Μαζικό πυρ γιατρών κατά Αριστοτέλους

Απόσυρση των νέων κανόνων παραπομπής διαγνωστικών εξετάσεων και επανασχεδιασμό τους στη βάση των προτάσεων των ιατρικών εταιρειών, με γνώμονα την αποτελεσματική και ποιοτική παροχή ιατρικών υπηρεσιών, ζητά η μεγάλη πλειοψηφία του ιατρικού κόσμου.

Για δημιουργία ενός άκρως απαγορευτικού κι επικίνδυνου περιβάλλοντος για τη λειτουργία των γιατρών και την αντιμετώπιση-παρακολούθηση των ασθενών κάνει λόγο ο Ιατρικός Σύλλογος Κέρκυρας.

“Η εφαρμογή του συστήματος συνταγογράφησης που ισχύει από τη Δευτέρα 7/11/16 λαμβάνει υπόψη μόνο λογιστικές-οικονομικές παραμέτρους για την αντιστοίχιση των κατά ICD-10 διαγνώσεων με το είδος των απαραίτητων για τη διάγνωση, παρακολούθηση και θεραπεία εξετάσεων” λέει χαρακτηριστικά η πρόεδρος του ΙΣΚ Μαρία Γονίδη. “Η υγεία διέπεται από απρόβλεπτους παράγοντες” επισημαίνει περαιτέρω και ζητάει την άμεση καθιέρωση των ιατρικών πρωτοκόλλων, τα οποία εξασφαλίζουν τόσο την αποτελεσματική διαχείριση των ασθενών όσο και τη βέλτιστη χρήση των διαθέσιμων πόρων.

Στην ίδια κατεύθυνση, ο Ιατρικός Σύλλογος Πάτρας (ΙΣΠ) αναδεικνύει τα ανυπέρβλητα εμπόδια που προκύπτουν στη συνταγογράφηση ακόμη και βασικών εξετάσεων εξαιτίας των νέων κανόνων.

“Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, οι ανάγκες συνταγογράφησης εργαστηριακών εξετάσεων υπερβαίνουν το 20% του στατιστικού μέσου όρου ανά ειδικότητα και ICD-10, γεγονός που καθιστά σχεδόν απαγορευτική την αναγραφή ακριβών εξετάσεων” αναφέρει η Άννα Μαστοράκου, πρόεδρος ΙΣΠ. Κατά συνέπεια, όπως εξηγεί, προστίθεται γραφειοκρατία στην αιτιολόγηση της στατιστικής υπέρβασης, σε βάρος τόσο του γιατρού όσο και του ασθενή. “Η υγεία των πολιτών είναι υπέρτατο αγαθό που δεν παραμετροποιείται με στατιστικούς όρους” τονίζει η κα Μαστοράκου, η οποία εκτιμά ότι οι νέοι κανόνες οδηγούν σε παρέκκλιση από τα διαγνωστικά πρωτόκολλα και τις ανάγκες των ασθενών.

Για προχειρότητα κατηγορεί τη Διοίκηση της ΗΔΙΚΑ και την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας (ΙΣΛ), που κάνει λόγο για σοβαρές στρεβλώσεις στη συνταγογράφηση εξαιτίας του νέου συστήματος όπως η ισχύς άλλου μέσου παραπεμπτικού για την ίδια νόσο από διαφορετικές ειδικότητες.

“Ουσιαστικά σχεδόν όλες οι απεικονιστικές εξετάσεις κρίνονται ως ακριβές και απειλείται ο γιατρός με πρόστιμα σε περίπτωση που τις καταχωρήσει” υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΙΣΛ Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος, ο οποίος αναφέρει ως παράδειγμα τα εμπόδια που συναντούν οι καρδιολόγοι στη συνταγογράφηση triplex και σπινθηρογραφήματος καρδιάς. Το θέμα αυτό έχει αναδείξει άλλωστε και η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Καρδιολόγων Ελλάδος (εδώ).

Ο κος Γιαννακόπουλος καταγγέλλει, παράλληλα, την κοστολόγηση των 86 νέων ιατρικών πράξεων από το Υπουργείο Υγείας, χωρίς ταυτόχρονα αύξηση του κλειστού και επικίνδυνα ελλειμματικού προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ. “Η νομοθέτηση αυτή είναι ολοφάνερα λαϊκίστικη και το μόνο αποτέλεσμα που θα έχει θα είναι το κλείσιμο αρκετών ιδιωτικών εργαστηριακών μονάδων, την αύξηση της ανεργίας σε χιλιάδες εργαζόμενους της ιατρικής αυτής αλυσίδας και τη στέρηση ασφαλιστικών και φορολογικών εισφορών προς το κράτος” προσθέτει.

Στο μεταξύ, απόλυτα θεμιτή – αν όχι επιβεβλημένη – χαρακτηρίζει τις μεθόδους ελέγχου της παραγγελίας εξετάσεων η Ελληνική Ένωση Γενικής Ιατρικής (ΕΛΕΓΕΙΑ). Όπως επισημαίνει, όμως, ο τρόπος με τον οποίο έχει δομηθεί κι εφαρμοστεί στη συγκεκριμένη περίπτωση ο ελεγκτικός μηχανισμός είναι άστοχος.

Ο Ανάργυρος Μαριόλης, πρόεδρος της ΕΛΕΓΕΙΑ, εστιάζει συγκεκριμένα σε δύο “φάουλ”. Το πρώτο αφορά τον τρόπο που υπολογίστηκαν οι μέσοι όροι κόστους παραπεμπτικού ανά κωδικό ICD-10 και ανά ειδικότητα. “Μόλις πρόσφατα ξεκίνησε η αντιστοίχιση κωδικού ICD-10 και κωδικού εξέτασης και μέχρι τότε γράφονταν οι κωδικοί ICD-10 όλοι μαζί και οι εξετάσεις όλες μαζί, καθιστώντας σχεδόν αδύνατη την εξαγωγή ασφαλούς συμπεράσματος για την αντιστοίχιση ICD-10 κωδικού και εξέτασης. Ακόμα όμως κι αν είχαμε δεδομένα για την μέχρι τώρα αντιστοίχιση κωδικών ICD-10 και εξετάσεων, αυτά σε μεγάλο ποσοστό θα ήταν ανακριβή” τονίζει, εξηγώντας ότι αποτελούν προϊόντα ενός συστήματος που τροφοδοτείται από τους ίδιους τους γιατρούς με “σκουπίδια”, τόσο λόγω της απουσίας εκπαίδευσης των γιατρών στην ορθή χρήση της ICD-10 όσο κι εξαιτίας των ατελειών του συστήματος.

Η ΕΛΕΓΕΙΑ καταθέτει, τέλος, τις προτάσεις της για την πιο ορθολογική χρήση των εξετάσεων.

Λιγότερο επικριτική στάση υιοθετεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, η οποία εκτιμά ότι από τις αρχές του 2016 γίνεται μια σοβαρή προσπάθεια προς την κατεύθυνση ελέγχου της υπερσυνταγογράφησης.

“Η ηλεκτρονική εφαρμογή των συνταγογραφικών αριθμητικών ορίων από τον Ιούνιο, καθώς η πρόσφατη (έστω και μερική) εφαρμογή των διαγνωστικών πρωτοκόλλων με κριτήρια τόσο επιστημονικά (σύνδεση διάγνωσης ή παρακολούθησης της πάθησης με τις εξετάσεις και την αντίστοιχη ειδικότητα) όσο και οικονομικά (μέσος όρος αξίας εξετάσεων ανά πάθηση), που όμως δεν απαγορεύουν στον συνταγογραφούντα γιατρό τη δικαιολογημένη υπέρβασή των, μας βρίσκει στις βασικές αρχές τους σύμφωνους”αναφέρει σχετικά ο πρόεδρος της ΠΟΣΙΠΥ Θ. Χατζηπαναγιώτου.

Η Ομοσπονδία διαπιστώνει παρόλα αυτά ατέλειες και υπερβολές στην εφαρμογή των νέων κανόνων, αναδεικνύοντας την ανάγκη συνεργασίας των ηγεσιών του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ με τους Ιατρικούς φορείς για να προκύψει το βέλτιστο αποτέλεσμα.

“Πιστεύουμε ότι είναι απαραίτητη η λήψη περαιτέρω μέτρων, προκειμένου να υπάρξει ολοκληρωμένο και αποτελεσματικό σχέδιο στον έλεγχο και τον περιορισμό των δαπανών. Παράλληλα, επιμένουμε στην άμεση επιβολή πλαφόν στην εκτέλεση των εξετάσεων σε συνδυασμό με διαχωρισμό των κωδικών, με κατάργηση των ασφαλιστικών τιμών, μέχρι να αποδώσουν τα προαναφερόμενα μέτρα” λέει ο κος Χατζηπαναγιώτου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*