ΙΟΒΕ: Επιδείνωση του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα

Επιδείνωση του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα και ισχυρή πτώση του οικονομικού κλίματος σε EE και Ευρωζώνη διαπιστώνει η έρευνα οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ. Όπως αναφέρεται στην έρευνα ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα, μετά την προεκλογική άνοδό του στις 77,3 μονάδες τον Απρίλιο, τον Μάιο υποχωρεί ήπια και διαμορφώνεται στις 76 μονάδες. 

Είναι κυρίως οι επιχειρηματικές προσδοκίες στη Βιομηχανία και στις Κατασκευές που χάνουν σημαντικό έδαφος και επηρεάζουν το δείκτη, ενώ στις Υπηρεσίες και στο Λιανικό Εμπόριο καταγράφουν μικρή άνοδο. Σε ότι αφορά την καταναλωτική εμπιστοσύνη, αυτή βελτιώνεται. Η αυξημένη πολιτική αβεβαιότητα – λόγω της αδυναμίας συγκρότησης κυβέρνησης- και οι έντονες μετεκλογικές διεργασίες σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο  εντείνουν το κλίμα αβεβαιότητας, με αποτέλεσμα η νέα προεκλογική περίοδος να μην δεν οδηγεί σε άνοδο του δείκτη, όπως συνήθως γίνεται σε ανάλογες περιόδους.

Αναλυτικότερα:
• στη Βιομηχανία, σημαντική πτώση καταγράφουν οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της παραγωγής, ενώ οι χαμηλές εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για το τρέχον επίπεδο παραγγελιών και ζήτησης παραμένουν στα ίδια επίπεδα, με το επίπεδο των αποθεμάτων να υποδηλώνει διόγκωσή τους.

• στις Υπηρεσίες, οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για την τρέχουσα δραστηριότητά τους, αλλά και οι προβλέψεις για τη ζήτηση του επόμενου τριμήνου βαίνουν δυσμενέστερες, ενώ αντίθετα μικρή βελτίωση καταγράφουν οι αρνητικές εκτιμήσεις της τρέχουσας ζήτησης. 

• στο Λιανικό Εμπόριο, ο αρνητικός δείκτης των εκτιμήσεων των επιχειρήσεων για τις τρέχουσες πωλήσεις βελτιώνεται, όπως συμβαίνει και με τις προβλέψεις για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές των πωλήσεων, με τις εκτιμήσεις για τα αποθέματα να παραμένουν αμετάβλητες.

• στις Κατασκευές, οι πολύ χαμηλές προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών δεν μεταβάλλονται, ενώ οι αρνητικές προσδοκίες για την απασχόληση του τομέα διευρύνονται.

• στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, οι αρνητικές προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού περιορίζονται, ενώ περισσότερο αμβλύνονται οι δυσμενείς προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση της χώρας. Η πρόθεση για αποταμίευση υποχωρεί σε νέο ιστορικά χαμηλό επίπεδο, ενώ τέλος, οι δυσοίωνες προβλέψεις για την εξέλιξη της ανεργίας  εξομαλύνονται ελαφρά.

Ε.Ε – Ευρωζώνη: Ισχυρή πτώση του οικονομικού κλίματος σε EE και Ευρωζώνη

Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος κινείται πτωτικά, τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και στην Ευρωζώνη, υποχωρώντας κατά 
2,7 και 2,3 μονάδες αντίστοιχα, στις 90,5 και 90,6 μονάδες, απέχοντας πλέον σημαντικά από το μακροχρόνιο μέσο όρο του και στις δύο ζώνες. Η επιδείνωση οφείλεται στην πτώση των προσδοκιών σε όλους τους τομείς, με εντονότερη την υποχώρηση στη Βιομηχανία και το Λιανικό Εμπόριο. Αντίθετα, η καταναλωτική εμπιστοσύνη κερδίζει έδαφος σε ΕΕ και Ευρωζώνη. 

Συγκεκριμένα, στη Βιομηχανία, ο δείκτης κλίματος περιορίζεται και αυτόν το μήνα σημαντικά στην ΕΕ (-3,5) και στην Ευρωζώνη (-2,3). Στις Υπηρεσίες, ο σχετικός δείκτης εξασθενεί αισθητά και στις δύο ζώνες (κατά -2,3 και -2,5 μονάδες αντίστοιχα σε ΕΕ και Ευρωζώνη), ενώ στο Λιανικό Εμπόριο, το κλίμα καταγράφει τη δυσμενέστερη μείωση σε σχέση με τους υπόλοιπους τομείς, τόσο στην ΕΕ (-6,1), όσο και στην Ευρωζώνη (-7,0). Στις Κατασκευές, ο δείκτης προσδοκιών αμβλύνεται και τον Μάιο σε ΕΕ (-2,0) και Ευρωζώνη (-2,6), συμβάλλοντας και αυτός με τη σειρά του στην γενικευμένη επιδείνωση του κλίματος. Τέλος, ο δείκτης Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης κινείται ελαφρώς ανοδικά στην ΕΕ (+0,8) και την Ευρωζώνη (+0,6), εξέλιξη η οποία οφείλεται σε ήπια βελτίωση των μέσων ευρωπαϊκών προβλέψεων για τη μελλοντική οικονομική κατάσταση της κάθε χώρας, αλλά και στον ήπιο περιορισμό των πολύ δυσοίωνων προβλέψεων για την εξέλιξη της ανεργίας. 

Αναλυτικότερα: 

• Στη Βιομηχανία, οι δείκτες επιχειρηματικών προσδοκιών διαμορφώνονται αντίστοιχα στις -11,2 και -11,3 μονάδες στην ΕΕ και στις -9,0 μονάδες στην Ευρωζώνη. Οι προβλέψεις για την εξέλιξη της παραγωγής υποχωρούν κατά 4 και 2 μονάδες αντίστοιχα σε ΕΕ και Ευρωζώνη, ενώ ελαφρώς μεγαλύτερη είναι η πτώση των δεικτών στις εκτιμήσεις για τα επίπεδα παραγγελιών. Τέλος, οι εκτιμήσεις για τα αποθέματα διευρύνονται ήπια και στις δύο ζώνες. 

• Στις Υπηρεσίες, οι σχετικοί δείκτες διαμορφώνονται στις -6,0 και -4,9 μονάδες σε ΕΕ και Ευρωζώνη αντίστοιχα. Οι αρνητικές εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για την τρέχουσα δραστηριότητά τους επιδεινώνονται στην ΕΕ και εντονότερα στην Ευρωζώνη, ενώ πτωτικά κινούνται και οι ήδη αρνητικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση σε αμφότερες τις ζώνες. Τέλος, οι προβλέψεις των επιχειρήσεων για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της ζήτησης περιορίζονται και στις δύο ζώνες, παραμένοντας οριακά θετικές.

• Στο Λιανικό Εμπόριο, οι σχετικοί δείκτες τον Μάιο διαμορφώνονται στις -14,6 μονάδες στην ΕΕ και στις -18,1 μονάδες στην Ευρωζώνη. Οι αρνητικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα επιχειρηματική δραστηριότητα βαθαίνουν κατά 11 και 13 σχεδόν μονάδες αντίστοιχα σε ΕΕ και Ευρωζώνη, ενώ ταυτόχρονα διευρύνονται εξίσου και στις δύο ζώνες και οι εκτιμήσεις για τα αποθέματα. Τέλος, ο αρνητικός δείκτης των προβλέψεων για τις πωλήσεις τους επόμενους μήνες περιορίζεται κατά 4 και 5 περίπου μονάδες σε ΕΕ και Ευρωζώνη αντίστοιχα.

• Στις Κατασκευές, οι σχετικοί δείκτες σε ΕΕ και Ευρωζώνη περιορίζονται τον Μάιο στις -32,4 και -30,1 μονάδες αντίστοιχα. Από τα βασικά στοιχεία δραστηριότητας, οι αρνητικές προβλέψεις για το επίπεδο των εργασιών επιδεινώνονται σημαντικά και στις δύο ζώνες, ενώ οριακή είναι η υποχώρηση που καταγράφεται στις προβλέψεις για την απασχόληση το επόμενο 12μηνο στην ΕΕ και ελαφρώς μεγαλύτερη στην Ευρωζώνη. 

• Ο Δείκτης Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης τον Μάιο διαμορφώνεται στις  -19,4 και στις -19,3 μονάδες σε ΕΕ και Ευρωζώνη. Οι αρνητικές προβλέψεις των καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους παραμένουν αμετάβλητες και στις δύο ζώνες, ενώ στις εκτιμήσεις για την οικονομική κατάσταση της χώρας καταγράφεται μικρή βελτίωση μόνο στην ΕΕ. Σταθερότητα χαρακτηρίζει και την πρόθεση για αποταμίευση σε αμφότερες τις ζώνες, ενώ ο δείκτης προβλέψεων για την εξέλιξη της ανεργίας αμβλύνεται κατά 2-3 μονάδες σε ΕΕ και Ευρωζώνη. 

• Τέλος, ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στις Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες (δεν περιλαμβάνεται στο δείκτη οικονομικού κλίματος) χάνει έδαφος και στις δύο ζώνες (στις 0,0 από +1,4 και στις -10,2 από -7,7 μονάδες αντίστοιχα σε ΕΕ και Ευρωζώνη). Από τα επιμέρους στοιχεία, οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων βαίνουν ελαφρώς λιγότερο αρνητικές, ενώ οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα εξέλιξη της ζήτησης αυξάνονται κατά 6 μονάδες στην ΕΕ και κατά 2 στην Ευρωζώνη. Έτσι, το στοιχείο που έλκει το δείκτη προς τα κάτω είναι η κατακόρυφη πτώση στις προβλέψεις της ζήτησης στο επόμενο τρίμηνο, κατά 11-12 μονάδες και στις δύο ζώνες.

Το οικονομικό κλίμα έχει επιδεινωθεί στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες και ειδικά στις επτά μεγαλύτερες, με εντονότερη την πτώση στο Ην. Βασίλειο (-4,7), την Ιταλία (-4,3) και την Ολλανδία (-3,9). Ακολουθούν η Γαλλία (-1,5), η Γερμανία (-1,4) η Ισπανία (-1,0) και η Πολωνία (-0,8), με μικρότερες αρνητικές μεταβολές. Η Γερμανία παραμένει σταθερά η μόνη μεγάλη χώρα στην οποία ο σχετικός δείκτης κινείται πάνω από το μακροχρόνιο μέσο όρο του.