Αρχίζει νέος πόλεμος για την αρχιτεκτονική του ευρώ

Ένας νέος πόλεμος για την αρχιτεκτονική της ευρωζώνης, υπό το φως και των διδαγμάτων της κρίσης, φαίνεται ότι έχει ήδη αρχίσει, καθώς οι δύο ισχυρότεροι κεντρικοί τραπεζίτες, της Γερμανίας και της Γαλλίας, ρίχνουν το πολιτικό τους βάρος υπέρ της μεταφοράς των βασικότερων αρμοδιοτήτων για την άσκηση της οικονομικής πολιτικής σε έναν υπουργό Οικονομικών της ευρωζώνης, την ίδια στιγμή που ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι εκφράζει ανοικτά την εχθρότητά του στους τεχνοκράτες των Βρυξελλών.

Η συζήτηση για την πλήρη κατάλυση της εθνικής κυριαρχίας στην άσκηση της οικονομικής πολιτικής από τις χώρες της ευρωζώνης παίρνει διάσταση μετά τη δημοσιοποίηση κοινού άρθρου στη γερμανική Sueddeutsche Zeitung με τις υπογραφές του Γάλλου κεντρικού τραπεζίτη Φρανσουά Βιλρουά ντε Γκαλό, και του επικεφαλής της Bundesbank Γενς Βάιντμαν.

Η ευρωζώνη, τονίζουν οι τραπεζίτες, πρέπει να προωθήσει θεσμικές μεταρρυθμίσεις και στενότερη ενσωμάτωση, περιλαμβανομένης της σύστασης Υπουργείου Οικονομικών της ευρωζώνης, για να εξασφαλίσει βιώσιμη ανάπτυξη. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, υπογραμμίζουν, δεν είναι σε θέση να δημιουργήσει μακροπρόθεσμη βιώσιμη ανάπτυξη για την ευρωζώνη, καθώς απέτυχε επί τρία συναπτά χρόνια στον στόχο του πληθωρισμού στο 2% και δεν είναι πιθανόν να επιστρέψει για χρόνια σε αυτόν, με δεδομένες τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου, την υποτονική οικονομική ανάπτυξη, τον χαμηλό δανεισμό και τις χαμηλές αυξήσεις των μισθών στην ευρωζώνη.

«Αν και η νομισματική πολιτική έχει προσφέρει πολλά στην οικονομία της ευρωζώνης, δεν μπορεί να δημιουργήσει βιώσιμη ανάπτυξη» τονίζουν. Και φθάνουν στο ζήτημα της εθνικής κυριαρχίας, γράφοντας: «Η σημερινή ασυμμετρία ανάμεσα στην εθνική κυριαρχία και την κοινοτική αλληλεγγύη αποτελεί κίνδυνο για τη σταθερότητα της νομισματικής μας ένωσης. Η στενότερη ενσωμάτωση μοιάζει να είναι ο προφανής τρόπος για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ευρωζώνη, διότι αυτό θα ευνοήσει την ανάπτυξη κοινών στρατηγικών για τις οικονομικές πολιτικές των κρατών και την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων για την προώθηση της ανάπτυξης».

Και προτείνουν τη δημιουργία ενός κοινού Υπουργείου Οικονομικών, σε συνδυασμό με ένα ανεξάρτητο δημοσιονομικό συμβούλιο, καθώς και τον σχηματισμό ενός ισχυρότερου πολιτικού σώματος, που θα έχει ικανότητα λήψης αποφάσεων.

Την ίδια στιγμή, ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι φαίνεται να κινείται αντίθετα στις προτάσεις για ενίσχυση του ρόλου των Βρυξελλών στην άσκηση της οικονομικής πολιτικής από τα κράτη-μέλη, εξαπολύοντας βέλη κατά της Κομισιόν. «Για την επιλογή του επόμενου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το ιταλικό κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα θα ζητήσει τη διεξαγωγή ανοικτής ψηφοφορίας με τη συμμετοχή των πολιτών» δήλωσε ο Ρέντσι υπογραμμίζοντας: «Δεν υποφέρονται, πια, οι τεχνοκράτες, οι οποίοι δεν ξέρουν τι σημαίνει σχέση με τους πολίτες».

Πηγή: ΧΡΗΜΑWEEK