Fitch: Οι ευρωπαϊκές ασφαλιστικές μπορούν να απορροφήσουν τις επιπτώσεις από το Grexit

Oι ευρωπαϊκές ασφαλιστικές εταιρείες θα είναι σε θέση να απορροφήσoυν τους πιθανούς κλυδωνισμούς σε περίπτωση που η Ελλάδα αποχωρήσει από την ευρωζώνη, αναφέρει η Fitch Ratings, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.

Ο κύριος κίνδυνος θα είναι από την μετάδοση του προβλήματος σε άλλες γειτονικές χώρες της ευρωζώνης, αλλά θεωρείται ότι αυτό το είδος της συστημικής κρίσης είναι απίθανο. Οι ευρωπαικές ασφαλιστικές έχουν μειώσει σε πολύ μεγάλο βαθμό την έκθεσή τους στο ελληνικό κράτος και τις ελληνικές τράπεζες. Η έκθεση όμως σε άλλα γειτονικά κράτη εξακολουθεί να είναι πολύ μεγάλη. Ωστόσο, τα τελευταία τρία χρόνια, η ευρωζώνη έχει αναπτύξει μηχανισμούς για να αποτρέψει την έξοδο ενός κράτους που μπορεί να οδηγήσει σε χρεοκοπία, και να ανακουφίσει την μετάδοση των επιπτώσεων από κράτος σε κράτος.

 

Αυτά τα μέτρα δείχνουν ότι Grexit θα ήταν απίθανο να προκαλέσει μια συστημική κρίση, όπως αυτή που παρατηρήθηκε το 2012. Η άποψη αυτή ενισχύεται από την ανταπόκριση της αγοράς. Από τη στιγμή που η Ελλάδα ανακοίνωσε το σχέδιό της για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, πορτογαλικά, ισπανικά και ιταλικά πενταετή spreads αντιστάθμισης πιστωτικού κινδύνου έχουν διευρυνθεί κατά 20-30 μονάδες βάσης, κυμαινόμενα στα επίπεδα που ήταν στην αρχή του έτους και πολύ πιο κάτω από τα επίπεδα που ήταν το 2012.

 

Παρόλα αυτά, η δυνητική αντίδραση της αγοράς είναι δύσκολο να προβλεφθεί. Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ασφαλιστικού κλάδου μπορούν να οδηγήσουν στο μετριασμό των επιπτώσεων ενός πιθανού σοκ στις χρηματοπιστωτικές αγορές στον απόηχο της ελληνικής εξόδου. Οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στους κλάδους ζωής μπορούν να μεταβιβάσουν κάποιες επενδυτικές ζημίες στους ασφαλισμένους. Αυτό το χαρακτηριστικό είναι ζωτικής σημασίας όσον αφορά την πτώση των χρηματοπιστωτικών αγορών, καθώς αφορά unit-linked προιόντα, τα οποία συνήθως ευθύνονται για το μεγαλύτερο μέρος της έκθεσης των χρηματοπιστωτικών αγορών στους ισολογισμούς των ασφαλιστικών εταιρειών ζωής.

Πηγή: Reuters