Σε συζητήσεις για την πώληση του χαρτοφυλακίου ζωής η Axa Βρετανίας

της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου,

Η  ΑΧΑ βρίσκεται σε συζητήσεις για την πώληση του μεγαλύτερου μέρους των δραστηριοτήτων της στον κλάδο ασφαλειών ζωής και διαχείρισης ενεργητικού στη Μεγάλη Βρετανία, σύμφωνα με δυο πρόσωπα με γνώση του θέματος που επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg. Ο γαλλικός ασφαλιστικός κολοσσός κατά πάσα πιθανότητα θα πωλήσει μέρος της συμμετοχής της στην βρετανική μονάδα  ΑΧΑ Wealth,  με στόχο να αντλήσει 500-700 εκατ. στερλίνες. Την ίδια στιγμή, σε εξέλιξη βρίσκονται παράλληλες διαπραγματεύσεις με διάφορους ενδιαφερόμενους για την πώληση της SunLife, βρετανικής θυγατρικής της AXA που παρέχει υπηρεσίες ασφάλειας ζωής και κάλυψης κόστους κηδείας για άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών.

Στόχος είναι η πώληση μέρους και των δυο μονάδων να ολοκληρωθεί έως το τέλος του μήνα, σε μια κίνηση που εντάσσεται στο πλαίσιο του εξορθολογισμού του χαρτοφυλακίου της ΑΧΑ στη Μ. Βρετανία, καθώς ο όμιλος ανοίγει νέα σελίδα στην ιστορία του υπό τον νέο διευθύνοντα σύμβουλο Thomas Buberl (που αναλαμβάνει καθήκοντα τον Σεπτέμβριο) και προετοιμάζει το νέο Στρατηγικό Σχέδιο για την περίοδο 2016-2020 που θα παρουσιαστεί επισήμως τον Ιούνιο.

Υπενθυμίζεται ότι το τελευταίο διάστημα η AXA έχει δρομολογήσει τη διαδικασία αναδιάρθρωσης του χαρτοφυλακίου των θυγατρικών της στο εξωτερικό, προχωρώντας σε πωλήσεις αλλά και σε επιλεκτικές αγορές. Λίγες ημέρες πριν, ολοκληρώθηκε η πώληση των δραστηριοτήτων της εταιρείας στην Πορτογαλία (ΑΧΑ Portugal Companhia de Seguros, ΑΧΑ Portugal Companhia de Seguros de Vida και ΑΧΑ  Global Direct Seguros y Reaseguros) στον βελγικό ασφαλιστικό όμιλο Ageas έναντι 189 εκατ. ευρώ.

Στο σκέλος των εξαγορών, στις αρχές του μήνα, η ΑΧΑ  ολοκλήρωσε την εξαγορά της φιλιππινέζικης Charter Ping An από την θυγατρική της AXA Philippines.  Η ΑΧΑ Philippines είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία ασφαλειών ζωής στις Φιλιππίνες, ενώ η Charter Ping An η πέμπτη μεγαλύτερη εταιρεία γενικών ασφαλειών της χώρας.  Και τον περασμένο μήνα, ενίσχυσε το προφίλ της στην ταχέως αναπτυσσόμενη ασφαλιστική αγορά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, καθώς σε συνεργασία με τον τοπικό ομιλο Kanoo Group απέκτησε πλειοψηφικό μερίδιο στην εταιρεία ασφαλειών ζωής και υγείας  Green Crescent Insurance Company που μετονομάστηκε σε AΧΑ Green Crescent.  Η συμφωνία αυτή θα επιτρέψει στην AXA να προσφέρει ευρεία γκάμα προϊόντων ασφάλειας ζωής και αποταμίευσης στα Εμιράτα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*