Ετήσιο συνέδριο ΟΑ και ΕΚ Ασφάλισης αυτοκινητου μελών της ΕΕ

Με μεγάλη επιτυχία  πραγματοποιήθηκε στις 4 Νοεμβρίου 2010, για πρώτη φορά στην Αθήνα, το Ετήσιο Συνέδριο  των Ευρωπαϊκών Οργανισμών Αποζημίωσης και  Επικουρικών Κεφαλαίων Ασφάλισης Αυτοκινήτου

Το συνέδριο συνδιοργανώθηκε από το Γραφείο Διεθνούς Ασφάλισης (Ελληνικός Οργανισμός Αποζημίωσης) και το Επικουρικό Κεφάλαιο. Συμμετείχαν εκπρόσωποι των ανωτέρω Οργανισμών από την Αυστρία, το Βέλγιο, τη Βουλγαρία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Δανία, την Ελβετία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιρλανδία, την Ιταλία, την Ισπανία, την Κύπρο, τη Λετονία, τη Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, τη Μάλτα, τη Νορβηγία, την Ολλανδία, την Ουγγαρία, την Πολωνία, την Πορτογαλία, τη Ρουμανία, τη Σλοβακία, τη Σλοβενία, τη Σουηδία, την Τσεχία και την Φινλανδία. 

Κεντρικό θέμα του Συνεδρίου ήταν τα διασυνοριακά τροχαία ατυχήματα  και ειδικότερα η προστασία των Ευρωπαίων – θυμάτων σε τροχαία ατυχήματα εκτός της χώρας διαμονής τους σύμφωνα με την Οδηγία της Ε.Ε. για την ασφάλιση αυτοκινήτου.

Ετήσιο συνέδριο Οργανισμών Αποζημίωσης και Επικουρικών Κεφαλαίων Ασφάλισης αυτοκινητου Ο κ. Marius Wichtowski, Πρόεδρος του Συμβουλίου των Γραφείων (Council of Bureaux) που εδρεύει στις Βρυξέλλες, κήρυξε την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου με μία σύντομη παρουσίαση στο ρόλο του Συμβουλίου ως συντονιστή του συστήματος αποζημίωσης από αυτοκινητιστικά τροχαία ατυχήματα που έχει καθιερώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Ο κ. Γεώργιος Πέτσας, Πρόεδρος  της Επιτροπής Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης (ΕΠ.Ε.Ι.Α.), απηύθυνε χαιρετισμό τονίζοντας την ιδιαίτερη σημασία της 4ης Οδηγίας της Ε.Ε. για την ταχύτερη διευκόλυνση των εμπλεκόμενων στα διασυνοριακά ατυχήματα. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στη λειτουργία από την ΕΠ.Ε.Ι.Α του Κέντρου Πληροφοριών το οποίο, κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του,  παρείχε στοιχεία σε σωρεία αιτημάτων ζημιωθέντων ελλήνων πολιτών αλλά και αλλοδαπών Κέντρων Πληροφοριών. 

Επίσης αναφέρθηκε στην επερχόμενη μεταβίβαση του Κέντρου Πληροφοριών από την ΕΠ.Ε.Ι.Α. στο Επικουρικό Κεφάλαιο από την 1η Δεκεμβρίου 2010 αλλά και στην ανάγκη ενίσχυσης του θεσμικού πλαισίου ώστε να επιτραπεί η διασταύρωση στοιχείων που θα επιτρέψει τον εντοπισμό των ανασφαλίστων οχημάτων. Επεσήμανε την μεγάλη απόκλιση ως προς το ύψος της αποζημίωσης μεταξύ των κρατών-μελών και την ανάγκη της με ενιαίο τρόπο σε πανευρωπαϊκό επίπεδο αντικειμενικοποίησης των κριτήριων αποζημίωσης αλλά και της διαδικασίας και του χρόνου της ασφαλιστικής εκκαθάρισης ώστε να εκλείψει το φαινόμενο της διάρκειας ασφαλιστικών εκκαθαρίσεων ακόμη και είκοσι έτη, όπως έχει συμβεί στη χώρα μας.

Η κα. Μ. Αντωνάκη, Γενική Διευθύντρια της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος, έκανε τη συνολική παρουσίαση της Ελληνικής Ασφαλιστικής Αγοράς, ξεκινώντας από τις αριθμητικές εξελίξεις των μεγεθών και των δεικτών που την καθορίζουν. Από την παρουσίαση προέκυψε ότι παρά την αναμφισβήτητη εξέλιξη την τελευταία δεκαετία υπάρχει σημαντικότατη διαφορά στη διείσδυση του θεσμού στην Ελλάδα και στις λοιπές Ευρωπαϊκές χώρες (π.χ. μέση κατά κεφαλήν δαπάνη για ασφάλιστρα στην Ελλάδα 464 € έναντι 2009 € αντίστοιχα στην  Ευρωπαϊκή Ένωση  το 2008).

Ακολούθως αναφέρθηκε στην οικονομική κρίση και στις επιπτώσεις της στην Ασφαλιστική Αγορά, στις τρέχουσες τάσεις και εξελίξεις (solvency II, εγγυητικό κεφάλαιο Ζωής, διαμεσολάβηση κ.λ.π.) και ολοκλήρωσε με την παρουσίαση της πορείας του κλάδου Αυτοκινήτων.  Ενός κλάδου, που καλύπτει το 1/3 της συνολικής παραγωγής ασφαλίστρων.  Ενός κλάδου, όπου τα κατώτερα όρια Αστικής Ευθύνης για Σωματικές Βλάβες και Υλικές Ζημίες συνεχώς αυξάνονται και που συνεχίζει να είναι ζημιογόνος, τονίζοντας ότι μεγάλες προκλήσεις γι’ αυτόν συνιστούν η επίλυση του προβλήματος των ανασφάλιστων οχημάτων και η  αντικειμενικοποίηση του ύψους αποζημιώσεων για Ψυχική Οδύνη και Ηθική Βλάβη.  

 Ο κ. Γεώργιος Τζανής, Πρόεδρος του Γραφείου Διεθνούς Ασφάλισης και Ελληνικού Οργανισμού Αποζημίωσης  αναφέρθηκε στο ρόλο των Αντιπροσώπων Ζημιών στον  εξώδικο διακανονισμό των αξιώσεων από διασυνοριακά ατυχήματα. Ειδικότερα αναφέρθηκε στην ανάγκη δημιουργίας ενός μηχανισμού εγγύησης από τον Οργανισμό Αποζημίωσης που θα τους επιτρέπει να αποζημιώνουν τους δικαιούχους αποζημίωσης από ατυχήματα αυτοκινήτων εκτός της χώρας διαμονής τους, χωρίς την αναμονή προείσπραξης των αναγκαίων κεφαλαίων από την αλλοδαπή ασφαλιστική επιχείρηση για την εξασφάλιση των εκταμιεύσεών τους. 

Η κα Άννα Κωνσταντίνου, Γενική Διευθύντρια του Γραφείου Διεθνούς Ασφάλισης και Ελληνικού Οργανισμού Αποζημίωσης, παρουσίασε τη λειτουργία του Οργανισμού, ο οποίος δέχεται περίπου 100 αιτήματα αποζημίωσης ετησίως για παράλειψη αντιπροσώπων ζημιών να ανταποκριθούν έγκαιρα στα αιτήματα των ζημιωθέντων, για ζημιές από ανασφάλιστα ή άγνωστα οχήματα ή ασφαλισμένα σε εταιρίες των οποίων ανακλήθηκε η άδεια λειτουργίας. Επίσης αναφέρθηκε στην ανάγκη βελτίωσης της επικοινωνίας μεταξύ όλων των εμπλεκομένων στο διακανονισμό των διασυνοριακών τροχαίων ατυχημάτων όπως των ασφαλιστικών επιχειρήσεων, αντιπροσώπων ζημιών, Κέντρων Πληροφοριών, Οργανισμών Αποζημίωσης και Επικουρικών Κεφαλαίων αλλά και στην ανάγκη ενημέρωσης των πολιτών για τα δικαιώματα τους σε περίπτωση που εμπλακούν σε τροχαίο ατύχημα εκτός της χώρας διαμονής τους.  

Ο κ. Thomas Brinkman, Ταμίας του Επικουρικού Κεφαλαίου, παρουσίασε με άρτιο τρόπο την χρηματοοικονομική κατάσταση του Επικουρικού Κεφαλαίου αναφερόμενος στην οικονομική επιβάρυνση του Επικουρικού Κεφαλαίου από την
ανάκληση αδειών 32 ασφαλιστικών εταιριών τα τελευταία 15 χρόνια και συγκεκριμένα από το 1996 έως σήμερα. Ο δείκτης ενεργητικού των εν λόγω εταιριών προς υποχρεώσεις διαμορφώνεται στο 18,3%  ενώ τα στοιχεία ενεργητικού των 5 ασφαλιστικών επιχειρήσεων που έκλεισαν το 2009 και 2010 υπολείπονται σημαντικά των υποχρεώσεων τους που ανέλαβε το Επικουρικό. Ως εκ τούτου το έλλειμμα για το Επικουρικό διαμορφώνεται στα 865 εκ. Ευρώ με μια δυναμική να ξεπεράσει το 1 δις. Ευρώ.  Ως άμεσες λύσεις, ο κ. Thomas Brinkman, πρότεινε τη λήψη δανείου ύψους 100 εκ Ευρώ, τη μη κάλυψη των εξόδων της  εκκαθάρισης από το Επικουρικό Κεφάλαιο, τη δημιουργία βάσεως δεδομένων για τον εντοπισμό των ανασφάλιστων οχημάτων καθώς και την αντικειμενικοποίηση των αποζημιώσεων σωματικών βλαβών με τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων στην αποζημίωση του τροχαίου ατυχήματος.

Ο κ. Alain Pire, Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου των Γραφείων αναφέρθηκε στον Κανονισμό Rome II για το εφαρμοστέο δίκαιο στις εξωσυμβατικές ενοχές και στη σημασία που έχει για τον καθορισμό του ύψους της αποζημίωσης και τον επιμερισμό της υπαιτιότητας στο τροχαίο ατύχημα η επιλογή του εφαρμοστέου δικαίου. 

Ο κ. Xavier Legendre, Πρόεδρος του Γαλλικού Επικουρικού Κεφαλαίου μίλησε για τη βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ Επικουρικών Κεφαλαίων και Οργανισμών Αποζημίωσης πάντοτε προς το σκοπό της καλύτερης προστασίας των θυμάτων τροχαίων ατυχημάτων καθώς και για την έννοια της «αιτιολογημένης απάντησης» όταν υποβάλλεται αίτημα αποζημίωσης.

Παρουσιάσεις έγιναν επίσης από τον κ. Frits Blees, Γενικό Διευθυντή του Ολλανδικού Επικουρικού Κεφαλαίου και Γραφείου Διεθνούς Aσφάλισης,  την κα. Greet Floret   από το Συμβούλιο των Γραφείων και τον κ. Jelle Smits, Διευθυντή του Ολλανδικού Επικουρικού Κεφαλαίου και Γραφείου Διεθνούς Aσφάλισης. Ο τελευταίος αναφέρθηκε στα κύρια σημεία της συμφωνίας για ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των Πληροφοριακών Κέντρων της Ε.Ε. και στη δέσμευση για απάντηση στα υποβαλλόμενα ερωτήματα από ευρωπαίους πολίτες ή/ και Πληροφορικά Κέντρα που αναζητούν τον ασφαλιστή του υπαιτίου οχήματος εντός 14 ημερών. 

Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου υπεγράφη στην Αθήνα η Συμφωνία για ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των Πληροφοριακών Κέντρων της Ε.Ε.  προς το σκοπό της ενίσχυσης της παρεχόμενης πληροφόρησης σε θύματα τροχαίων ατυχημάτων.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*