Απόφαση-Εφιάλτης της SNB για χιλιάδες Έλληνες δανειολήπτες

Πανικό σε αγορές και δανειολήπτες προκάλεσε η αιφνιδιαστική κίνηση της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας (Swiss National Bank – SNB), να διακόψει την ελάχιστη συναλλαγματική ισοτιμία του 1,20 ανά ευρώ.

Η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας είχε θέσει το όριο του 1,20 πριν τρία χρόνια, προκειμένου να ανασχέσει τις μαζικές αγορές μεσούσης της κρίσης στην Ευρωζώνη. Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε ζημιά έως 1 δισ. ευρώ στους περίπου 60.000 Έλληνες δανειολήπτες που έχουν δάνεια σε φράγκο λόγω της εκτίναξης στην αξία του ελβετικού νομίσματος. Αυτό σημαίνει δηλαδή ότι το άληκτο Κεφάλαιο προς αποπληρωμή των δανειοληπτών αυξάνεται κατά 15% ενώ από τον επόμενο μήνα κιόλας θα δουν σημαντική αύξηση στις δόσεις των δανείων τους.

Μετά την ανακοίνωση της SNB, επικράτησε προς στιγμή “πανικός” στις αγορές, με το ελβετικό νόμισμα να ενισχύεται κατά περίπου 30% σε σχέση με το ευρώ (0,805 φράγκα ανά ευρώ) και 25% συγκριτικά με το δολάριο (88 φράγκα ανά δολάριο).

Στο -0,75% μείωσε τo επιτόκιο του ελβετικού φράγκου η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας (SNB), τονίζοντας πως το νόμισμα παραμένει υπερτιμημένο, αλλά λιγότερο από πριν. Παράλληλα έθεσε νέο range για το τριμηνιαίο libor μεταξύ-1,25% και -0,25%, ενώ ανέφερε ότι εγκαταλείπει το “στόχο” της ελάχιστης ισοτιμίας με το ευρώ (1,20 ελβετικά φράγκα ανά ευρώ).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*