Α. Βασιλείου: Η MetLife Alico θα κερδίσει σημαντικά μερίδια αγοράς το 2011

Ο κ. Ανδρέας Βασιλείου, Πρόεδρος της MetLife Alico στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη μίλησε στο iw για την εταιρία μετά την εξαγορά και μας έδωσε τις πρώτες ενδείξεις της στρατηγικής της για την ελληνική αγορά.

Κατά τον κ. Α. Βασιλείου η εξαγορά της Alico ήταν ιδιαίτερα σημαντική για τη MetLife. Πριν την εξαγορά, οι εκτός Ηνωμένων Πολιτειών δραστηριότητες της MetLife συνεισέφεραν το 10% των κερδών, ενώ μετά την εξαγορά θα συνεισφέρουν το 40%. Η νέα εταιρία θα εκμεταλλευτεί τις συνέργιες που δημιουργούνται από τις μέχρι σήμερα δραστηριότητες των δυο εταιριών στην ευρύτερη περιοχή που διοικεί, με σκοπό την κατοχύρωση της υφιστάμενης θέσης τους, αλλά και τη μεγαλύτερη διείσδυση της νέας εταιρίας στις αγορές αυτές.

Δεν αναμένονται αλλαγές στη διοίκηση της MetLife Alico, πέρα από τον επικείμενο διορισμό νέου Γενικού Διευθυντή στη MetLife Alico Ελλάδος, κίνηση η οποία αποσκοπεί στην επιτάχυνση της παραγωγής έργου από την εταιρία. Πέραν αυτής της αλλαγής δεν αναμένονται άλλες διαφοροποιήσεις στην ανώτατη διοίκηση της MetLife Alico Ελλάδος. Χαρακτηριστικά, ο κ. Α. Βασιλείου ανέφερε: «Η MetLife επένδυσε ένα σεβαστό ποσό χρημάτων για την εξαγορά της Alico, η οποία ήταν και παραμένει μια από τις πιο επιτυχημένες εταιρίες σε όλες τις χώρες στις οποίες δραστηριοποιείται. Και όπως λέγεται ”όταν η ομάδα κερδίζει δεν αλλάζεις τους παίκτες… ”».

Το 2011 θα λανσαριστούν νέα προϊόντα, τα οποία θα φέρουν τη σφραγίδα της MetLife. Η τεχνογνωσία της θα βοηθήσει στην επαύξηση του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος της εταιρίας, η οποία έχει να επιδείξει σημαντικές επιτυχίες εν μέσω της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης που πλήττει την Ελλάδα. 

Μια από αυτές είναι ότι κατόρθωσε να διατηρήσει το ομαδικό συμβόλαιο των εργαζομένων στη Shell, παρά το γεγονός της πώλησης της εταιρίας, αλλά και η διατήρηση του ομαδικού συμβολαίου του προσωπικού της ελληνικής θυγατρικής της Unilever, τη στιγμή που τα συμβόλαια όλων των υπολοίπων θυγατρικών της εταιρίας στην Ευρώπη έχουν μεταφερθεί και τα διαχειρίζονται από την Ολλανδία. 

Η MetLife Alico έχει το απαιτούμενο περιθώριο φερεγγυότητας χωρίς να κατατάσσει τα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου που έχει στο χαρτοφυλάκιό της (αξίας περίπου 600 εκατομμυρίων ευρώ) ως επενδύσεις διακρατούμενες ως τη λήξη τους. Ο κ Α. Βασιλείου χαρακτηριστικά ανέφερε ότι  «δεν γνωρίζω άλλη εταιρία στην Ελλάδα που μπορεί να ισχυριστεί κάτι τέτοιο».

Η Alico δεν πούλησε τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου που κατείχε (σ.σ: σε αντίθεση με άλλες πολυεθνικές ασφαλιστικές εταιρίες), αλλά και δεν αυξάνει τη θέση της, όσο οι εξελίξεις στα δημόσια οικονομικά παραμένουν αβέβαιες.

Η άποψη του κ. Α. Βασιλείου για το νόμο για το Συνεγγυητικό Κεφάλαιο Ζωής είναι ξεκάθαρη: «Σε περίπτωση που η Τράπεζα της Ελλάδος εξαντλήσει το περιθώριο που της δίνει ο νόμος και επιβαρύνει τα ασφάλιστρα με 1,5%, θα βάλει ταφόπλακα στην ασφαλιστική αγορά»

Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι στην Ευρώπη, όπου λειτουργούν ανάλογα σχήματα, η επιβάρυνση των ασφαλίστρων είναι της τάξεως του 0,12%, κάτι το οποίο θεωρεί λογικό. Για το θέμα της αναδρομικότητας ήταν κάθετα αντίθετος και δεν απέκλεισε τη μαζική προσφυγή ασφαλιστικών εταιριών στα δικαστήρια με σκοπό την ακύρωσή της,

Η Alico κατέχει τη δεύτερη θέση σε παραγωγή ασφαλίστρων στην ελληνική αγορά, με ένα μερίδιο της τάξεως του 13%, το οποίο αναμένει ότι θα ανέλθει σε τουλάχιστον 15% το 2011 και παραμένει πολύ κερδοφόρος. Κατά τον κ. Α. Βασιλείου, το βασικό της ανταγωνιστικό πλεονέκτημά της είναι οι άνθρωποί της, οι οποίοι είναι ικανοί, εκπαιδευμένοι, δουλεύουν αρκετό καιρό μαζί και έχουν αφομοιώσει την κουλτούρα αριστείας της εταιρίας. Αυτό κάνει πιο εύκολο και το ρόλο της διοίκησης, η οποία μπορεί να συγκεντρωθεί σε πιο στρατηγικά ζητήματα.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η αντιμετώπιση της συνεχούς αύξησης του κόστους των προγραμμάτων υγείας. Η Alico έχει συνάψει συμφωνίες με ιδιωτικά νοσοκομεία τα οποία αντιπροσωπεύουν το 80% της δυναμικότητας του κλάδου σε κλίνες. Μέσω αυτών των συμφωνών αποσκοπεί αφενός να συγκρατήσει την αύξηση του κόστους νοσηλείας, βάζοντας φρένο στις υπερβολικές χρεώσεις κάποιων ιατρών, αλλά και στην κινητροδότηση των ασφαλισμένων ώστε να προτιμούν τα συγκεκριμένα νοσοκομεία, κάτι που με τη σειρά του αυξάνει την επιρροή της εταιρίας σε αυτά, λόγω της αύξησης του τζίρου τους από την Alico.

Η εντύπωση που αποκομίσαμε ήταν ότι η εξαγορά της Alico από τη MetLife θα επηρεάσει θετικά την ίδια την εταιρία, αλλά και κατ’ επέκταση και την ελληνική ασφαλιστική αγορά, αλλά και τους εργαζομένους και συνεργάτες της MetLife Alico.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*