Προκηρύσσεται τις επόμενες ημέρες το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον»

Με την επιλογή της τράπεζας ή των τραπεζών που θα αναλάβουν τη χρηματοδοτική υποστήριξη του «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον», ανοίγει τις επόμενες ημέρες ο δρόμος για την προκήρυξη του προγράμματος, μέσω του οποίου θα ενισχυθούν ιδιοκτήτες κατοικιών για την ενεργειακή αναβάθμιση των σπιτιών τους.

Η κυβέρνηση και τα συναρμόδια υπουργεία (Ανάπτυξης και ΥΠΕΚΑ) αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία στο πρόγραμμα, καθώς απαντά σε δύο βασικές συνιστώσες της κυβερνητικής πολιτικής: την πράσινη ανάπτυξη (εξοικονόμηση ενέργειας) και την αναθέρμανση της αγοράς, με την παροχή ρευστότητας για επενδύσεις σε έναν κρίσιμο τομέα για την ελληνική οικονομία, την οικοδομή.

Οι συνολικές επενδύσεις (κρατική και ιδιωτική συμμετοχή) που αναμένονται στα κτίρια μέσω του προγράμματος υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσουν το 1,2 δις. ευρώ ως το 2012  ενώ προβλέπεται να ενταχθούν στο πρόγραμμα περισσότερες από 100.000 κατοικίες και να δημιουργηθούν 20.000 νέες θέσεις εργασίας. 

Μια καινοτομία σε σχέση με τα άλλα προγράμματα του ΕΣΠΑ είναι ότι τα κονδύλια θα ανακυκλώνονται, δηλαδή τα δάνεια που εξοφλούνται σταδιακά θα επιστρέφουν στο ταμείο και θα χρησιμοποιούνται για νέες προκηρύξεις του προγράμματος. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών, κάθε δύο – τρία χρόνια με τη διαδικασία αυτή θα συλλέγονται 300 – 400 εκατ. ευρώ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*