«Μπαίνει τάξη» στο χώρο της Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής

Χρειάστηκαν λίγο περισσότερο από 11 χρόνια για να βρει το βηματισμό της η Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (ΕΑΙΥΑ).

Η αρχή ιδρύθηκε το 2005 με στόχο να αποτελέσει το κεντρικό εποπτικό, γνωμοδοτικό και ελεγκτικό όργανο, επιθεωρώντας και αδειοδοτώντας τις Μονάδες Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (ΜΙΥΑ) και τις Τράπεζες Κρυοσυντήρησης. Πέντε χρόνια μετά καταργήθηκε και ενεργοποιήθηκε εκ νέου το Μάρτιο του 2014, με το διορισμό νέων μελών, όπως είχε γράψει το Virus, αλλά και πάλι οι εργασίες της για μεγάλο χρονικό διάστημα παρέμεναν «παγωμένες» (εδώ).

Η επανεκκίνηση ήρθε με ένα ΠΔ μόλις τον περασμένο Οκτώβριο, που έδωσε στην Αρχή τη δυνατότητα, πέραν του ελέγχου, να χορηγεί τις άδειες λειτουργίας των Μονάδων. Έτσι, έως τη λήξη της καθορισμένης προθεσμίας 44 ΜΙΥΑ και Τράπεζες Κρυοσυντήρησης έχουν υποβάλλει αιτήσεις αδειοδότησης. Έχουν ήδη αδειοδοτηθεί οι 11, ενώ εκτιμάται ότι σύντομα, σε 2 με 3 μήνες, θα έχουν πάρει άδεια όσες πληρούν τις ισχύουσες προϋποθέσεις.

Μεταξύ αυτών, όμως, δεν είναι οι Μονάδες του Δημοσίου.

Σύμφωνα με τους επικεφαλής της Αρχής, 9 ΜΙΥΑ σε δημόσια νοσοκομεία δεν πληρούν τις σχετικές προδιαγραφές προς το παρόν. Μόλις σε μια μονάδα νοσοκομείου του ΕΣΥ έχει δοθεί άδεια.

Την ίδια ώρα, οι ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό ταλαιπωρεί και την Αρχή, καθώς αντί για περίπου 30 άτομα, ο έλεγχος έχει πέσει στις πλάτες μόλις 3 ατόμων.

Αλλά είναι άγνωστο αν οι ανάγκες θα αντιμετωπιστούν δεδομένου ότι εδώ και 6 μήνες περιμένουν να συναντήσουν τον Υπουργό Υγείας.

Εν τω μεταξύ, ο χώρος της Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής παραμένει ένα ανεκμετάλλευτο πεδίο. Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Αρχής, το 2013 στη χώρα μας πραγματοποιήθηκαν 12.750 κύκλοι IVF.

Ωστόσο, αν και τα ποσοστά επιτυχίας στη χώρα μας κρίνονται αρκετά υψηλά, αγγίζοντας το 32,2%, συγκριτικά με την υπόλοιπη Ευρώπη, στην Ελλάδα εκτελείται μόλις το 5% των κύκλων, όταν η Ισπανία με μικρότερο ποσοστό επιτυχίας, συγκεντρώνει το 50%.

Πάντως, στόχος της ΕΑΙΥΑ είναι και η δημιουργία ενός μητρώου δοτών για να διασφαλιστεί η τήρηση των αρχών της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, αλλά και η ηλεκτρονική διασύνδεση όλων των μονάδων με την υπηρεσία, που θα επιτρέψει, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία ενός αρχείου με τα απαραίτητα στοιχεία.

Πηγή: virus.com.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*