Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς μηνύει την Ασπίς Κάπιταλ

Κατά της Ασπίς Κάπιταλ και των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου καταφεύγει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς καταθέτοντας μήνυση για διακίνηση κινητών αξιών σε μεγάλο αριθμό επενδυτών χωρίς προηγούμενη έκδοση ενημερωτικού δελτίου. 

Η μήνυση κατατέθηκε στις 19 Νοεμβρίου και αφορά στη γνωστή υπόθεση των ομολόγων που εξέδιδε η εταιρεία και διακινούταν από το όμιλο της Ασπίς, χωρίς να τηρείται η υποχρέωση έκδοσης ενημερωτικού δελτίου, όπως προβλέπεται στο νόμο 3401/2005.

Ο έλεγχος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, που διενεργείται από τις αρχές του έτους καταλήγει ότι η Ασπίς Κάπιταλ συνιστούσε οριζόντια δραστηριότητα με τις ασφαλιστικές εταιρείες του ομίλου, ενώ κατά το χρόνο της έκδοσης των ομολογιακών τίτλων η Κάπιταλ είχε μετοχικό κεφάλαιο 60.000 ευρώ έναντι κεφάλαιο 1,5 εκατ. ευρώ, που απαιτεί ο νόμος.

Όπως προκύπτει από τη σχετική έρευνα στις 30 Νοεμβρίου του 2005 διατέθηκαν μέσω του ασφαλιστικού αλλά και του τραπεζικού δικτύου του ομίλου Ασπίς, 153 τοκοφόρες κινητές αξίες καθώς και άλλες 98 μηδενικού επιτοκίου, συνολικού ύψους 10,4 εκατ. ευρώ. 

Αποδέκτες ήταν 150 τουλάχιστον φυσικά πρόσωπα, τα οποία δεν συνιστούσαν επενδυτές ειδικού τύπου, έτσι ώστε να γνωρίζουν τον αναλαμβανόμενο κίνδυνο. 

Αντίστοιχα στις 23 Ιουνίου του 2006 διακινήθηκαν με τον ίδιο τρόπο 165 τοκοφόρες κινητές αξίες συνολικού ύψους 10,6 εκατ. ευρώ με αποδέκτες επίσης 150 πρόσωπα. 

Σύμφωνα με το σκεπτικό της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς η διάθεση συνιστούσε συντονισμένη πρακτική προσέλκυσης του κοινού, καθώς  οι ομολογίες της Ασπίς Κάπιταλ διατίθονταν σε επαναλαμβανόμενα χρονικά διαστήματα από το 2005 και μετά με παραπλήσιους όρους.

Οι ποινές που προβλέπει ο νόμος είναι ποινή φυλάκισης 3 μηνών και πρόστιμο 5 εκατ. ευρώ, αλλά η σημασία μιας καταδικαστικής απόφασης έγκειται στο ότι θα αποτελέσει πιλότο για  μια σειρά αγωγές με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η διοίκηση της Ασπίς Κάπιταλ

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*