πηγή: virus.com.gr
Σε “νέα χέρια” φαίνεται πως περνά η συνδικαλιστική εκπροσώπηση των φαρμακοποιών, καθώς οι αρχαιρεσίες που πραγματοποιήθηκαν για την εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο αποδείχθηκαν “βατερλό” τόσο για την παράταξη του απερχόμενου προέδρου όσο και συνολικά για τις παρατάξεις που είχαν ηγηθεί του κλάδου το προηγούμενο διάστημα.
Πιο συγκεκριμένα, με βάση τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας που διεξήχθη το περασμένο Σάββατο, η ΣΥΜΜΑΧΙΑ “τερμάτισε” 4η στην προτίμηση των εκλογέων με 17 ψήφους και 1 έδρα, ενώ στην πρώτη θέση αναδείχθηκε η ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ (Βαλτάς) με 36 ψήφους και 3 έδρες.
Ακολουθούν η ΕΝΩΣΥ (Μακρυγιάννης) και η ΑΕΣΠ (Θεοδοσιάδης) οι οποίες ισοψήφησαν, λαμβάνοντας από 33 ψήφους και 3 έδρες έκαστη. Από μία έδρα στο νέο ΔΣ βγάζουν οι παρατατάξεις: ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ (Δασκαλόπουλος) με 10 ψήφους, Κίνηση για το μέλλον (Κούβαρης) με 10 ψήφους, Νέος δρόμος (Δαγρές) με 9 ψήφους, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ (Καβαλάρης) με 9 ψήφους και 1 άκυρο και, τέλος, η Εκσυγχρονιστική Παρέμβαση (Τσαπέκος) με 9 ψήφους. Εκτός ΔΣ βρίσκονται οι Εναπομείναντες (Σοφιανόπουλος) με 8 ψήφους και η Αγωνιστική Πρωτοβουλία (Δραγανίγου) με 3 ψήφους.
Στο μεταξύ, οι εκλογές αυτές συνιστούν διπλό “πλήγμα” για τον απερχόμενο πρόεδρο του ΠΦΣ, καθώς με βάση την κλήρωση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ των υποψηφίων κάθε παράταξης για την εκπροσώπηση στο νέο όργανο, ο Κ. Λουράντος δεν εξελέγη. Εκτός έμεινε και ο απερχόμενος αντιπρόεδρος του ΠΦΣ, Α. Σοφιανόπουλος. Κατόπιν των ανωτέρω, στο νέο 15μελές ΔΣ εκλέγονται οι:
ΒΑΛΤΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ
ΖΗΚΑΣ ΣΕΡΑΦΕΙΜ (ΜΑΚΗΣ)
ΣΥΜΕΩΝΙΔΗΣ ΠΟΛΥΧΡΟΝΗΣ (ΠΟΛΥΣ)
ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
ΦΟΥΤΟΥΛΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ
ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΤΣΙΚΑΝΔΗΛΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΡΑΡΑΚΟΣ ΠΕΤΡΟΣ-ΣΠΥΡΙΔΩΝ
ΧΑΛΙΓΙΑΝΝΗΣ ΗΛΙΑΣ
ΠΑΠΑΠΟΥΛΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΚΟΥΒΑΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΚΑΒΑΛΑΡΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΤΣΑΠΕΚΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
ΔΑΓΡΕΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
Η συγκρότηση του νέου οργάνου σε σώμα δεν θα πρέπει να αναμένεται νωρίτερα από τις 20 Ιουλίου και βεβαίως η εκλογή του 7μελούς προεδρείου δεν θα είναι καθόλου εύκολη υπόθεση, δεδομένου πως η παράταξη που πήρε την πρωτιά ναι μεν έλαβε 3 έδρες, αλλά όχι και την πλειοψηφία στο ΔΣ. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο κλάδος έχει υψηλές απαιτήσεις από τη νέα ηγεσία του Συλλόγου, δεδομένου του αποτελέσματος των εκλογών.
Για τον επικεφαλής της ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ, που είναι ο μεγάλος νικητής των φετινών αρχαιρεσιών, το αποτέλεσμα των εκλογών συνιστά τη μεταστροφή του εκλογικού σώματος από την άκρα κομματική πειθαρχία στην ανάδειξη εκείνων των δυνάμεων που θα μπορούσαν μέσα από συνεργασίες να δώσουν στο μικρομεσαίο φαρμακείο όραμα και προοπτική. “Είμαστε μια νέα παράταξη η οποία ήρθε με συγκεκριμένες προτάσεις και προοπτική για τη βιωσιμότητα του φαρμακείου, ακουμπώντας έτσι στην καρδιά του μικρομεσαίου επαγγελματία” λέει χαρακτηριστικά στο Virus, ο Απόστολος Βαλτάς.
Στη βάση αυτή, η επόμενη μέρα οφείλει να αναδείξει ένα προεδρείο που θα “ανοίξει” ένα νέο γύρο διαβουλεύσεων με το Υπουργείο Υγείας, για τα ζητήματα που “καίνε” τους φαρμακοποιούς: ωράριο, ΜΗΣΥΦΑ, ιδιοκτησιακό καθεστώς, καθυστερημένες πληρωμές από τον ΕΟΠΥΥ, μεταξύ άλλων. “Η πρότασή μας για το ωράριο είναι πως θα πρέπει να αναζητηθεί λύση σε επίπεδο Περιφερειακών Διευθύνσεων, δηλαδή ανάλογα με τις κατά τόπους ανάγκες και ιδιαιτερότητες” αναφέρει σχετικά ο κος Βαλτάς, στηλιτεύοντας τη στάση της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων αναφορικά με τη λεγόμενη “απελευθέρωση”.“Παρά τη δέσμευση του Υπουργείου ότι θα έλυνε κάποια θέματα, δεν έκανε τίποτα. Χρειάζεται καλύτερη διαπραγμάτευση, ιεράρχηση των διαφόρων θεμάτων και αποφασιστική διεκδίκηση” προσθέτει, καθώς η μέχρι τώρα προσέγγιση δεν έφερε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. “Μας θεωρούσαν δεδομένους”.
Η νέα ηγεσία του ΠΦΣ θα πρέπει να εστιάσει, παράλληλα, και σε εσωτερικά ζητήματα, λέει ο κος Βαλτάς. “Για παράδειγμα μία από τις προτάσεις μας αφορά στον εξορθολογισμό των οικονομικών του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου, ώστε οι δαπάνες να έχουν την ύψιστη ανταποδοτικότητα” σημειώνει.
Όπως εξηγεί, η ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ έχει κοστολογημένες δράσεις σε επίπεδο 4ετίας, οι οποίες μεταξύ άλλων αφορούν στην πρακτική εκπαίδευση του φαρμακοποιού που θα του δώσει τα κατάλληλα εφόδια ώστε να γίνει ένας ανταγωνιστικός επιχειρηματίας απέναντι σε συμφέροντα που επιβουλεύονται τις υπηρεσίες και το ρόλο του, όπως είναι τα μεγάλα φαρμακεία και οι εταιρείες επιθεμάτων. “Γιατί δηλαδή να μην έχουν τα φαρμακεία έναν διατροφολόγο, έναν αισθητικό ή μία νοσηλεύτρια που θα παρέχει ακόμη και κατ’ οίκον συμβουλευτική φροντίδα στους ασθενείς;” αναρωτιέται σχετικά ο κος Βαλτάς.
Στην κατεύθυνση αυτή, αναδεικνύει τη δυναμική των εταιρικών σχημάτων, όπως είναι οι φαρμακευτικοί συνεταιρισμοί, που σήμερα είναι ελάχιστοι. “Πρόκειται για μια πολύ διαδεδομένη πρακτική σε άλλες χώρες της Ευρώπης, η οποία δημιουργεί οικονομίες κλίμακας, ενισχύει το πνεύμα εμπιστοσύνης ανάμεσα στους επαγγελματίες, τους δίνει τη δυνατότητα να προσφέρουν εξειδικευμένες και δωρεάν υπηρεσίες στους πελάτες τους, καθώς προϊόντα σε καλύτερες τιμές” καταλήγει.