Επενδυτική είσοδος σε ασφαλιστικές

[starbox]

Σε συζητήσεις με επενδυτές βρίσκονται ασφαλιστικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά με στόχο τρία πράγματα: α) την απόκτηση οικονομικής ευρωστίας, β) την διασφάλιση της βιωσιμότητάς τους και γ) τον επιμερισμό των “ευθυνών” και υποχρεώσεων που υπάρχουν απέναντι προς τον νομοθέτη και τους καταναλωτές.

Κατά τις πληροφορίες του IW οι συζητήσεις αυτές γίνονται και με ξένους αλλά και εγχώριους επιχειρηματίες -ή εκπροσώπους επιχειρηματιών- και αναζητούνται τρόποι σύνδεσης των δραστηριοτήτων ή απλών συνεργιών οι οποίες όμως θα ικανοποιούν τις τρεις ή κάποιες από αυτές, υποχρεώσεις.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες μέσω αυτής της διαδικασίας απαλλάσσονται από την “σκοτούρα” του solvency και διευκολύνονται και σε θέματα ανάπτυξης. Από την πλευρά των δυνητικών επενδυτών υπάρχει δισταγμός για την τοποθέτηση κεφαλαίων καθώς είναι δύσκολο να αποσβεστούν γι΄αυτό και διατυπώνονται άλλες ευρηματικές διαδικασίες ώστε και οι ευθύνες όλων των πλευρών να μειωθούν και ο στόχος να επιτευχθεί. Υπάρχουν κατά τις ενδείξεις, “εργαλεία” και μέθοδοι που χρηματοοικονομικά θα απαλλάξουν τις εταιρείες από τις ευθύνες τους και ταυτόχρονα θα τους δώσουν την δυνατότητα να συνεχίσουν την δραστηριότητά τους.

Όπως έχει διαμηνυθεί και από την ΤτΕ προς τις εταιρείες κατά τις επισκέψεις των στελεχών της η στελέχωση των διοικητικών συμβουλίων με πρόσωπα υψηλής τεχνοκρατικής γνώσης συμβάλλει στην σωστή εταιρική διακυβέρνηση και αυτό μπορεί να συμβάλει στην μείωση των κεφαλαιακών απαιτήσεων.

Αντίθετα οι εμπειροτεχνικές προσεγγίσεις μπορεί να αποτελούν εστία προβλημάτων και κυρίως να αυξάνουν τις απαιτήσεις σε κεφάλαια. Πάντως υπάρχουν ενδείξεις ότι κυοφορούνται αλλαγές σε διάφορα επίπεδα γεγονός που οδηγεί σε σκέψεις ότι σύντομα επέρχονται ανακατατάξεις στην άγορά.

Βέβαια αυτό είναι μάλλον αναμενόμενο αφού η εφαρμογή της solvency συνιστά ένα μεγάλο βήμα αλλαγών σε οικονομικές συμπεριφορές, και αναπτυξιακές πρακτικές που σε μεγάλο βαθμό ακολουθούσε η αγορά μέχρι σήμερα.