Εurolife FFH: Κατακτώντας την ευεξία

Η ευεξία (wellness) είναι ένας όρος που ακούμε όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια. Δεν έχει μόνο να κάνει με την καλή σωματική κατάσταση, την υγεία γενικότερα ή την ψυχολογική κατάσταση του ατόμου. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, “η ευεξία είναι μια κατάσταση πλήρους σωματικής, ψυχικής και κοινωνικής ευημερίας, και όχι απλά η απουσία ασθένειας ή αναπηρίας.”

Ας δούμε λίγο πιο συγκεκριμένα τι ακριβώς σημαίνει αυτή η δημοφιλής λέξη που ακούμε από τα μέσα ενημέρωσης, τους influencers/celebrities, και τον περίγυρό μας.

Τι είναι η ευεξία

Με απλά λόγια, η ευεξία (ή αλλιώς wellness) είναι ένα προσωπικό ταξίδι – διαφορετικό για τον καθένα μας – προς την υγεία και την ψυχική ευημερία, που μας εξοπλίζει με τα κατάλληλα εργαλεία για να ανταπεξέλθουμε σε κάθε πρόκληση της ζωής.

Η ευεξία δεν αφορά μόνο τη σωματική υγεία, τη σωστή διατροφή ή την άσκηση. Ούτε είναι ένας στόχος τον οποίο όταν τον πετύχουμε επαναπαυόμαστε και σταματάμε την προσπάθεια. Ουσιαστικά, η προσπάθεια για ευεξία αποτελεί μια πιο ολιστική διαδικασία που επηρεάζει όλες τις πτυχές της ζωής ενός ατόμου. Είναι μια δυναμική και διαρκής προσπάθεια να εξελίσσουμε τον εαυτό μας, να προσαρμόζουμε τις συνήθειές μας και να διεκδικούμε μια ποιοτική και ικανοποιητική ζωή με υγεία, ευτυχία και ευημερία.

Η ευεξία δεν έχει να κάνει με την ηλικία, τη σωματική διάπλαση, ή την εμφάνισή μας, αλλά επηρεάζει το πώς αισθανόμαστε και πώς αλληλεπιδράμε με τους γύρω μας σε όλες τις πτυχές της ζωής, προσωπικές, οικογενειακές, και επαγγελματικές.

Συχνά ο όρος “ευεξία” εμφανίζεται δίπλα στον όρο “υγεία” (θα έχεις δει σίγουρα κάπου το “health & wellness), όμως έχουν σημαντικές διαφορές. Η βασική διαφορά μεταξύ υγείας και ευεξίας είναι ότι η υγεία είναι ο στόχος και η ευεξία αποτελεί την ενεργή διαδικασία για να πετύχουμε τον στόχο. Καθώς η ευεξία επηρεάζει τη γενική κατάσταση της υγείας μας και όλες οι διαστάσεις της είναι αλληλένδετες, δεν μπορούμε να έχουμε πραγματικά καλή υγεία αν δεν κατακτήσουμε πρώτα την ευεξία. Η ευεξία έχει χαρακτήρα ενεργητικό και προληπτικό και εμπνέει την ατομική ευθύνη για υγιεινό τρόπο ζωής.

 Οι διαστάσεις της ευεξίας (wellness)

Όπως ήδη αναφέραμε, το wellness δεν αφορά μόνο τη σωματική ή ψυχική υγεία, αλλά επηρεάζει και επηρεάζεται από όλες τις πτυχές της ζωής μας. Έτσι η ευεξία έχει οκτώ διαστάσεις που αντιστοιχούν σε σημαντικές παραμέτρους της ζωής ενός ατόμου. Ας δούμε μερικά παραδείγματα:

  • Σωματική ευεξία: αναφέρεται στην διατήρηση ενός υγιούς σώματος. Την αποκτάμε μέσα από άσκηση, καλή διατροφή, επαρκή ύπνο και φροντίδα της υγείας μας.
  • Ψυχική ευεξία: η κατανόηση των συναισθημάτων και η αποτελεσματική αντιμετώπιση του στρες. Την αποκτάμε μειώνοντας το στρες, δίνοντας προσοχή στον εαυτό μας, με χαλαρωση και με την καλλιέργεια εργαλείων για την συναισθηματική ωριμότητα.
  • Κοινωνική ευεξία: η δημιουργία ενός δικτύου υποστήριξης και η αποτελεσματική επίδοση των κοινωνικών ρόλων. Αφορά στη δημιουργία ικανοποιητικών διαπροσωπικών σχέσεων σε προσωπικό/ρομαντικό αλλά και επαγγελματικό/ακαδημαϊκό επίπεδο.
  • Πνευματική ευεξία: η δημιουργία αξιών που συνεισφέρουν στην αναζήτηση σκοπού για τη ζωή. Η πνευματικότητα εκφράζεται με πολλούς τρόπους, ένας εκ των οποίων είναι η θρησκεία.
  • Επαγγελματική ευεξία: η θετική αντιμετώπιση της επαγγελματικής ζωής και η εκτίμηση των συνεισφορών στην εργασία. Η διάσταση αυτή εστιάζει στο πώς η εργασία μπορεί να προσφέρει ευχαρίστηση και να εμπλουτίσει τη ζωή.
  • Οικονομική ευεξία: η επιτυχημένη διαχείριση των οικονομικών. Η διαδικασία του να μάθει κανείς πώς να διαχειρίζεται αποτελεσματικά τα χρήματα, καθώς η έλλειψή τους επηρεάζει την υγεία αλλά και πολλές άλλες πτυχές της ζωής.

Περισσότερα στο eurolife blog