Infinity time. Digital generated

Οι ασφαλιστές ζητούν πιο ρεαλιστικές λύσεις επί των προτάσεων για τον ΦΠΑ και την ψηφιακή εποχή

Τη δική της απάντηση έδωσε η Insurance Europe σε διαβούλευση που διεξήγαγε η Κομισιόν επί των προτάσεών της για τον ΦΠΑ στην ψηφιακή εποχή (ViDA).

Οι Ευρωπαίοι (αντ)ασφαλιστές χαιρετίζουν τους στόχους της Επιτροπής για την αντιμετώπιση της απάτης που σχετίζεται με τον ΦΠΑ, τη βελτίωση της εναρμόνισης με τη νομοθεσία και τη διασφάλιση ότι οι κανόνες είναι κατάλληλοι για την ψηφιακή οικονομία. Ωστόσο, αρκετές πτυχές των προτάσεων της Επιτροπής απαιτούν βελτιώσεις για τις (αντα)ασφαλιστικές εταιρείες.

Κάποια παραδείγματα που παραθέτουν οι Ευρωπαίοι (αντ)ασφαλιστές:

   – Η προτεινόμενη διαγραφή των συνοπτικών παραστατικών θα πρέπει να καταργηθεί. Τα συνοπτικά παραστατικά είθισται να χρησιμοποιούνται από (αντ)ασφαλιστικές εταιρείες και ως εκ τούτου η διαγραφή τους θα προκαλούσε μεγάλη αναστάτωση στις επιχειρήσεις.

    -Το προτεινόμενο χρονοδιάγραμμα δύο ημερών για την έκδοση ηλεκτρονικών τιμολογίων και για τα digital reporting requirements  είναι πολύ αυστηρό, όχι μόνο για την έκδοση του τιμολογίου, αλλά και για τον έλεγχο -και την επικοινωνία- πιθανών αναντιστοιχιών.

   – Είναι αναγκαία η διεξοδική εκτίμηση για τις επιπτώσεις των προτεινόμενων απαιτήσεων στις εταιρείες.

 – Το χρονοδιάγραμμα για την εισαγωγή των νέων απαιτήσεων θα πρέπει να είναι πιο ρεαλιστικό.

-Οι πληροφορίες που ζητούνται στις νέες απαιτήσεις αναφοράς θα πρέπει να περιορίζονται σε εκείνες που είναι απολύτως απαραίτητες για την αντιμετώπιση των κινδύνων απάτης στον τομέα του ΦΠΑ.

 -Οι κανόνες ViDA θα πρέπει να επιβεβαιώνουν ότι οι συναλλαγές αγαθών και υπηρεσιών που εξαιρούνται από το πεδίο εφαρμογής του ισχύοντος ΦΠΑ και τις απαιτήσεις υποβολής αναφορών, εξαιρούνται επίσης από το πεδίο εφαρμογής των νέων προτάσεων.

Διαβάστε εδώ όσα αναφέρει η Κομισιόν για τον ΦΠΑ στην Ψηφιακή Εποχή

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*