Δρ Εισαγόμενος – Τα σχέδια της Αριστοτέλους για τη στελέχωση του ΕΣΥ

Το ΕΣΥ της κρίσης αντιμετωπίζει πολλαπλά προβλήματα. Ελλείψεις, λιγοστά κονδύλια και, φυσικά, κενές θέσεις γιατρών, νοσηλευτών και προσωπικού εν γένει. Την ίδια ώρα, Έλληνες γιατροί νεότεροι αλλά και μεγαλύτεροι και εμπειρότεροι αποφασίζουν να πάρουν τον δρόμο της φυγής στο εξωτερικό, ώστε να αξιοποιήσουν καλύτερα την εκπαίδευση και τις δυνατότητές τους.

Εκεί βρίσκεται και το διττό πρόβλημα που καλείται να λύσει η Αριστοτέλους: πώς να σταματήσει το «brain-drain» και να προσελκύσει γιατρούς στο ΕΣΥ, ώστε να πληρώσει τις κενές θέσεις. Έλα όμως που, όπως φαίνεται, σε κάθε προκήρυξη για επικουρικούς ελάχιστοι είναι οι γιατροί που είναι διατεθειμένοι να μαζέψουν τα μπογαλάκια τους και να μετακομίσουν σε μια απόμακρη (ή όχι και τόσο) περιοχή της χώρας.

Η λύση που επεξεργάζεται το Υπουργείο Υγείας και η Κυβέρνηση; Η εισαγωγή γιατρών!

Δεν πρόκειται για πληροφορίες, αλλά για δήλωση του ίδιου του γενικού γραμματέα Π. Γιαννουλάτου σε συνάντηση με υπηρεσιακούς παράγοντες και εκπροσώπους εργαζομένων στην Κρήτη, πριν από 5 ημέρες, όπως αναφέρει ο ιστότοπος Ygeionomikoi.

Σύμφωνα με τον κ. Γιαννουλάτο, λοιπόν, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο της εισαγωγής ιατρών από το εξωτερικό, καθώς δεκάδες θέσεις που προκηρύχθηκαν για επικουρικούς ιατρούς σε όλη την Ελλάδα τους τελευταίους μήνες έμειναν χωρίς υποψηφίους και, τελικά, ακάλυπτες.

Βέβαια, όπως τόνισαν και συμμετέχοντες στη συνάντηση, μεγαλύτερο κίνητρο για τους γιατρούς θα αποτελούσε η προκήρυξη μόνιμων θέσεων, χαρακτηρίζοντας «ομηρία» τις επικουρικές θέσεις στο σημερινό σύστημα προσλήψεων.

Επιπλέον, εύλογα κάποιος αναρωτιέται γιατί εξετάζεται μια μονομερής αντιμετώπιση του προβλήματος, χωρίς να αναζητηθούν τρόποι να μείνουν στην Ελλάδα γιατροί που στρέφουν το βλέμα στο εξωτερικό; Αλλά ακόμα και αν τελικά επιλεγεί αυτή η λύση, άραγε τι κίνητρα θα δοθούν στους γιατρούς άλλων εθνικοτήτων να επιλέξουν την Ελλάδα και όχι κάποια άλλη χώρα του εξωτερικού; Τι είδους γιατροί θα αναζητηθούν και θα επιλέξουν να έρθουν στη χώρα μας; Αλλά και στο πιο πρακτικό κομμάτι, θα περάσουν οι γιατροί από μαθήματα ελληνικών ή θα συνεννοούνται με ασθενείς και εργαζομένους στις μονάδες υγείας στα αγγλικά;

Οι απαντήσεις αναμένονται, πιθανώς, όταν θα παρουσιαστούν τα σχέδια στους δημοσιογράφους…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*