Η κρίση ρευστότητας «χτυπάει» την ασφαλιστική αγορά

Ο περιορισμός των περιθωρίων ρευστότητας στην αγορά έχει επιπτώσεις και στις σχέσεις ασφαλισμένων, ασφαλιστικών εταιριών, με βασικότερη την επιμήκυνση των χρόνων καταβολής των ασφαλίστρων από τους ασφαλισμένους.
 Οι πρώτες ενδείξεις, στις οποίες εξάλλου αναφέρθηκε προσφάτως ο πρόεδρος του ΣΕΜΑ, κ. Γιώργος Καραβίας, μιλώντας στη γενική συνέλευση του Συνδέσμου, κάνουν λόγο για τρίμηνες παρατάσεις των χρόνων αποπληρωμής των ασφαλιστηρίων συμβολαίων, τόσο από εμπορικές, όσο και από παραγωγικές εταιρίες.
 Γνωστός παράγοντας του λιανεμπορίου, με τον οποίο μίλησε το Week, δήλωσε ότι οι αυξήσεις στις καθυστερήσεις πληρωμών δεν αφορούν μόνο στα ασφαλιστήρια συμβόλαια, αλλά γενικότερα στις συναλλαγές των επιχειρήσεων με τους προμηθευτές τους, οπότε το πρόβλημα σε αυτή τη φάση φαντάζει δύσκολο στην επίλυσή του.
 Πρόσθεσε δε ότι αν οι συνέπειες της κρίσης στην εγχώρια οικονομία ενταθούν τους επόμενους μήνες, η επιχειρηματική κοινότητα δεν αποκλείεται να κληθεί να αυξήσει περαιτέρω τους χρόνους καταβολής των ασφαλίστρων, λειτουργώντας στα πρότυπα της διαφημιστικής αγοράς, όπου εκεί οι καθυστερήσεις πληρωμών φθάνουν και τους 12 μήνες.
Πάντως, κατά τον κ. Καραβία, το πρόβλημα εντοπίζεται στους κλάδους Πυρός και Μεταφορών, όπου επί της ουσίας συγκεντρώνεται και ο κύριος όγκος των μεγάλων εμπορικών και βιομηχανικών κινδύνων, άρα και το αντίστοιχο πελατειακό κοινό της ασφαλιστικής αγοράς από το χώρο των επιχειρήσεων.
 Στους δύο αυτούς κλάδους οι χρόνοι πληρωμών διογκώθηκαν έως και τους 8 μήνες από 5 που ήταν πριν την κρίση, ενώ στον κλάδο Μεταφορών οι καθυστερήσεις φθάνουν τους 6 μήνες, όταν τον περασμένο Σεπτέμβριο ήταν περί τους 3 με 4.
 Το ζητούμενο τώρα για τις ασφαλιστικές εταιρίες, αλλά κυρίως για τους μεσίτες ασφαλίσεων, είναι το ποιος θα καλύψει τη… χασούρα από τις καθυστερήσεις. Ποιος δηλαδή θα χρηματοδοτήσει το αυξημένο διάστημα που μεσολαβεί από την έκδοση των συμβολαίων έως και την αποπληρωμή των ασφαλίστρων.
 Σήμερα πάντως, το κύριο βάρος φαίνεται πως πέφτει στις… πλάτες των μεσιτών ασφαλίσεων. Πρώτιστος στόχος τους είναι να διατηρήσουν τους πελάτες τους, διότι στην κρίσιμη αυτή περίοδο κανείς δεν ρισκάρει να χάσει συμβόλαια. Ωστόσο, οι μεσίτες έχουν διαμηνύσει στις ασφαλιστικές εταιρίες ότι σε εύλογο διάστημα οι δύο πλευρές θα πρέπει να επανεξετάσουν τις μεταξύ τους σχέσεις ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή, που για τους μεσίτες δεν είναι άλλη από την κοινή αντιμετώπιση του ζητήματος.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*