Τι καλύπτει η ασφάλιση απαγωγών

Σε μεγάλες ασφαλιστικές εταιρείες του Λονδίνου και της Ν. Υόρκης προσφεύγουν Έλληνες εφοπλιστές και επιχειρηματίες, προκειμένου να ασφαλίζονται για ενδεχόμενο απαγωγής και καταβολής λύτρων. Μάλιστα, τους τελευταίους μήνες, μετά τις απαγωγές των Γ. Μυλωνά, του γιατρού Ε. Γερασιμόπουλου και του Π. Παναγόπουλου, το ενδιαφέρον επιχειρηματιών (στοχοποιημένων ή μη) έχει αυξηθεί. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, τουλάχιστον 10 εφοπλιστές και ιδιοκτήτες μεγάλων εταιρειών έχουν απευθυνθεί το τελευταίο διάστημα σε ασφαλιστικές εταιρείες του εξωτερικού, που εξειδικεύονται σε τέτοιες περιπτώσεις για ασφάλιση. Αυτές οι εταιρείες, με έδρα όπως προαναφέραμε το Λονδίνο και τη Ν. Υόρκη, έχουν δημιουργήσει συμβόλαια τα οποία προβλέπουν την αποζημίωση μέρους ή και ολόκληρου του ποσού που θα καταβληθεί στην περίπτωση απαγωγής, προκειμένου να απελευθερωθεί ο επιχειρηματίας… Τα ποσά κυμαίνονται από 10 έως 50 εκατ. ευρώ και η ασφάλιση κρατείται (και μάλλον είναι αυτονόητο) ως επτασφράγιστο μυστικό.

Διεθνής μάστιγα
Τα στοιχεία του 2008 κάνουν λόγο για 12.500 περιστατικά απαγωγών, η πλειονότητα των οποίων έλαβε χώρα, στα κράτη της Λατινικής Αμερικής.
Η αξιολόγηση αυτών των περιστατικών δείχνει ότι η συντριπτική πλειονότητά τους, δηλαδή το 64% κατέληξε με την πληρωμή των λίτρων, το 18% κατέληξε με την απελευθέρωση των θυμάτων χωρίς την καταβολή λίτρων, ενώ σε ποσοστό 10% τα περιστατικά των απαγωγών είχαν δραματική κατάληξη. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία ένα ποσοστό 6% διασώθηκε ένα μόλις το 2% κατόρθωσε να αποδράσει.
Στόχοι απαγωγών ή εκβιασμού αποτελούν, όπως είναι φυσικό
> Επώνυμα, διάσημα ή εύκολα αναγνωρίσιμα πρόσωπα.
> Άτομα που έχουν πρόσβαση ή διαχειρίζονται χρήματα, σε εταιρικό ή ιδιωτικό επίπεδο.
> Άτομα που συνήθως ενεργούν με την νοοτροπία «δεν θα τύχει σε μένα»
> Εργαζόμενοι σε θέσεις που απαιτούν συχνά ταξίδια.
> Εργαζόμενοι σε θέσεις γνώσης σημαντικών επιχειρηματικών πληροφοριών
 
Το ασφαλιστήριο συμβόλαιο ενεργοποιείται σε περίπτωση απαγωγής, απειλής ή εκβιασμού, παράνομης κράτησης και πειρατείας σε μέσο μεταφοράς και καλύπτει δύο κατηγορίες εξόδων
> έξοδα που δημιουργούνται κατά τη διάρκεια ενός εκ των ανωτέρω περιστατικών, με σκοπό την καλύτερη δυνατή διαχείριση της περίπτωσης και με γνώμονα την σωματική ακεραιτότητα του ασφαλισμένου. Αναπόσπαστο μέρος του ασφαλιστικού προγράμματος, αποτελεί η παροχή προς τους ασφαλισμένους άμεσης και σε 24ωρη βάση πρόσβαση σε εξειδικευμένους και παγκόσμιου κύρους συμβούλους διαχείρισης κρίσεων, οι οποίοι είναι σε θέση να συμβάλουν αποφασιστικά στην αντιμετώπιση της κρίσης
> έξοδα μετά το τέλος του περιστατικού όπως ιατρικά έξοδα, έξοδα ψυχικής αποκατάστασης (έξοδα εισιτηρίων και διαμονής για ταξίδια αναψυχής μετά το περιστατικό).
  Το προφίλ των θυμάτων είναι σε ποσοστό
 > 26% εξαρτημένα μέλη οικογενειών
> 24% προσωπικό επιχειρήσεων
> 11% μη επαγγελματίες
> 8% κυβερνητικοί υπάλληλοι
> 8% διάφοροι επαγγελματίες > και δημοσιογράφοι
> 6% αγροκτήμονες
> 4% εργάτες κατασκευαστικών έργων και
> 13% λοιπά πρόσωπα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*