Greek Investment Forum

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το διήμερο επιχειρηματικό συνέδριο Greek Investment Forum 2010, που διεξήχθη στις 8-9 Δεκεμβρίου 2010 στο συνεδριακό κέντρο της Εθνικής Ασφαλιστικής από τα Money Conferences σε συνεργασία με το επενδυτικό και οικονομικό περιοδικό ΧΡΗΜΑ.

Στην εναρκτήρια ομιλία του ο κ. Aρης Ξενόφος, Πρόεδρος Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών & Διευθύνων Σύμβουλος, EFG Eurobank Α.Ε.Δ.Α.Κ., αναφέρθηκε στην κρίση των κεφαλαιαγορών και τις επιπτώσεις της στην θεσμική διαχείριση. Στην Αμερική, η κρίση είχε ως αποτέλεσμα να μεταβληθεί η ψυχολογία των επενδυτών. Χαρακτηριστική είναι η εικόνα των εισροών από το 2008 έως το 2010, όπου τα μετοχικά κεφάλαια δεν μπόρεσαν να επανακτήσουν τα κεφάλαια που χάθηκαν. 

Στην Ευρώπη οι αλλαγές είναι ηπιότερης μορφής και ο τομέας που προσελκύει το ενδιαφέρον είναι κυρίως τα μικτά αμοιβαία κεφάλαια. Επιπτώσεις υπάρχουν, όπως ανέφερε, και σε επίπεδο κανονισμών. Η χρηματοπιστωτική κρίση, η αδυναμία ορθής αποτίμησης εναλλακτικών αξιών, οι περιοριστικές συνθήκες ρευστότητας, η απόσταση μεταξύ του προσδοκώμενου αποτελέσματος δημιούργησε πολλά ερωτήματα και οδήγησε στην υιοθέτηση της κοινοτικής οδηγίας A.I.F.M.D.

Εν συνεχεία, στην πρώτη θεματική ενότητα του συνεδρίου με θέμα «Εξελίξεις και προοπτικές στον χώρο της διαχείρισης κεφαλαίων» αναλύθηκαν οι στρατηγικές ανάπτυξης εργασιών των Ελλήνων Διαχειριστών Κεφαλαίων, τα νέα προϊόντα & οι αγορές, καθώς και το πώς διαμορφώνεται το επενδυτικό τοπίο μετά τα πρόσφατα κυβερνητικά μέτρα. Στην τοποθέτηση του ο κ. Πάρις Καράσσο, Γενικός Διευθυντής της Alpha Asset Management Α.Ε.Δ.Α.Κ., τόνισε ότι κρίσεις σαν και αυτή που βιώνουμε, αποτελούν ευκαιρία ανάπτυξης με την προϋπόθεση ότι με ορθές εκτιμήσεις θα αξιοποιηθεί όσο γίνεται καλύτερα η υφιστάμενη κατάσταση. Όσον αφορά την αδυναμία του κράτους ως προς την εγγύηση των συντάξεων είπε πως αποτελεί την απαρχή ορθολογικότερων εξελίξεων στη χώρα μας. 

Στη δική του παρέμβαση ο κ. Ίων Κουφοπαντελής, Πρόεδρος της Eurocorp, ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι «τυχερή», που βίωσε πρώτη την κρίση γιατί θα αποτελέσει και την πρώτη χώρα, που θα εξέλθει από την ύφεση. Απέδωσε το χαμηλό ποσοστό της διαχείρισης κεφαλαίων ως μέρος του ΑΕΠ σε δομικά προβλήματα και τόνισε πως αν το κράτος δεν ακολουθήσει νομοθετικές αναπτυξιακές πρακτικές δε θα υπάρξει ανάκαμψη στην οικονομία.

Στις απαραίτητες νομοθετικές ενέργειες για την ενίσχυση της αποταμιευτικής δυνατότητας των Ελλήνων, που θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη της διαχείρισης κεφαλαίων αναφέρθηκε ο κ. Θεόδωρος Ν. Κρίντας, Ph.D., Διευθύνων Σύμβουλος της Attica Wealth Management Α.Ε.Δ.Α.Κ. Το πρόβλημα που υφίσταται στο συγκεκριμένο κλάδο τόνισε ότι έχει γίνει πλέον αντιληπτό από τους κυβερνώντες και αυτό μπορεί να αποτελέσει καλή αρχή για τον κλάδο.

Για το υψηλό επίπεδο επάρκειας και εφευρετικότητας των επαγγελματιών διαχειριστών στην Ελλάδα έκανε λόγο ο κ. Φαίδων Ταμβακάκης, Αντιπρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Trust Α.Ε.Π.Ε.Υ., δηλώνοντας πως «αν θέλετε να επενδύσετε στην Ελλάδα, επενδύστε στους Έλληνες διαχειριστές».

Η πρώτη ημέρα του συνεδρίου συνεχίστηκε με την ομιλία του κ. Μιχάλη Τσαγκαράκη, Υποδιευθυντή Διεύθυνσης Πωλήσεων & Marketing για Διαχείριση Πελατείας της Εθνικής Asset Management A.E.Δ.Α.Κ., που παρουσίασε «Το πρώτο ETF πολλαπλών αγορών του Χρηματιστηρίου Αθηνών: NBGAM ETF GREECE & TURKEY 30 – Μετοχικό». Η διαπραγμάτευση των στοιχείων του ενεργητικού σε δύο αγορές και δύο διαφορετικά νομίσματα, ο διαφορετικός κύκλος εκκαθάρισης στις δύο αγορές και οι μετοχές που είναι εισηγμένες στο τουρκικό χρηματιστήριο αποτελούν μερικά από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ETF που ανέφερε.

Οι εισηγητές στη δεύτερη ενότητα του συνεδρίου «Ελληνική Κρίση: Ζητείται κατεύθυνση στη διαχείριση περιουσίας», αναφέρθηκαν στο πώς η ενεργητική διαχείριση περιουσίας μπορεί να δώσει λύσεις στις επενδυτικές ανάγκες του απαιτητικού επενδυτή, στις προοπτικές του wealth management στο σκηνικό της εντεινόμενης κρίσης που παρατηρείται στην ελληνική αγορά και στον τρόπο με τον οποίο η διαχείριση περιουσίας μπορεί να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες που προκύπτουν στις παγκόσμιες αγορές.

Αισιόδοξος για την πορεία των αγορών εμφανίστηκε ο κ. Γιάννης Γεωργιάδης, Διευθυντής Private Banking της Εθνικής Τράπεζας, που τόνισε ότι μεταξύ Ευρώπης και Αμερικής υπάρχει μία βασική διαφορά, καθώς στην Αμερική οι αρχές έχουν την τάση να προλαβαίνουν τις εξελίξεις, ενώ στην Ευρώπη έχουν την τάση να τις ακολουθούν.  Όσον αφορά στον τομέα του wealth management δήλωσε πως οι τράπεζες προσφέρουν ευρύτατες υπηρεσίες και μάλιστα η Ελλάδα είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστική στην επιλογή των προϊόντων και την τιμολόγηση. Πριν μερικά χρόνια ήταν έκδηλη η τάση «επαναπατρισμού», που όμως έχει αντιστραφεί από το αρνητικό κλίμα που επικρατεί τον τελευταίο χρόνο στη χώρα μας.

To διήμερο συνέδριο πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του ομίλου Ελληνικά Χρηματιστήρια, της  Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών (Ε.Θ.Ε), της Ένωσης Εισηγμένων Εταιριών (ΕΝ.ΕΙΣ.ΕΤ) και με την υποστήριξη των: Εθνική Asset Management Α.Ε.Δ.Α.Κ, Ευρωκλινική Παίδων, Ευρωκλινική Αθηνών, Alapis, Intralot, Chartis και Audiovisual.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*