Ασφαλιστικές: Δουλειά, εμπιστοσύνη ή greenwashing;

της Ελενας Ερμείδου

Πράσινες υπηρεσίες, πράσινα ψηφιακά ασφαλιστικά προϊόντα, πράσινες συσκευασίες, πράσινος εξοπλισμός, πράσινες διανομές, πράσινα logistics, πράσινες ασφαλιστικές. Δεν υπάρχει κάτι άλλο από πράσινο στην ζωή μας; σαν να μην έχουμε άλλα ενδιαφέροντα, ή σαν να μην βλέπουμε μπροστά μας τίποτα άλλο από αυτό που μας δίνουν.

Και αφού τελειώσει η γκάμα με τις αποχρώσεις του πράσινου, ξεδιπλώνεται η λίστα με την εξοικονόμιση. Τόσα ευρώ θα γλυτώσετε, αν αγοράσετε αυτό έναντι του άλλου. Και το κερασάκι στην τούρτα, αν αγοράσετε υπηρεσίες / προϊόντα πράσινα που μας γλυτώνουν από τον άνθρακα θα εκπληρώσετε το ηθικό σας χρέος απέναντι στο περιβάλλον.

Δύο μεγάλα θέματα ξεσκεπάστηκαν τους τελευταίου μήνες

Το ένα αφορούσε στα μονοπώλια  και στις τεράστιες αυξήσεις των τιμών του φυσικού αερίου και πολλών άλλων προϊόντων που οδηγουσαν οι Συνθήκες και Οροι της Συμμαχίας τωνΑσφαλιστικών των Ηνωμένων Εθνών κατά των εκπομπών του ανθρακα με στόχο την πράσινη ανάπτυξη. Το θέμα της αποχώρησης των Munich Re, Swiss Re, Hannover Re, Lloyds, SCOR, Tokio Marine, AXA κτλ  εκανε το γύρο του κόσμου, το ξεσκεπασαν οι αντασφαλιστικές γιατί αυτοί είχαν την δύναμη και το κέρδος να το κάνουν, ενώ λίγο αργότερα ακολούθησε κοινοπραξία εισαγγελέων από τις ΗΠΑ που απείλησε την Συμμαχία του ΟΗΕ με αγωγές για παραπλάνηση.

Ψευδείς ισχυρισμοί 

Και, το άλλο ήταν οι ψευδείς ισχυρισμοι 17 αεροπορικών για κατανάλωση πράσινων καυσίμων, πράσινων αεροσκαφών κτλ.  Οι 17 αεροπορικές συνέδεαν το κόστος των ναύλων με τις επιλογές των επιβατών και την πράσινη ανάπτυξη. Αυτόμ όταν τον Απρίλιο η ΕΕ σε επίσημο έγγραφο της αναφέρει ότι  δεν υπάρχουν πράσινα καύσιμα, το ποσοστό είναι ελάχιστο ακόμα ως ανύπαρκτο. Από το 2025 και μετά μόνο το 2% των αερομεταφορέων θα χρησιμοποιεί στις πτήσεις πράσινα καύσιμα. Δεν υπάρχουν επίσης πιστοποιήσεις ετικέττες επίσημες.

Ο δρόμος των Ασφαλιστικών 

Με το θέμα τώρα των ασφαλιστικών, και το Σύμφωνο του ΟΗΕ, τα πράγματα είναι ρευστά. Η Συμμαχία βρίσκεται υπό διάλυση και έτσι στην ύστατη αυτή στιγμή καλεί  τα μέλη της για αναθεωρήσεις του Συμφώνου με στόχο να επιστρέψουν στην Συμμαχία NZIA οι μεγέλες (αντ)ασφαλιστικές.

Οι ασφαλιστικές έχουν διπλό ρόλο και έτσι τα πράγματα για αυτές δυσκολεύουν. Υπάρχει στρατηγική που να επαληθεύεται ;  Πώς θα πορευτούν, ποια θα είναι η γραμμή τους. Η ΕΑΕΕ, η Ελλάδα, τι γραμμή θα κρατήσουν ; Οι ασφαλιστικές λένε ότι σέβονται τον καταναλωτή, μπορούν να τον στηρίξουν;  Ποια θα είναι η δουλειά τους πάνω στο τομέα αυτό, και πώς ο καταναλωτής μπορεί να τις εμπιστευτεί;

Και κάτι ακόμα ποιος θα μας πει για το κόστος της εξόρυξης ορισμένων πρώτων πράσινων υλών και για την ζημιά στο περιβάλλον; Μήπως να ανατρέξουμε στις μελέτες της Allianz Global Corporate Specialty;

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*