Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Lloyd’s και της κινεζικής Taiping

Oι Lloyd’s θα βοηθήσουν την Taiping να αναπτύξει το διεθνές της δίκτυο στηρίζοντας την πρωτοβουλία της Taiping Reinsurance να γίνει μέλος των Lloyd’s και να συστήσει “συνδικάτο” (syndicate) του Lloyds στην Κίνα.

Μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψαν ο βρετανικός ασφαλιστικός οργανισμός Lloyds και η κινεζική Taiping Insurance. Η συμφωνία συνήφθη στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του προέδρου της Κίνας Σι Τζινπίνγκ στη Βρετανία και αποτελεί ένα από τα πολυάριθμα μεγάλα διμερή επιχειρηματικά deals που ολοκληρώθηκαν επ΄αφορμή της επίσκεψης, με συνολική αξία που υπερβαίνει τα 40 δισ. στερλίνες (62 δισ. δολ.) Το Μνημόνιο Συνεργασίας υπεγράφη στο Λονδίνο από τον πρόεδρο των Lloyd’s, Τζον Νέλσον και τον ομόλόγό του της Taiping, Βανγκ Μπιν. Οπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση των Lloyd’s, το Μνημόνιο διασφαλίζει ένα υψηλό επίπεδο συνεργασίας μεταξύ του κορυφαίου (και παλαιότερου) ασφαλιστικού και αντασφαλιστικού οργανισμού του κόσμου και μια από τις κορυφαίες εταιρείες της Κίνας. Και οι δυο πλευρές δεσμεύονται να δημιουργήσουν μια στενή και ευρεία επιχειρηματική σχέση, με αμοιβαία συνεργασία.

Oι Lloyd’s θα βοηθήσουν την Taiping να αναπτύξει το διεθνές της δίκτυο στηρίζοντας την πρωτοβουλία της Taiping Reinsurance να γίνει μέλος των Lloyd’s και να συστήσει “συνδικάτο” (syndicate) του Lloyds στην Κίνα και την Taiping Insurance να γίνει εξουσιοδοτημένος μεσίτης (broker) των Lloyds στην χώρα. Η Taiping από την πλευρά της θα συνδράμει τους Lloyds για να αναπτύξουν και να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στην Κίνα. Οι δυο εταιρίες δεσμεύονται επίσης για ανταλλαγή τεχνογνωσίας και συνεργασία για εκπαίδευση ταλαντούχων ασφαλιστικών στελεχών.

Η αγορά των Lloyd’s αποτελείται από 80 περίπου «συνδικάτα» τα οποία συγκεντρώνουν 2.000 περίπου διακρατητές κινδύνου (ασφαλιστές), εκ των οποίων 40% περίπου είναι φυσικά πρόσωπα (names) τα οποία εισφέρουν το 15% των κεφαλαίων της αγοράς και 60% περίπου είναι νομικά πρόσωπα τα οποία εισφέρουν το υπόλοιπο 85%. Τα συνδικάτα αξιολογούνται για την χρηματοοικονομική τους επάρκεια, όπως οι υπόλοιπες ασφαλιστικές εταιρίες. Το αυτό ισχύει και για τον οργανισμό των Lloyd’s του οποίου η ετήσια παραγωγή ασφαλίστρων ξεπερνάει τα 20 δισεκατομμύρια ευρώ. “Η Κίνα αποτελεί σημαντικό μέρος της στρατηγικής των Lloyd’s και το Μνημόνιο Συνεργασίας θα μας επιτρέψει να κατανοήσουμε καλύτερα την κινεζική αγορά”, υπογράμμισε ο κ. Νέλσον. “Για αιώνες, οι Lloyd’s αποτελούν διεθνή κόμβο για εξειδικευμένες ασφαλιστικές και αντασφαλιστικές υπηρεσίες. Αναζητώντας νέους συνεργάτες και διεθνοποιώντας περαιτέρω την κεφαλαιακή μας βάση ενισχύουμε την διεθνή μας θέση”. Από την πλευρά της Taiping υπογραμμίζεται ότι η συμφωνία στηρίζει την διαχείριση κινδύνου των κινεζικών εταιρειών που επεκτείνονται στο εξωτερικό. Θα βοηθήσει επίσης τους κινεζικούς και αντασφαλιστικούς ομίλους να αποκτήσουν πρόσβαση στις διεθνείς αγορές. Η συμφωνία αποτελεί ακόμα ένα “βήμα” εξωστρέφειας για το κινεζικό ασφαλιστικό κλάδο. Τιις προηγούμενες ημέρες, ολοκληρώθηκε με επιτυχία η αρχική δημόσια εγγραφή της China Re στο Χρηματιστήριο του Χονγκ-Κονγκ, μέσω της οποίας η κινεζική αντασφαλιστική άντλησε περί τα 2 δισ. δολάρια και διεύρυνε την μετοχική της βάση σε ξένους επενδυτές.