Φορολογία ασφαλίστρων: Σε θολά νερά ψαρεύει η κυβέρνηση

[starbox]

Η φορολογική επιβάρυνση των ασφαλίστρων είναι ακόμη άγνωστη οι γενικές διατυπώσεις της κυβέρνησης στο προσχέδιο που έστειλαν προς έγκριση στους θεσμούς φέρεται η αύξηση του ΦΠΑ στο 23%. Με μία λεπτομέρεια όμως. Πιθανόν ο οικονομικός σχεδιαστής να μην γνωρίζει ότι ο ασφαλιστικός κλάδος είναι από τους λίγους στην Ευρωζώνη που δεν φορολογείται με ΦΠΑ αλλά με ΦΚΕ (Φόρο Κύκλου Εργασιών) ο οποίος ονομάστηκε σε Φόρο Ασφαλίστρων και μάλιστα είναι κλιμακωτός ανά είδος ασφάλισης και προιόν και κυμαίνεται από 4-20%. Πιο συγκεκριμένα , με τις διατάξεις του άρθρου 29 του ψηφισθέντος Νόμου 3492/2006 ορίζεται ότι επιβάλλεται φόρος επί των ασφαλίστρων με την ονομασία «φόρος ασφαλίστρων».
Αντικείμενο του φόρου ασφαλίστρων είναι τα απαιτητά ασφάλιστρα και τα πάσης φύσεως δικαιώματα που απορρέουν από την ασφαλιστική σύμβαση. Στο φόρο αυτόν υπόκεινται:
– Οι ημεδαπές ασφαλιστικές επιχειρήσεις.
– Οι αλλοδαπές ασφαλιστικές επιχειρήσεις και αλληλέγγυα οι φορολογικοί αντιπρόσωποι αυτών.
– Φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή ενώσεις προσώπων που εισπράττουν ασφάλιστρα παροχής οδικής βοήθειας σε περίπτωση ατυχήματος οδικού οχήματος είτε με τη μορφή συνδρομής είτε εκτάκτως.
Οι συντελεστές του φόρου ορίζονται ως εξής:
Α. 20% επί των ασφαλίστρων του κλάδου πυρός. Ειδικά για τα ασφάλιστρα για την κάλυψη κινδύνου πυρκαγιάς επί καπνών σε φύλλα ο συντελεστής διαμορφώνεται σε 15 %.
Β. 4% επί των ασφαλίστρων κλάδου ζωής.
Γ. 10% επί των ασφαλίστρων των λοιπών κλάδων.
ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΦΟΡΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΡΩΝ (ΦΚΕ) ΣΕ ΦΠΑ
Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η επιβολή ΦΠΑ 23% θα συνδυαστεί με την κατάργηση του υπάρχοντος ΦΚΕ 10%, ωστόσο κάποιοι δεν αποκλείουν να έχουμε συνδυασμό των δύο επιβαρύνσεων κατά παράβαση της κοινοτικής νομοθεσίας Αυτό ουσιαστικά θα σημάνει μία αύξηση φορολογικής επιβάρυνσης που θα καταλήξει νομοτελειακά σε μία απροσδιόριστη τελική αύξηση στο ασφάλιστρο (μεταξύ 5-10%) που θα επιβαρύνει και τον πελάτη ή μόνο τον πελάτη. Άλλωστε σε ορισμένες κατηγορίες ασφαλίστρων όπως για παράδειγμα τα ασφάλιστρα υγείας , υπήρχε ΦΠΑ 13% σε ορισμένες καλύψεις που σε αρκετές εταιρείες περνούσε στον καταναλωτή. Θα έχουμε έτσι ακριβότερα ασφάλιστρα σε μία κοινωνία που η αγοραστική δύναμη και το εισόδημα προς ασφάλιση μειώνεται ολοένα και περισσότερο. Ας μην εκπλαγούμε λοιπόν εάν δούμε νέα «έκρηξη» ανασφάλιστων αυτοκινήτων ή μεγάλες μειώσεις σε επιχειρηματικές ασφαλίσεις εάν συμβεί αυτό. Οι παράγοντες της αγοράς θεωρούν καταστροφική κατ’ αρχήν στην παρούσα συγκυρία μία φορολογική επιβάρυνση αλλά ουδείς τελικά γνωρίζει τι και πως θα επιβληθεί στην αγορά.