«Βαγδάτη» τα Εξάρχεια για τις ασφαλιστικές εταιρείες

«Απαγορευμένη πόλη»  για τις ασφαλιστικές εταιρείες αποτελεί πλέον το κέντρο της Αθήνας καθώς όλο και λιγότερες δείχνουν ενδιαφέρον να ασφαλίσουν επιχειρήσεις στο κομμάτι της πόλης που περικλείεται μέσα στον γνωστό μας δακτύλιο. Όπως χαρακτηριστικά – και με αρκετή δόση πικρού χιούμορ – μας είπε στέλεχος της ασφαλιστικής αγοράς, «όσο εύκολα θα ασφάλιζε η εταιρεία του κάτι στη Βαγδάτη, τόσο εύκολα πλέον θα ασφαλίσει κάτι στα Εξάρχεια.»
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα πρόσφατα επεισόδια στο Κολωνάκι την Παρασκευή και 13 Μαρτίου επιβεβαίωσαν πλέον ότι και το ‘επιχειρηματικό φιλέτο’ της Αθήνας βρίσκεται σε κατάσταση πολεμικού συναγερμού.
 Σε κόκκινο συναγερμό
Στην κορυφή βρίσκεται η περιοχή των Εξαρχείων για την οποία πλέον ελάχιστες εταιρείες ασφαλίζουν επιχειρήσεις. Μάλιστα ενώ παλαιότερα δέχονταν εγγυήσεις και από τους τραπεζικούς ομίλους που δανειοδοτούσαν τις επιχειρήσεις αυτές, τώρα αγνοούν και τις τραπεζικές συμβουλές και τις εγγυήσεις. 

Την άρνηση των ασφαλιστικών εταιρειών συναντούν πλέον όσοι θέλουν να ασφαλιστούν στην περιοχή αυτή (από Ιπποκράτους μέχρι Λ. Αλεξάνδρας) εκτός αν δεχθούν να καταβάλλουν προσαυξημένα (μέχρι και 50%) ασφάλιστρα. Η προσαύξηση αυτή αποδίδεται κυρίως στις αυξημένες πιθανότητες για ζημιές στις εταιρείες. Οι μοναδικές επιχειρήσεις-πελάτες των ασφαλιστικών περιοχών στα Εξάρχεια που γίνονται δεκτές στο να ασφαλιστούν είναι τα τραπεζικά υποκαταστήματα (μέχρι τη Λ. Αλεξάνδρας) και ορισμένα μεγάλα αρχιτεκτονικά και δικηγορικά γραφεία. 

Στη δεύτερη θέση από πλευράς καταστροφών  βρίσκεται η περιοχή της Πατησίων  πέριξ της ΑΣΟΕΕ (Οικονομικό Πανεπιστήμιο), του Πολυτεχνείου και του Αρχαιολογικού Μουσείου η οποία δεινοπαθεί κάθε Σάββατο βράδυ μετά τα περιβόητα πάρτυ των αντιεξουσιαστών.  Τα καταστήματα με τις μεγαλύτερες ζημιές τόσο στις προθήκες τους όσο και από τις λεηλασίες είναι κυρίως των ηλεκτρονικών συσκευών, οι εταιρείες πληροφορικής. Η ασφάλισή τους αποτελεί πλέον ένα δύσκολο ενδεχόμενο για τις ασφαλιστικές.
Στην 3η θέση επικινδυνότητας βρίσκονται οι περιοχές κατά μήκος της Σταδίου και της Πανεπιστημίου, από την Ομόνοια μέχρι το Σύνταγμα όπου έχουν πολλαπλασιαστεί κατά το τελευταίο διάστημα οι επιθέσεις ενάντια σε τράπεζες και  καταστήματα ειδών ρουχισμού και αθλητικών ειδών. Στις περιοχές αυτές οι ασφαλιστικές εταιρείες είναι πιο δεκτικές για ασφαλίσεις αφού οι επιχειρήσεις που θέλουν να ασφαλιστούν είναι πρόθυμες να πληρώσουν premium για να κρατήσουν ‘ζωντανές’ τις επιχειρήσεις τους. Ωστόσο μετά τα επεισόδια του Δεκεμβρίου, ορισμένες ασφαλιστικές εταιρείες ζητούν από τις επιχειρήσεις να ‘οχυρώσουν’ τις βιτρίνες τους με αλουμινένια καλύμματα προκειμένου να τους ασφαλίσουν.
Αυξημένα ασφάλιστρα κατά 30% περίπου καλούνται πλέον να πληρώσουν οι επιχειρηματίες στα καταστήματα της περιοχής του Κολωνακίου που συνορεύουν με τα Εξάρχεια, δηλαδή κυρίως η Σκουφά μέχρι την Πλατεία αλλά και καταστήματα στις περιοχές κατά μήκος της Β.. Σοφίας από το Σύνταγμα μέχρι και την Πλατεία Μαβίλη λόγω των αυξημένων επεισοδίων που γίνονται κατά τη διάρκεια των πορειών προς την Αμερικανική Πρεσβεία καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
Μικρότερες αυξήσεις στα ασφάλιστρά τους έχουν τα καταστήματα πέριξ του Συντάγματος (Φιλελλήνων, Αμαλίας, αρχές Συγγρού) ενώ η αύξηση των επεισοδίων πέριξ της Παντείου , δημιουργεί νέους πονοκεφάλους στα καταστήματα αλλά και στις ασφαλιστικές εταιρείες.     

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*