ΕΑΕΕ: Αναγκαία η φερεγγυότητα και αξιοπιστία στην ασφαλιστική αγορά

Στις 21.9.2009 η Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης (ΕΠ.Ε.Ι.Α.) ανακοίνωσε την ανάκληση της άδειας λειτουργίας των ασφαλιστικών εταιριών «ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ Α.Ε.Γ.Α.», «ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ ΖΗΜΙΩΝ», «ΓΕΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ Α.Ε.Ε.Γ.Α.», «GENERAL TRUST- ΓΕΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ» και «Γ.Η.ΣΚΟΥΡΤΗΣ Α.Ε.Γ.Α.», ως μέτρο πρόνοιας για τη διαφύλαξη των συμφερόντων των ασφαλισμένων τους.
Πρόκειται για σοβαρότατες αποφάσεις της εποπτικής αρχής η οποία καθιστά πλέον σαφή την πρόθεσή της για αυστηρή και χωρίς παρεκκλίσεις εφαρμογή των νόμων προς όφελος των καταναλωτών.
Η Ε.Α.Ε.Ε. μολονότι θλίβεται για τις τρέχουσες εξελίξεις έχει επανειλημμένα εκφρασθεί υπέρ της αναγκαιότητας να αποκτήσει η ασφαλιστική αγορά απόλυτη φερεγγυότητα και αξιοπιστία, προϋποθέσεις απαραίτητες και ουσιώδεις για την ανάπτυξή της. 

Γι’ αυτό και θεωρεί ότι αποφάσεις, όπως οι παρούσες που συμβάλλουν στην εξυγίανση της ασφαλιστικής αγοράς, όσο οδυνηρές και αν είναι, κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Η αυστηρή εποπτεία εξασφαλίζει υγιείς όρους λειτουργίας για όλες τις ασφαλιστικές εταιρίες, οι οποίες τιμούν τις υποχρεώσεις και τις δεσμεύσεις τους έναντι των πελατών τους.

 
Με γνώμονα την έγκυρη ενημέρωση του ασφαλιστικού κοινού, η Ε.Α.Ε.Ε. αισθάνεται την ανάγκη να γνωρίσει ότι:
 
  • Με πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση η Πολιτεία προνόησε για την προστασία των ασφαλισμένων κλάδου ζωής και σε εφαρμογή αυτής αναμένουμε την ανακοίνωση συγκεκριμένων μέτρων.
  • Σύμφωνα με την ισχύουσα ασφαλιστική νομοθεσία, παρέχεται πλήρης προστασία προς τους τρίτους ζημιωθέντες από τροχαία ατυχήματα μέσω του Επικουρικού Κεφαλαίου, το οποίο αναλαμβάνει αυτοδικαίως όλες τις εκκρεμείς ζημίες καθώς και αυτές που θα λάβουν χώρα μέσα στις επόμενες τριάντα ημέρες από την οριστική ανάκληση της άδειας λειτουργίας και που αφορούν στον κλάδο αστικής ευθύνης αυτοκινήτων.
 Η Ε.Α.Ε.Ε., τέλος, δεσμεύεται να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την απορρόφηση των εργαζομένων των παραπάνω ασφαλιστικών εταιριών από τα λοιπά μέλη της, καθώς και να φροντίσει σε συνεργασία με το Επικουρικό Κεφάλαιο, να λειτουργήσει και σε αυτή την περίπτωση το Σύστημα Φιλικού Διακανονισμού, για τις ζημιές κλάδου Αστικής Ευθύνης Αυτοκινήτων.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*