Κρίσιμες οι αποφάσεις της Επ.Ε.Ι.Α

Για την Πέμπτη κλείστηκε το επόμενο ραντεβού της ασφαλιστικής αγοράς και της εποπτικής αρχής, ημέρα κατά την οποία το διοικητικό συμβούλιο της Επιτροπής Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης, θα συνεδριάσει για να αξιολογήσει τα αποτελέσματα των ελέγχων. 

Οι εκθέσεις ελέγχου για την οικονομική χρήση του 2008, έχουν αποσταλεί ήδη σε όλες τις εταιρείες και σύμφωνα με πληροφορίες το έλλειμμα του κλάδου αριθμεί μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία το μεγαλύτερο μέρος αφορά στον όμιλο της Ασπίς Πρόνοια. 

Οι εκτιμήσεις συνηγορούν για ραγδαίες εξελίξεις στον κλάδο στο βαθμό που αρκετές από αυτές τις εταιρείες αδυνατούν να καλύψουν τα ελλείμματα στα αποθέματά τους, ενώ η αγωνία κορυφώνεται για την Ασπίδα, το έλλειμμα της οποίας ανέρχεται σε 500 εκατ. ευρώ. 

Κατά τη συνάντηση που είχε το προεδρείο της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος με τον πρόεδρο της Επ.Ε.Ι.Α, συζητήθηκε και το θέμα της υπαγωγής των εταιρειών στο άρθρο 6, που προβλέπει ελαστικότερο υπολογισμό των στοιχείων του ενεργητικού που καλύπτουν την ασφαλιστική τοποθέτηση και το περιθώριο φερεγγυότητας. 

Μεταξύ αυτών είναι τα ακίνητα, τα οποία σήμερα υπολογίζονται στην ασφαλιστική τοποθέτηση σε ποσοστό έως και 30% πάνω από την αντικειμενική τους αξία και σύμφωνα με το άρθρο 6, μπορούν να συνυπολογιστούν σε υψηλότερο ποσοστό. 

Για το θέμα των ομολόγων έχει συμφωνηθεί η αποτίμησή τους στην αξία κτήσης, με την προϋπόθεσή της διακράτησής τους μέχρι τη λήξη, ενώ ανοιχτό είναι το θέμα του υπολογισμού της αξίας των μετοχών, το χαρτοφυλάκιο των οποίων υπέστη σοβαρή μείωση κατά  το 2008. 

Καθοριστικό θέμα που θα κρίνει και το εύρος εφαρμογής των σχετικών ευνοϊκών ρυθμίσεων είναι το κατά πόσο τα ονόματα των εταιρειών, που θα ενταχθούν στις παραπάνω ρυθμίσεις θα δημοσιοποιηθούν ή όχι, θέμα που φαίνεται ότι διχάζει την ασφαλιστική αγορά. 

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου της ΕΑΕΕ, εκφράστηκαν διαφορετικές απόψεις για τη σκοπιμότητα δημοσιοποίησης των ονομάτων των εταιρειών που θα ενταχθούν στις σχετικές ρυθμίσεις, χωρίς η ασφαλιστική αγορά να είναι σε θέση να διατυπώσει ενιαία θέση. 

Επίμαχο θέμα φαίνεται να είναι το κατά πόσο η δημοσιοποίηση, θα υποβαθμίσει περαιτέρω την αξιοπιστία του κλάδου, που έχει ήδη υποστεί ισχυρό πλήγμα με την αυστηριοποίηση του ρυθμιστικού πλαισίου από την Επ.Ε.Ι.Α. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*