EIOPA: Δεν έχει τελειώσει η πανδημία, κίνδυνοι στον ασφαλιστικό – συνταξιοδοτικό τομέα

Στους βασικούς κινδύνους χρηματοοικονομικής σταθερότητας στον ευρωπαϊκό ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό τομέα αναφέρεται η EIOPA σε τελευταία έκθεση της. Όπως τονίζει η κρίση πανδημίας δεν έχει ακόμη τελειώσει και παραμένουν πολλές αβεβαιότητες παρά την πρόοδο στις εκστρατείες εμβολιασμού και τη μείωση των τάσεων στον αριθμό των νέων μολύνσεων

Ο αντίκτυπος στην πραγματική οικονομία μειώθηκε με τα εκτεταμένα δημοσιονομικά μέτρα, αλλά ορισμένες αρνητικές επιπτώσεις ενδέχεται να γίνουν ορατές μόνο όταν αυτά τα μέτρα θα καταργηθούν. Ειδικότερα, η αυξημένη ανεργία και οι υποβαθμίσεις των εταιρικών πιστώσεων θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο τόσο στον ασφαλιστικό όσο και στον συνταξιοδοτικό τομέα.

Ενώ η οικονομία της ΕΕ εξακολουθεί να υπόκειται σε υψηλούς κινδύνους, ορισμένα διδάγματα που έχουν αντληθεί έχουν ήδη αντικατοπτριστεί στην επισκόπηση του Solvency II λαμβάνοντας υπόψη τις αλλαγές στο τρέχον οικονομικό περιβάλλον.

“Κλειδί” αποτελούν οι συντονισμένες προσεγγίσεις ανάμεσα στις αρμόδιες αρχές ανά κράτος – μέλος, όπως έχει αναδείξει η συνεχιζόμενη κρίση. Η EIOPA τονίζει επίσης πως είναι σημαντικό να  διατηρηθεί η εστίαση σε νέους αναδυόμενους κινδύνους όπως ο κίνδυνος στον κυβερνοχώρο και το κλίμα. 

Σε γενικές γραμμές, η κρίση έδειξε ότι με την εφαρμογή του Solvency II, ο ασφαλιστικός κλάδος ήταν γενικά καλά προετοιμασμένος. Ωστόσο, υπάρχει ανάγκη συνεχούς ανάλυσης όλων των κινδύνων.

Δείτε αναλυτικά εδώ την έκθεση

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*