Υπό την «σκιά» του Brexit η ασφαλιστική αγορά του Λονδίνου

της Ελενας Ερμείδου

 

Υπό την σκιά του Brexit κινούνται οι Βρετανικές και ξένες ασφαλιστικές, λίγες ημέρες πριν το ιστορικό δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου 2016 που θα κρίνει την παραμονή ή όχι της Βρετανίας στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Τυχόν έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ θα έχει καταστροφικές συνέπειες δηλώνει η ασφαλιστική αγορά του Λονδίνου. Πάντως, το ποσοστό των υπερμάχων του Brexit δείχνει να μειώνεται και το «παιχνίδι»να κρίνεται στην τελευταία στιγμή.  Ιδιαίτερη  βαρύτητα έχει η δήλωση του Επικεφαλής Οικονομολόγου της Allianz SE Michael Heise σύμφωνα με την οποία η Βρετανία δεν θα αποχωρήσει από την ΕΕ καθώς εγείρεται θέμα ανεξαρτησίας για την  Σκοτία.

Αγώνα υπέρ της παραμονής της χώρας στην ΕΕ, παραθέτοντας ισχυρά επιχειρήματα έχουν δώσει το τελευταίο εξάμηνο μεταξύ των άλλων τα Lloyds του Λονδίνου, η Allianz, η Euler Hemres και οι θεσμικοί φορείς. Σύσσωμοι υποστηρίζουν ότι η έξοδος της χώρας από την ΕΕ θα προκαλέσει έντονη αβεβαιότητα στην ασφαλιστική αγορά του Λονδίνου, στην οικονομία της χώρας και στην οικονομία της Ευρώπης.

Ενδεικτική και η έρευνα της  Deloitte στην οποία συμμετείχαν οικονομικοί διευθυντές.  Τα αποτελέσματα της έρευνας καταδεικνύουν ότι τα 2/3 των ερωτηθέντων  προτιμά να παραμείνει η χώρα εντός ΕΕ.  Η ίδια έρευνα επίσης αναφέρει ότι η έξοδο της χώρας από την ΕΕ, είναι ένα από τα μεγαλύτερα ρίσκα που έχει να αντιμετωπίσει η χώρα

Υπέρ της παραμονής της χώρας στην ΕΕ τάσσεται και ο πρόεδρος των Lloyds John Nelson.  Σύμφωνα με τα Lloyds, η Βρετανία λόγω της συμμετοχής της στην ΕΕ έχει μετατραπεί παγκόσμιο εμπορικό και ασφαλιστικό κέντρο. Το Λονδίνο είναι η μεγαλύτερη ασφαλιστική και αντασφαλιστική αγορά. Η παραμονή της χώρας  στην ΕΕ δίνει την δυνατότητα πρόσβασης σε μία ενιαία αγορά, παράλληλα, εξασφαλίζει κίνητρα για νέες επενδύσεις και διευκολύνει την ομαλή ροή του εμπορίου στα εσωτερικά της ΕΕ και εκτός χωρών της ΕΕ. Το πλήγμα από μία πιθανή έξοδο της χώρας από την ΕΕτονίζουν τα Lloyds θα είναι μεγάλο και οι επιπτώσεις μακροχρόνιες ίσως και απρόβλεπτες.

Το θέμα του Brexit έχει θιγεί διεξοδικά τόσο από τον Michael Heise Επικεφαλής επί των Οικονομικών στην Allianz SE και ο  Mohamed A. El-Erian Επικεφαλής Σύμβουλος επί των Οικονομικών
Από κοινού τονίζουν ότι τόσο η ΕΕ όσο και η Βρετανία θα έχουν επιπτώσεις  από το Brexit σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο. Το Brexit ενδεχομένως να προκαλέσει αναταραχές στις κεφαλαιαγορές αλλά θα έχει μακροπρόθεσμες

Ο ρόλος του Λονδίνου ως ένα το μεγαλύτερο κέντρο των χρηματαγορών θα υποβαθμιστεί και οι ροές των επενδύσεων θα αλλάξουν κατεύθυνση. Ο αντίκτυπος για την οικονομία της Ευρώπης θα είναι περιορισμένος, τονίζει ο M. Heise. Χώρες που έχουν εμπορικούς δεσμούς με την Βρετανία, όπως είναι η Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο, και το Βέλγιο θα δοκιμαστούν,  ωστόσο έντονα από την έξοδο Ηνωμένου Βασιλείου. Σε πολιτικό επίπεδο, η αποχώρηση της Βρετανίας αδυνατίσει την ισχύ της απέναντι στο διεθνές σκηνικό.

Ο Michael Heise θεωρεί απίθανη την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ. «Αν, αποχωρήσει η Βρετανία δηλώνει από την ΕΕ, η Σκοτία θα εγείρει και πάλι θέμα ανεξαρτησίας. Η Σκοτία θέλει να παραμείνει στο ευρώ». Συμπληρώνοντας: «δεν πιστεύω ότι οι Εγγλέζοι ψηφοφόροι θα ρισκάρουν με ένα νέο δημοψήφισμα υπέρ της ανεξαρτησίας της Σκοτίας»..