Ανησυχίες για τη σταθερότητα στην ευρωζώνη

Ανησυχίες για τη σταθερότητα στην ευρωζώνη έχει προκαλέσει το ιρλανδικό πρόβλημα μετά τις τελευταίες εξελίξεις και την πιθανή προσφυγή της χώρας στην ΕΕ για βοήθεια. 

“Διαχέονται ανησυχίες για τη σταθερότητα στην ευρωζώνη”, παραδέχθηκε σήμερα ο εκπρόσωπος της Επιτροπής των Βρυξελλών, αποδεχόμενος, ιδίως, “την ένταση, που προκαλεί το ιρλανδικό πρόβλημα”. Συνέρχεται το Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, στις Βρυξέλλες, και βέβαια θα ασχοληθεί με όλα αυτά τα ζητήματα…

Η “κέλτικη τίγρης”, η Ιρλανδία, επιχειρεί να εξυγιάνει τα προβληματικά δημόσια οικονομικά της, όμως στο μεταξύ έχουν ‘εκτοξευτεί’ τα σπρεντς των ομολόγων της (που δεν αγοράζει η Ρωσία). Φοβερή κερδοσκοπία τροφοδοτείται από το εάν, ή όχι, το Δουβλίνο πρόκειται να καταφύγει στην ευρωπαϊκή βοήθεια.

Είναι γεγονός ότι στις Βρυξέλλες ανησυχούν για την επέκταση της ιρλανδικής δημοσιονομικής ‘ασθένειας’ μεταγενέστερα: στην Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ιταλία, την Ελλάδα, που έτσι κι αλλιώς υφίστανται τις πιέσεις των χρηματαγορών.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*