Οι ψηλοί άνδρες κινδυνεύουν περισσότερο από επιθετικό καρκίνο του προστάτη!

Μεγάλη μελέτη Βρετανών επιστημόνων έδειξε ότι οι ψηλοί άνδρες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν επιθετικό καρκίνο του προστάτη και να πεθάνουν!

Μάλιστα, οι ερευνητές υπολόγισαν ότι για κάθε 10 εκατοστά σωματικού ύψους αυξάνεται κατά 21% ο κίνδυνος ανάπτυξης επιθετικού καρκίνου του προστάτη και κατά 17% ο κίνδυνος θανάτου. Βρήκαν επίσης ότι η παχυσαρκία αυξάνει επίσης σημαντικά τον κίνδυνο.

Η επικεφαλής των ερευνητών, Δρ. Aurora Pérez-Cornago από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης δήλωσε: «Το εύρημα του υψηλού κινδύνου σε ψηλούς άνδρες μπορεί να μας προσφέρει πληροφορίες για τους μηχανισμούς που κρύβονται πίσω από την ανάπτυξη καρκίνου – για παράδειγμα σχετικά με την διατροφή και ανάπτυξη σε μικρή ηλικία».

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό BMC Medicine και η ανάλυση των δεδομένων αφορούσε δείγμα 141.896 ανδρών, (σχεδόν όλοι λευκοί) από την ευρύτερη μελέτη European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition. Μετά από κατά μέσο όρο 13,9 χρόνια παρακολούθησης, καταγράφηκαν 7.024 περιπτώσεις καρκίνου του προστάτη, από τους οποίους 726 ήταν επιθετικοί και 934 θάνατοι από τη νόσο.

Ο Δρ. Matthew Hobbs, υποδιευθυντής έρευνας του ιδρύματος Prostate Cancer της Βρετανίας, δήλωσε πως «είναι σίγουρα ενδιαφέρον ότι συγκεκριμένα φυσικά χαρακτηριστικά εμφανίζονται να αυξάνουν τον κίνδυνο να αναπτύξει κάποιος επιθετικό καρκίνο του προστάτη. Όμως, πρέπει να σημειώσουμε ότι νόσος μπορεί να πλήξει όλους τους άνδρες, ανεξάρτητα το βάρος ή το ύψος τους».

Η νόσος

Ο καρκίνος του προστάτη πλήττει έναν στους έξι άνδρες. Είναι ο πιο συχνός καρκίνος στους άνδρες (στις γυναίκες είναι ο καρκίνος του μαστού) και η δεύτερη αιτία θανάτου από καρκίνο γενικότερα στους άνδρες, με πρώτο τον καρκίνο του πνεύμονα.

Γενικά, εκτιμάται ότι τα άτομα με ιστορικό προσβολής σε επίπεδο συγγενείας πρώτου βαθμού (πατέρας, αδελφός κτλ) διατρέχουν 2,4 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισής της σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό. Εάν, μάλιστα, ο καρκίνος του συγγενούς έχει διαγνωσθεί σε σχετικά νέα ηλικία (π.χ. στα 50-60), ο κίνδυνος αυτός διπλασιάζεται.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι πιθανότητες ανάπτυξης καρκίνου του προστάτη αυξάνονται με την ηλικία. Έτσι, ποσοστό 30% των ανδρών θα προσβληθούν στην ηλικία των 50 ετών και ποσοστό 80% θα προσβληθούν στα 80 τους χρόνια.

Σε κάθε περίπτωση, για τα άτομα μεγάλης ηλικίας με διάφορα προβλήματα υγείας και προσδόκιμο επιβίωσης μέχρι 10 χρόνια, τα ποσοστά ωφέλειας από τυχόν προληπτικό έλεγχο του καρκίνου του προστάτη είναι εξαιρετικά χαμηλά. Γι’ αυτό και δεν συστήνεται διεθνώς πρόγραμμα πληθυσμιακού ελέγχου για καρκίνο του προστάτη.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*