Foo Fighters εναντίον…Lloyds

της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Το γνωστό βρετανικό συγκρότημα μηνύει τον ασφαλιστικό όμιλο επειδή αρνείται να καταβάλλει αποζημιώσεις για σειρά συναυλιών που ακυρώθηκαν

Οι «μαχητές» Foo Fighters…ξεκινούν πόλεμο κατά της ασφαλιστικής βιομηχανίας. Το γνωστό βρετανικό ροκ συγκρότημα μήνυσε τους Lloyds του Λονδίνου, μια σειρά άλλων μικρότερων εταιριών  και τους μεσίτες ασφαλειών Robertson Taylor επειδή αρνούνται να καταβάλουν τις «οφειλόμενες αποζημιώσεις» για σειρά συναυλιών που ακυρώθηκαν το 2015, στο πλαίσιο της περιοδείας τους Sonic Highways.

Συγκεκριμένα, οι Foo Fighters διεκδικούν αποζημιώσεις για δυο συναυλίες που επρόκειτο να λάβουν χώρα στο Wembley του Λονδίνου το καλοκαίρι του 2015 και που ακυρώθηκαν λόγω τραυματισμού του τραγουδιστή Dave Grohl και για άλλες τέσσερις συναυλίες (σε Τορίνο, Βαρκελώνη, Λυών και Παρίσι) που ακυρώθηκαν για λόγους ασφαλείας στον απόηχο των πολύνεκρων τρομοκρατικών επιθέσεων της 13ης Νοεμβρίου στη γαλλική πρωτεύουσα.

Για τις  ακυρωθείσες συναυλίες του Λονδίνου, το συγκρότημα ισχυρίζεται ότι η Robertson Taylor δεν τους ενημέρωσε ότι η προσθήκη τριών νέων συναυλιών (σε μικρότερους συναυλιακούς χώρους από το Wembley) θα επηρέαζε αρνητικά το αίτημά τους για καταβολή αποζημίωσης, καθώς οι Lloyds έκαναν λόγο για «επαναπρογραμματισμό» των συναυλιών που ακυρώθηκαν και όχι για προσθήκη νέων. Σύμφωνα με τους Foo Fighters, οι δυο συναυλίες στο Wembley θα απέδιδαν τα μεγαλύτερα έσοδα από πλευράς εισιτηρίων και πωλήσεων εμπορευμάτων (μπλουζάκια, σουβενίρ κλπ.), ενώ αυτές που έγιναν σε αντικατάστασή τους έλαβαν χώρα στη βρετανική επαρχία και δεν θα μπορούσαν να είναι εξίσου κερδοφόρες.

Οσον αφορά τις ευρωπαϊκές συναυλίες που ακυρώθηκαν λόγω της τρομοκρατικής απειλής, η μηνυτήρια αναφορά των Foo Fighters αναφέρει χαρακτηριστικά: «Το συγκότημα βασίμως ανέμενε ότι η νομοθεσία περί τρομοκρατίας θα κάλυπτε το αίτημά τους για καταβολή αποζημίωσης για τις συναυλίες που είχαν προγραμματιστεί τον Νοέμβριο του 2015 και οι οποίες ακυρώθηκαν για λόγους ασφαλείας…Ενώ οι ασφαλιστικές εταιρείες φαινεται να αμφισβητούν την αναγκαιότητα της ακύρωσης των συναυλιών σε Τορίνο και Βαρκελώνη, δεν έχουν δώσει κάποια ένδειξη ότι αμφισβητούν την ύπαρξη δικαιώματος αποζημίωσης για την ακύρωση των συναυλιών σε Παρίσι και Λυών. Επτά μήνες αργότερα, ωστόσο, οι Lloyds και οι υπόλοιπες ασφαλιστικές εταιρίες δεν έχουν καταβάλει ούτε πένα  στους Foo Fighters…»

Σημειώνεται ότι η ασφαλιστική κάλυψη μεγάλων συναυλιακών γεγονότων θεωρείται απαραίτητη λόγω του υψηλού κόστους των αποζημιώσεων σε περίπτωση ακύρωσής τους. Ενα τυπικό ασφαλιστικό πρόγραμμα για μια περιοδεία ενός συγκρατήματος ανέρχεται στο 1-2% των εσόδων από τις συναυλίες. Η περιοδεία Sonic Highways 2015 των Foo Fighters που περιελάμβανε 80 συναυλίες «έφερε» πωλήσεις εισιτηρίων που κυμαίνονταν από 460.000 στερλίνες (για μικρότερους χώρους) έως 9 εκατ. στερλίνες για συναυλίες που έλαβαν χώρα σε μεγάλα στάδια.