Oι ασφαλιστικές εταιρίες και τα συνταξιοδοτικά ταμεία παραμένουν ανθεκτικά

Η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (EIOPA) δημοσίευσε την Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Ιουνίου 2023, η οποία καταγράφει τις βασικές εξελίξεις και τους κινδύνους στους τομείς των ασφαλιστικών εταιριών της Ευρώπης και των επαγγελματικών συντάξεων.

H ευρωπαϊκή οικονομία βιώνει αυτήν τη στιγμή μια νέα περίοδο υψηλής αβεβαιότητας και αυξημένου κινδύνου χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

Οι Ευρωπαίοι (αντ)ασφαλιστές εισήλθαν στο 2023 με ισχυρές θέσεις φερεγγυότητας, ακόμη και εν όψει των σημαντικών ζημιών από φυσικές καταστροφές, των ασθενέστερων επενδυτικών αποδόσεων, του υψηλότερου του αναμενόμενου πληθωρισμού και των συνεχιζόμενων οικονομικών αβεβαιοτήτων.

Τα ασφάλιστρα αυξήθηκαν για τις επιχειρήσεις μη ζωής, αλλά παρέμειναν στάσιμα για τις επιχειρήσεις ζωής.

Η κερδοφορία ανάληψης κινδύνων διέφερε σε μεγάλο βαθμό μεταξύ των τομέων και μειώθηκε συνολικά. Παρά τις δύσκολες διαπραγματεύσεις ανανέωσης στις αρχές του 2023, οι οποίες διήρκεσαν περισσότερο από το συνηθισμένο και είδαν σημαντικές αυξήσεις τιμών, οι ασφαλιστές κατάφεραν να αποκτήσουν την αντασφαλιστική κάλυψη που επιζητούσαν.

Η ανάλυση της EIOPA που περιλαμβάνεται σε αυτήν την έκθεση έδειξε ότι οι ασφαλιστές έχουν αρκετά ρευστά περιουσιακά στοιχεία για να καλύψουν πιθανές κλήσεις περιθωρίου που προκύπτουν από μια μετατόπιση 100 μονάδων βάσης στην καμπύλη αποδόσεων προς οποιαδήποτε κατεύθυνση.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*