Δικαστής, σφυρί. δικαστική απόφαση

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ εφεσιβάλλει την απόφαση για τη Metlife

της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου,

Νέα επεισόδια θα έχει -όπως όλα δείχνουν- το “σίριαλ” του (απο)χαρακτηρισμού της MetLife ως  “πολύ μεγάλης για να καταρρεύσει” (too big to fail) αφού η κυβέρνηση των ΗΠΑ επιβεβαίωσε ότι θα εφεσιβάλλει την απόφαση του δικαστηρίου που έκρινε παράνομη την απόφαση του Συμβουλίου Εποπτείας Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (FSOC) να χαρακτηρίσει τον αμερικανικό ασφαλιστικό κολοσσό “συστημικά σημαντικό χρηματοοικονομικό όμιλο” (Systemically Important Financial Institution ή SIFI). Πρόκειται για “ταμπέλα” που συνεπάγεται στενότερη εποπτεία και αυστηρότερες ρυθμίσεις για την κεφαλαιακή επάρκεια.

Η δικαστής Rosemary Collyer επικρίνει την κυβέρνηση επειδή δεν έλαβε υπόψη της το κόστος που έχει ο χαρακτηρισμός της MetLife ως δυνητικής απειλής για την σταθερότητα του χρηματοοικονομικού συστήματος των ΗΠΑ, σε μια απόφαση που αναμένεται να χρησιμοποιηθεί ως “όπλο” από άλλους ασφαλιστικούς ομίλους που επιδιώκουν να αποτινάξουν τον χαρακτηρισμό SIFI, όπως η AIG και η Prudential Financial. Σημειώνεται ότι προ ολίγων ημερών η  GE Capital, ο χρηματοοικονομικός βραχίονας της General Electric, δεν προσέφυγε μεν στα δικαστήρια, αλλά κατέθεσε επίσημη αίτηση να διαγραφεί από τη λίστα των SIFI’s επειδή μείωσε δραστικά το μέγεθός της.

Ομως, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Jack Lew, “αντεπιτέθηκε”, δηλώνοντας ότι η απόφαση του δικαστηρίου επιτρέπει σε έναν από τους μεγαλύτερους και πιο διασυνδεδεμένους χρηματοοικονομικούς ομίλους του κόσμου να υπόκειται σε ακόμα χαλαρότερη εποπτεία από ότι πριν την κρίση του 2007-2009.

Η δικαστής Collyer χαρακτήρισε την απόφαση του FSOC “αυθαίρετη”, υποστηρίζοντας ότι η εποπτική αρχή εστίασε αποκλειστικά στα δυνητικά οφέλη που προκύπτουν από τον χαρακτηρισμό της MetLife ως SIFI, αγνοώντας τα όποια κόστη. Ο κ. Lew  αντέτεινε ότι η δικαστής εσφαλμένα αμφισβήτησε το καθήκον της FSOC να προετοιμάζεται για γεγονότα  με μικρές πιθανότητες να συμβούν, αλλά με μεγάλο αντίκτυπο (εάν συνέβαιναν), όπως η κατάρρευση της Lehman Brothers. “Εάν το Συμβούλιο αντιδρά στους κινδύνους κατόπιν εορτής, τότε δημιουργούμε τις συνθήκες για την επόμενη κρίση”, είπε.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*