Τι αλλαγή στα stress tests των ασφαλιστικών προτείνει η EIOPA

Η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (EIOPA) δημοσίευσε την γνώμη της σχετικά με τη γνωστοποίηση μεμονωμένων αποτελεσμάτων στο πλαίσιο των στρες τεστ των ασφαλιστικών εταιριών.

Η EIOPA διεξάγει ασκήσεις προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης για να αξιολογήσει την ανθεκτικότητα του ευρωπαϊκού ασφαλιστικού κλάδου και μέχρι τώρα έχει δημοσιοποιεί τα αποτελέσματα με βάση συγκεντρωτικά δεδομένα. Τα τελευταία χρόνια, η EIOPA επιδίωξε να βελτιώσει περαιτέρω τη διαφάνεια της άσκησης μέσω της δημοσίευσης μεμονωμένων αποτελεσμάτων και της συνεργασίας με τους ενδιαφερόμενους για το θέμα.

Η EIOPA πιστεύει ότι μια συνεπής και πειθαρχημένη δημοσιοποίηση των μεμονωμένων αποτελεσμάτων του stress test θα ενισχύσει την πειθαρχία της αγοράς , θα αυξήσει τη δέσμευση των συμμετεχόντων και θα συμβάλει σε ίσους όρους ανταγωνισμού μεταξύ των ασφαλιστικών εταιριών και του χρηματοπιστωτικού τομέα, με αποτέλεσμα έναν υγιέστερο ασφαλιστικό κλάδο στο σύνολό του.

Παρά τα μέτρα που έλαβε η EIOPA για την αντιμετώπιση των ανησυχιών του κλάδου σχετικά με τις μεμονωμένες γνωστοποιήσεις, όπως το αίτημα για δημοσίευση μόνο ενός υποσυνόλου δεικτών ισολογισμού, η πλειονότητα των (αντα)ασφαλιστών εξακολουθεί να δείχνει απροθυμία.

Ως εκ τούτου, η EIOPA θεωρεί ότι μια αλλαγή στο νομικό πλαίσιο που επιτρέπει να δημοσιοποιούνται τα αποτελέσματα μεμονωμένων επιχειρήσεων είναι ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί η γνωστοποίηση μεμονωμένων πληροφοριών.

Η συνεχιζόμενη αναθεώρηση του Solvency II με μια στοχευμένη τροποποίηση της Οδηγίας Solvency II (2009/138/ΕΚ) θα παρείχε μια απλή λύση.

Η Petra Hielkema, (κεντρική φωτογραφία) Πρόεδρος της EIOPA, δήλωσε: «Η εμπειρία μας τα τελευταία χρόνια έχει δείξει ότι χωρίς να το καθιστά νομική απαίτηση, οι μεμονωμένες γνωστοποιήσεις κατά πάσα πιθανότητα θα παραμείνουν η εξαίρεση και όχι το πρότυπο για τον τομέα. Τώρα έχουμε αναλάβει την πρωτοβουλία να διασφαλίσουμε ότι οι (αντα)ασφαλιστές τηρούν παρόμοια επίπεδα διαφάνειας με άλλα μέρη του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Ο ασφαλιστικός κλάδος και το ρυθμιστικό του πλαίσιο είναι αρκετά εύρωστος και έτοιμος για αυτήν την αλλαγή».