξεταστική με διάθεση αυτοκριτικής, όχι συμψηφισμού, δημιουργώντας ένα μηχανισμό ανάκτησης των κλεμμένων χρημάτων, για να γυρίσουν πίσω σε αυτούς που πραγματικά τα δικαιούνται.

- Advertisement -

»Άκουσα την κ. Διαμαντοπούλου να λέει ότι “εμείς έχουμε θέμα εσωκομματικό, γι’ αυτό ενδέχεται να απέχουμε από την αίτηση για προανακριτική του ΠΑΣΟΚ. Είναι, τουλάχιστον, υποκριτικό να μας κουνάνε το δάχτυλο, όταν πριν λίγες μέρες το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησαν από τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τον κ. Καραμανλή.

»Όσοι θεωρούν από την αντιπολίτευση και γενικότερα ότι η Νέα Δημοκρατία έχει θέματα εσωκομματικά, ματαιοπονούν. Η κοινοβουλευτική παράταξη της Νέας Δημοκρατίας είναι αρραγής και έχει καταδειχθεί αυτό σε όλες τις διαδικασίες που δοκιμάστηκε».

- Advertisement -

Αναφερόμενη την πρόοδο που έχει συντελεστεί στο πεδίο της απονομής συντάξεων, η κ. Ευθυμίου επισήμανε ότι ο μέσος χρόνος απονομής κύριας σύνταξης έχει μειωθεί πλέον στις 50 ημέρες, ενώ παράλληλα ψηφιοποιείται ο ασφαλιστικός βίος των ασφαλισμένων, προκειμένου να επιταχυνθεί ακόμα περισσότερο η διαδικασία, ειδικά για τις επικουρικές συντάξεις, με τη χρήση σύγχρονων τεχνολογιών όπως η τεχνητή νοημοσύνη.

«Όταν έγινε η Νέα Δημοκρατία Κυβέρνηση παραλάβαμε εκατοντάδες χιλιάδες εκκρεμότητες» ανέφερε. «Πλέον ο μέσος χρόνος απονομής των κύριων συντάξεων έχει πέσει στις 50 μέρες. Πάνω από 51% έχει ψηφιοποιηθεί με περίπου 27.000.000 σελίδες έγχαρτου υλικού ενώ, μένουν λιγότερο από 26 εκατομμύρια σελίδες.»

Σε ό,τι αφορά τα αναδρομικά των συνταξιούχων στρατιωτικών, η υφυπουργός ανακοίνωσε ότι ο επανυπολογισμός των συντάξεών τους βρίσκεται σε τελικό στάδιο και από τον Σεπτέμβριο θα καταβληθούν τα σχετικά αναδρομικά ποσά. Επιπρόσθετα, η διαδικασία των παράλληλων αναθεωρητικών συντάξεων ξεμπλοκάρεται, με αποτέλεσμα να επιταχύνεται η καταβολή αναδρομικών και για τους συγκεκριμένους δικαιούχους, δηλαδή για όσους ασφαλισμένους ο τελευταίος φορέας ήταν το δημόσιο με παράλληλη ασφάλιση στο ΤΑΝ, στο ΤΣΜΕΔΕ και στο ΤΣΑΥ.

«Πρόσφατα, επισκέφθηκα τη Γενική Διεύθυνση Απονομής Συντάξεων του Δημοσίου. Να πούμε πλέον ότι το 90% των κύριων συντάξεων του δημοσίου εκδίδονται αυτοματοποιημένα, ενώ οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις για τις κύριες συντάξεις είναι 1.080. Δεν υπάρχει καθυστέρηση απονομής στα εφάπαξ, καθόσον η απονομή τους γίνεται με κατηγοριοποίηση και συγκεκριμένα κριτήρια» είπε η υφυπουργός.

«Όσον αφορά τις παράλληλες αναθεωρητικές συντάξεις, δηλαδή αυτές για τις οποίες ο τελευταίος φορέας ήταν το δημόσιο με παράλληλη ασφάλιση στο ΤΑΝ, στο ΤΣΜΕΔΕ και στο ΤΣΑΥ, πλέον μέσα από μια αυτοματοποιημένη διαδικασία που εφαρμόζει ο ΕΦΚΑ αντλούνται τα στοιχεία από τα πρώην ασφαλιστικά ταμεία (ΤΑΝ, ΤΣΜΕΔΕ και ΤΣΑΥ), με αποτέλεσμα η διαδικασία να προχωρά γρηγορότερα.»

Τέλος, αναφέρθηκε στις νέες ασφαλιστικές διατάξεις του επερχόμενου εργασιακού νομοσχεδίου, που προβλέπουν ενίσχυση των εργαζόμενων μητέρων με τη δυνατότητα λήψης επιδόματος κυοφορίας-λοχείας σε περιπτώσεις ασφάλισης σε περισσότερους του ενός φορείς, καθώς και την προσαύξηση της σύνταξης για εργαζόμενους συνταξιούχους, χωρίς όμως να επηρεάζει τις κλίμακες εισφοράς αλληλεγγύης.

«Πλέον ενοποιείται ο χρόνος στις μητέρες που έχουν παραπάνω από ένα ασφαλιστικό φορέα. Μέχρι πρόσφατα θα έπρεπε να έχουν 200 ημέρες ασφάλισης, πριν την υπολογιζόμενη ημερομηνία τοκετού εκ των οποίων τις 120 ημέρες σε έναν ασφαλιστικό φορέα. Τώρα αυτό γίνεται σε περισσότερους ασφαλιστικούς φορείς, δίνοντας, έτσι, τη δυνατότητα σε περισσότερες εργαζόμενες μητέρες να λάβουν το επίδομα κυοφορίας-λοχείας» κατέληξε η κ. Ευθυμίου.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Π. Χρηστίδης: Δεν καταγράφονται σωστά τα εργατικά ατυχήματα – Yποστελεχωμένη η Eπιθεώρηση Eργασίας

Σε τηλεοπτική παρέμβαση, ο Τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε σε θέματα που έχει θέσει προς το αρμόδιο Υπουργείο

ΤΕΑ-ΥΠΟΙΚ: 9 χρόνια ανόδου, +43% μέλη και εκατομμύρια σε παροχές

Για τον Πρόεδρο Χ. Νούνη, η επαγγελματική ασφάλιση, ως εργαλείο αλληλεγγύης και βιωσιμότητας, προσφέρει ουσιαστικές λύσεις για το παρόν και το μέλλον

Η ΠΟΦΕΕ στην Ημερίδα του Υπ. Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για τα συστήματα ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ και ΑΡΙΑΔΝΗ

Ο Πρόεδρος Δ. Χριστοφοράκης επισήμανε ότι η ψηφιοποίηση πρέπει να φέρνει ουσιαστική διαφορά και όχι απλώς νέα εργαλεία για τις ίδιες διαδικασίες

Οι ημερομηνίες πληρωμής των συντάξεων Φεβρουαρίου 2026

Ποιοι θα πληρωθούν στις 28 και ποιοι στις 29 Ιανουαρίου

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Υποβάλετε υποψηφιότητα για τα Greek Risk Management Awards 2026

Η λαμπρή τελετή απονομής θα διεξαχθεί την Παρασκευή 13 Μαρτίου 2026 στο Divani Caravel – Υποβολή υποψηφιοτήτων έως 28 Φεβρουαρίου

«Πρωταθλήτρια» του 2025 η Allianz ΑΕΔΑΚ

Κορυφαίες επιδόσεις και σημαντικές διακρίσεις για την εταιρεία στα αμοιβαία κεφάλαια

Αυξημένο ενδιαφέρον και ευρεία συμμετοχή στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΣΑΕ

Στο πλαίσιο της ΓΣ, παρέθεσε ομιλία ο καθ. Ν. Βέττας και βραβεύθηκαν οι επιτυχόντες του προγράμματος επιμόρφωσης στελεχών σε συνεργασία με το ΟΠΑ

Νέος CFO στην Εθνική Ασφαλιστική ο Στράτος Πέτρου

Σε μια περίοδο στρατηγικής ανάπτυξης για την εταιρεία, με στόχο τη μεγιστοποίηση της αξίας για πελάτες και μετόχους

Δημοφιλή Άρθρα

Sorry. No data so far.

Ροή Ειδήσεων

Η ΕΥΡΩΠΗ Ασφαλιστική αναζητά έμπειρο Στέλεχος Ανάπτυξης Δικτύου Πωλήσεων

Στους στόχους της θέσης, η ενίσχυση του μεριδίου αγοράς, η αναβάθμιση του δικτύου συνεργατών και η αξιοποίηση των καινοτόμων προϊόντων της εταιρείας

Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου: Η Kaspersky προειδοποιεί για απάτες με δωροκάρτες

Η γιορτή των ερωτευμένων συνιστά ευκαιρία για αρκετές εκστρατείες phishing και κακόβουλου λογισμικού

Συμμαχία Ιατρικής Σχολής Αθηνών με την Ένωση Ασθενών Ελλάδας για την ενίσχυση της ιατρικής εκπαίδευσης

Στα θέματα της πρόσφατης συνάντησης, η ενίσχυση των ιατρικών δεξιοτήτων επικοινωνίας, η συμμετοχή ασθενών στην εκπαίδευση και η εγγραμματοσύνη υγείας

Υποβάλετε υποψηφιότητα για τα Greek Risk Management Awards 2026

Η λαμπρή τελετή απονομής θα διεξαχθεί την Παρασκευή 13 Μαρτίου 2026 στο Divani Caravel – Υποβολή υποψηφιοτήτων έως 28 Φεβρουαρίου

Παγκόσμια Ημέρα Καρκίνου στο Παιδί και στον Έφηβο: Μήνυμα ελπίδας από Αιματολόγους-Ογκολόγους

Η 15η Φεβρουαρίου υπενθυμίζει την ανάγκη επιστημονικής και κοινωνικής εγρήγορσης – Σύγχρονες θεραπείες και ολοκληρωμένη φροντίδα στην Ελλάδα