Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Γ. Παπακωνσταντίνου με την τρόικα

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση, στο υπουργείο Οικονομικών, του υπουργού Γιώργου Παπακωνσταντίνου και των συνεργατών του, με την τρόικα στο πλαίσιο του ελέγχου της πορείας της ελληνικής οικονομίας και της εκταμίευσης, στο τέλος Δεκεμβρίου, της τρίτης δόσης του δανείου. 

Το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει, μετά την αναθεώρηση του ελλείμματος για την περίοδο 2006- 2009, ότι “η δραστική μείωση του ελλείμματος έως το 2014 θα γίνει με ισορροπημένο και δίκαιο τρόπο και σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα. Δεν θα γίνει με περαιτέρω περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, ούτε με αυξήσεις φόρων, πέρα από αυτές στις οποίες έχουμε ήδη δεσμευτεί. Θα γίνει κυρίως από τον εξορθολογισμό στις δαπάνες του κράτους”. Στο συγκεκριμένο πλαίσιο, στο επίπεδο της φορολογίας το υπουργείο επεξεργάζεται σενάρια για την αναπροσαρμογή των συντελεστών ΦΠΑ και τη μετάταξη προϊόντων και υπηρεσιών, ή την εξίσωση των φόρων στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης. Παράλληλα, προσπαθεί να επιτύχει τη σύμφωνη γνώμη της τρόικας, για τη μείωση, λόγω της ύφεσης, των συντελεστών ΦΠΑ σε ορισμένους τομείς (π.χ. χαμηλός συντελεστής ΦΠΑ για τον τουριστικό κλάδο).

Στο “τραπέζι των διαπραγματεύσεων”, τίθεται παράλληλα από το υπουργείο η μεγαλύτερη μείωση των δαπανών σε νοσοκομεία, υγεία, ΔΕΚΟ και δήμους, με την εποπτεία της τρόικας. Μάλιστα, τα στοιχεία του υπουργείου προϊδεάζουν για το ύψος αυτής της περικοπής των δαπανών. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά:

” Από τα 3,8 δις. της αύξησης του ελλείμματος για το 2009, τα 3,7 δις. ευρώ προέρχονται από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα (1,9 δις. ευρώ από την ένταξη των ελλειμμάτων και των χρεών 10 ΔΕΚΟ και τριών οργανισμών στα στοιχεία της Γενικής Κυβέρνησης και 1,8 δις. ευρώ από την επανεκτίμηση προς τα κάτω των πλεονασμάτων ΟΤΑ, ασφαλιστικών ταμείων και ΝΠΔΔ)

” Από τα 3,5 δις. ευρώ της αύξησης του ελλείμματος για το 2010, τα 3,4 δις. ευρώ προέρχονται από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα (0,7 δις. ευρώ από την ένταξη των ελλειμμάτων και των χρεών 10 ΔΕΚΟ και τριών οργανισμών στα στοιχεία της Γενικής Κυβέρνησης και 2,7 δις. ευρώ από την επανεκτίμηση προς τα κάτω των πλεονασμάτων ΟΤΑ, ασφαλιστικών ταμείων και ΝΠΔΔ).

Πάντως, όλα τα σενάρια θα οριστικοποιηθούν, τόσο με την κατάθεση στη Βουλή του νέου προϋπολογισμού την προσεχή Πέμπτη 18 Νοεμβρίου, όσο και με το επικείμενο φορολογικό νομοσχέδιο. Για τα μεγέθη του νέου προϋπολογισμού και τις εξελίξεις στην οικονομία μετά και την αναθεώρηση ελλείμματος και χρέους, ο υπουργός Οικονομικών θα ενημερώσει και τους ομολόγους του στα συμβούλια Eurogroup και Ecofin, που συνέρχοναι αύριο και την Τετάρτη, αντίστοιχα.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*